Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzman Yorumları: İşte İlk 5 Koinin Değerlendirmesi

Hacme göre kripto paraları sıraladığımızda karşımıza çıkan ilk 5 koin, sırasıyla Bitcoin, Ethereum, Ripple (XRP), Bitcoin Cash ve EOS. Kripto para piyasalarının volalitesi de herkesin malumu olduğu için, piyasanın ve onun da özelinde koinlerin, gelecekte nereye gidecekleri ile ilgili net bir kanıya varmak gerçekten de çok güç.

Özellikle son dönemde yaşanan hack olayları, düzenleme süreçleri ile ilgili ülkeden ülkeye farklılık gösteren temel şeyler ve dolandırıcılık vakaları derken, kripto para piyasalarını şöyle bir toparlama ihtiyacı doğdu. Bakalım sektörün en önde gelen isimleri, zirve koinler hakkında ne gibi şeyler düşünüyor? Sizler için derledik:

1-) Bitcoin

Bitcoin’in kripto para piyasalarındaki liderliği devam ediyor. 100 milyar doları aşkın hacmi ile zirvedeki yerini koruyan Bitcoin için yıl sonu tahminlerinde bazı analistler; hacmin 268 milyoar dolara çıkacağını belirtiyor ki bu tahmini de ortalama her gün 1800 adet koinin kazıldığını belirterek yapıyorlar.

Ancak son birkaç ay, Bitcoin ve onun genelinde piyasalar için çok zor geçti. Fiyat düşüşü yaşanırken, piyasada ciddi bir panik havası hakim. Konuyla ilgili konuşan Twitter fenomeni ve Blockchain destekçisi Joseph Raczynski, şöyle diyor:

”Bitcoin şu anda zor bir süreçten geçiyor. Balina manipülasyonu iddiaları, kurumsal yatırımcı gelecek mi gelmeyecek mi tartışmaları, dünya genelinde yaşanan yasal gelişmeler gibi birçok sebep, şu anda bir panik oluşturdu. Ancak Bitcoin geçmişte de böyle şeylere alışkındı. Bu buhrandan da en kısa sürede çıkacaktır.”

2-) Ethereum

Birçok Blockchain girişiminin hayat bulduğu Ethereum platformu, hacme göre 2. sıradaki yerini koruyor. Yazının kaleme alındığı dakikalarda, Ethereum 429 dolardan işlem görüyor. Birçok ICO da, kendine bu platformda hayat bulmaya çalıştığından, ICO’ların başarısı da Ethereum fiyatına ciddi etki ediyor.

Steemit’te büyük bir kitleye hitap eden fenomen isim Maria Susan, Ethereum’a ilişkin görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor:

”Bitcoin şu aşamada genelde kısa vadeli yatırımcı tarafından tercih edilirken, Ethereum ise daha uzun süreli bir yatırım olarak göze çarpıyor. Bu da şu anlama geliyor: Ethereum şu aşamada Bitcoin’i belki yakalayamayacak ama gelecekte bir gün, Ethereum hacmen Bitcoin’i geride bırakıp zirveye oturacak. Zaten son dönem verilerine baktığınızda da bunu görebilirsiniz. Bitcoin, yatırımcısını kaybetmeye başladı.”

Maria Susan, bununla birlikte Ethereum’un yıl sonunda bin dolar olacağını belirtiyor.

3-) Ripple (XRP)

Bankacılık sektörü ile olan yakın ilişkileri ve para transferlerine getirdiği güzel çözümlerle adından söz ettiren Ripple platformunun tokeni XRP, şu sıralar 0.43 dolara kadar gerilemiş durumda.

İrlanda merkezli bir girişim olan SeedUps’ın CSO’su olan Samson Williams, bir hayli iddialı bir söylemde bulunarak, Ripple’ın 2018 sonuna dek 16 dolar olabileceğini söylüyor. Williams’ın dediğine göre, Ripple 5 ay içinde kendini neredeyse 40’a katlayacak. Williams, şöyle konuşuyor:

”Ripple kripto para değil. O tam bir bankacılık sistemi. O yüzden 2018’de yaşadığı şok, illa ki bir yerde bitecek ve Ripple’da büyük bir artış yaşanacak.”

4-) Bitcoin Cash

Bitcoin’in hard forku sonucu ortaya çıkan Bitcoin Cash, tartışma yaratmaya ve gündem belirlemeye devam ediyor. Özellikle de topluluğunun, ayrılık yaşadığı Bitcoin’den gerek hız, gerek volüm gerekse de kullanım sıklığı konusunda ileri olduğunu düşündüğü Bitcoin Cash, şu sıralar 680 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin Cash denince artık akla gelen ilk isim olan Roger Ver, Bitcoin Cash etrafında Bitcoin’e kıyasla çok daha fazla projenin son dönemde şekillenmeye başladığını belirterek, bunu da yüksek hız ve ölçeklenebilme başarısına bağladı. Ver, bu konuyu şu sözlerle açtı:

”Birçok yeni şirket, ürünlerini Bitcoin Cash üzerinde gerçekleştiriyor. Ben de Bitcoin.com CEO’su olarak böyle yapıyorum. Bitcoin Cash’in yakaladığı başarı, en başta Bitcoin’i zirveye götüren şeylere sadık kalmasından geliyor. Bitcoin Cash, benim 2011 yılında Bitcoin’e inanmamı sağlayan her şeye sahip durumda.”

Birçok otorite, Bitcin Cash’in yıl sonuna kadar büyük bir sıçrama yapmasını bekliyor.

5-) EOS

Blockchain gelişimi ve yaklaşımı konusunda Ethereum ile oldukça ciddi benzerlikler taşıyan EOS, yüksek hızı ve ölçeklenebilme kapasitesi ile dikkat çekiyor. Yazının kaleme alındığı dakikalarda 6.75 dolardan işlem gören koin ile ilgili konuşan otoriteler, Blockchain açılışı sırasında yaşanan sorunların halledilmesi durumunda, EOS’un önünün çok açık olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili konuşan Multicoin Capital şirketi kurucu ortağı Kyle Samani, şu ifadeleri kullandı:

”İnsanlar şunu unutuyor: Ethereum 2015 yılında ilk olarak kurulduğunda şimdiki alt yapıdan eser yoktu. İnsanlar da bunu haklı olarak eleştiriyordu. EOS’da da bazı sorunlar oluyor evet ancak Ethereum ile kıyaslayınca EOS’un çok çok daha iyi durumda olduğunu görüyoruz. Hata ve aksaklıklar elbette olacaktır ancak EOS için gelecek gayet olumlu şeylere gebe.”

Merkezi olmayan uygulama sayısının platformda artması ve kripto para piyasasınn beklenen çıkışı yapması durumunda, birçok otoriteye göre EOS fiyatında da büyük bir sıçrama olacak. Bazı görüşler, EOS’un bir sonraki hedefinin 20 dolar olduğunu belirtiyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment