2017’de En Çok Blockchain Patent Başvurusunu Çin Yaptı
Uluslararası iş gazetesi Financial Times’a göre, 2017 yılında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’ne (WIPO) blockchain teknolojisi için en çok patent başvurusunda bulunan ülke Çin oldu.
Kanada merkezli enformasyon şirketi Thomson Reuters tarafından toplanan veriler öyle gösteriyor ki 2017 yılındaki 406 patent başvurusunun yarısından fazlası Çin’dendi. 225 blockchain patent başvrusu yapan Çin’i 91 başvuru ile Amerika Birleşik Devletleri ve 13 başvuru ile Avustralya takip ediyor.
Geçtiğimiz yıl patent başvuruları bir önceki yılının 3 katına çıkmıştı. Bir hukuk şirketi olan Thomson Reuters’ Practical Law editörlerinden Alex Batteson’ın konuyla ilgili sözleri şu şekilde:
Şirketler yeni teknolojilerle ilgili fikirlerini başkalarına kaptırmamak için ellerini çabuk tutuyor; bu teknolojiler pazara dahi girmeden önce harekete geçiyorlar.
2012 ve 2017 yılları arasında blockchain için patent başvurusunda bulunan başlıca 9 şirket arasında Beijing Technology Development (Pekin Teknoloji Geliştirme) destekli 6 Çinli şirket bulunuyor. Tüm başvuru sahiplerinin fikirleri uygulanabilir olmasa da bu veriler, endüstrinin belli bir sahasında canlılık olduğunun ve bu sahaya giriş için belli sınırlar oluştuğunun bir göstergesi.
Batteson, açıklamalarında bu patentlerin şirketlerin yatırımcı çekmesi için büyük fırsat olduğunu belirtti ve şöyle söyledi:
Belirli bir teknoloji ile ilgili alınan patentler yatırımcılara “bu işletme, fikri mülkiyeti sermaye varlığı olarak kullanabilir; başkalarının da hak iddiası ile karşı karşıya kalmaz” imajını verir.
Çin hükümeti de blockchain teknolojisi üzerine çalışmalarına ağırlık vermeye başladı. Koin Bülteni’nde de yayınlandığı üzere hükümet destekli Investment Association of China (Çin Yatırım Birliği) bir blockchain geliştirme merkezi kurulmasını onaylamıştı.
Chinese Ministry of Industry and Information Technology (Çin Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı) 23 Mart’ta blockhain teknolojisinin geliştirilmesi ve standartlaşmasına yönelik hedeflerin belirlendiği bir liste yayınladı. Hedefler ayrıca uluslararası standartlar geliştirmeyi de içeriyor.