Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

23 Güney Kore Kripto Borsasından Sadece 12 Tanesi Denetlemeyi Geçti – Topluluk Denetlemenin ”Yalancıktan” Yapıldığını Düşünüyor

Güney Kore borsalarının öz denetimleri tamamlandı. 23 Borsadan 14 tanesi denetlemeye girmeyi kabul etti. Bunlardan 12 tanesi belirgin güvenlik açıklarına rağmen denetimden geçer not aldı ve bu denetimin ne denli ”etkili” olduğu sorularını akla getirdi.

12 Borsa Geçer Not Aldı

Kore Blockchain Birliği (KBA) Çarşamba günü ülkedeki kripto para birimlerinin geçirdiği denetimin sonuçlarını açıklamak için basın konferansı düzenledi. Korea Herald isimli haber kaynağını aktardığına göre Birlik, ”12 kripto para borsasının siber güvenlik standartlarına geçer not verdi.”

KBA geçen seneki kurulumundan bu yana ciddi anlamda öz denetim konusunda ısrar ediyordu. Birliğe üye 23 kripto para borsasından sadece 14’ü gönüllü olarak denetime girmeyi kabul etti.

Korea Herald isimli yerel haber kaynağı konu hakkında şunları aktarıyor:

”Öz denetimde geçer not alan borsaların sayısı 14’ten 12 idi. Bu borsalar şu şekilde: Dexko, Hanbitco, Okcoin Korea, Huobi Korea, Bithumb, Upbit, Neoframe, Gopax, Cpdax, Coinzest, Korbit ve Coinone. Sunny7 ve Komid isimli diğer iki borsanın işletmecileri KBA önderliğindeki denetimden ayrıldı.”

Denetim, ”KBA tarafından yetkilendirilen üçüncü parti uzmanların Haziran ve Temmuz aylarında yaptığı röportajlar aracılığıyla” gerçekleştirilmiş. Haberde buna ek olarak ”borsalarda herhangi bir hacklenme simülasyonu gerçekleştirilmedi” bilgisi de yer almakta.

Bütün bunlara rağmen Birlik, bu 12 borsanın ”minimum toplam varlık sayısı, çevrimdışı cüzdan kullanımı, kara para aklamayı önleme ve düzinelerce genel standardı” karşıladığını aktardı. Birliğe göre borsalar ”birliğin şart koştuğu minimum gerekliliklerden birisi olan siber güvenlik kriterlerini de” karşılamakta.

Birlik, Kötü Denetim Yaptığı İçin Eleştirildi

KBA’nın yaptığı basın açıklamasından sonra, kripto para endüstrisindeki bazı firmalar, denetim ile ilgili bir takım sıkıntılar olduğuna dikkat çekti.

Korea Times’ın yayınladığı bir habere göre, borsa şu an ”kripto para borsalarına yaptığı kötü denetim yüzünden yaylım ateşine” tutulmakta. Haberde yazan başka bir bilgiye göreyse, birlik hazırlıksız yakalanan borsaların hazırlanması için daha fazla vakit yaratmak için, ilk başta bir ay olan ve sadece Haziran ile kısıtlı olan denetim süresini, iki aya uzatıp Temmuz ayını da eklemiş. Bu da denetimin sadece ‘ismen’ yapıldığı eleştirilerine yol açmış.

Money Today kaynağının haberinde yer alan en can alıcı nokta ise şu şekilde:

”Çok yakın bir zamanda bir çok kripto para borsasında gerçekleşen hacklenme olaylarına rağmen, borsaların hepsi siber güvenlik ile ilgili denetimlerden geçer not aldı.”

Geçtiğimiz ay içerisinde Coinrail ve Bithumb hacklenen borsalar adına katılmıştı.

İlk olarak saldırıya uğrayan Coinrail 40 milyon dolarlık kısmen küçük bir zarara neden olmuş olsa da, saldırı sonrası ortaya çıkan panik satışları piyasaya ciddi bir zarar vermişti.

Ama yine de, ana akım ve kripto para birimleri odaklı medyanın büyük çoğunluğu, daha önce kimsenin adını dahi duymadığı, ticaret hacimlerine göre 90. sırada yer alan Güney Koreli bir kripto para birimi borsası olan Coinrail’i suçlamaya başlamıştı.

Bundan neredeyse bir hafta sonra, Güney Kore merkezli olan ve dünyanın en büyük kripto para borsalarından sayılan Bithumb, 30 milyon dolarlık bir saldırıya uğradı ve piyasa adeta dengesini kaybetti. Bithumb yaptığı açıklamada yaşanan maddi kayıpların telafi edileceğini ve böylece kullanıcıların mağdur durumda bırakılmayacağını vurgulamış ve piyasaya bir nebze rahatlatmıştı. Aksi taktirde Bithumb’a yapılan saldırı da Coinrail saldırısından sonra yaşanan benzer bir panik satışını tetikleyebilirdi. Kullanıcılar yalnızca belli bir süreliğine ellerindeki varlıkları başka bir yere aktaramamışlardı ve bu durum da bir süre sonra normale dönmüştü.

Aynı haber kaynağı, endüstri içerisinden bir kişinin, ”bütün borsaların denetlemeyi geçmesi pek mümkün değil” ifadesini  ve ”her borsa için detaylı inceleme maddelerinden elde edilen notların halk ile paylaşılmaması da denetim sonuçlarına şüphe karıştıran başka bir olay” cümlesini sarf ettiğini aktardı ve denetime olan güveni iyice sarstı.

Korea Times haberi şu şekilde devam ediyor:

”KBA her kripto para borsasının detaylı skorunu veya güvenlik oranını paylaşmadı ve böylelikle denetimin adilliğine gölge düşürdü. KBA böyle bir paylaşımın daha düşük güvenlik duvarına sahip yerel borsalara olası bir siber saldırıyı tetikleyebileceğini ifade etti.”

Aslında bu ifadeyle birliğin başkanı Jeon Ha-Jin, direkt olarak yapılan denetimin ”bazı kaçamak noktaları” olabileceğini itiraf etmiş oldu.

Başkan buna ek olarak şunları ifade etti:

”Bu denetim 12 borsanın kesin güvenliğini ifade etmez. Elde edilen sonuçlar 12 borsanın kendi hizmetleri için minimum gereklilikleri karşıladığını gösterir. Bu aynı sürücü belgesi gibi. Her ehliyeti olanın iyi mi yoksa kötü mü sürücü olduğunu söylemek zor.”

Bakalım ilerleyen günlerde bu denetimi ‘yalancı’ çıkaracak yeni saldırılar olacak mı?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment