GameFi Büyük Asya Piyasalarında Regülasyon Baskısı Altında
Kripto para ekosistemi gelişen teknolojiyle birlikte, her geçen gün bünyesine farklı niteliklerde projeler katmaya devam ediyor. DeFi, NFT’ler, Metaverse ve GameFi projeleri ise en öne çıkan projeler arasında yer alıyor.
GameFi endüstrisi ise güçlü projeleri ve play-to-earn (kazanmak için oyna) özelliği sayesinde günden güne artan kullanıcı sayıları ile dikkat çekiyor.
GameFi endüstrisinin büyümesiyle birlikte büyük yatırım şirketleri de pastadan pay alabilmek adına GameFi için ayırdıkları fon miktarlarını arttırıyor. Ocak ayında FTX, GameFi projelerine ayırılmak üzere 2 milyar dolarlık bir fon oluşturdu; Singapur menşeili Crypto.com Ventures, 200 milyon dolarlık fonunu 500 milyon dolara çıkardı.
Oyun Sektörünün Geleceği; GameFi
Oyun sektörünü değişime uğratan GameFi, ekosistemin yükselen bir parçası olan Metaverse’ün içine dahil olmaya başladı, aynı zamanda NFT’ler ve DeFi projeleri sayesinde her türden yatırımcıyı içine çekmeye devam ediyor. Bu kapsamlı büyüme ise oyun sektörünün geleceğinin GameFi olacağına işaret ediyor. Sektörün köklü öncülerinden olan EA Games ve Ubisoft ise GameFi’ın geleceği temsil ettiği fikrinde buluşuyor.
GameFi için Regülasyon Zilleri Çalmaya Başladı
Regülasyonlar kripto ekosistemi için belirsizliğini koruyorken her ülkenin ekosisteme yaklaşımı farklı oluyor. Bazı hükümetler kripto paraları geleceğin trendi olarak değerlendirirken, bazı hükümetler ise kontrol altına alınması gereken bir tehdit olarak görüyor. GameFi endüstrisi ise bu görüşlerden payını almaya başladı.
Kripto ekosisteminin içerisinde yer alan oyunlar için Kore, Japonya ve Çin’de token’larla para kazanmayla alakalı yasalar bulunuyor. Seul merkezli bir GameFi hizmet geliştiricisi olan Post Voyager‘da Kıdemli Kripto Finans Yöneticisi Oleg Smagin, potansiyel bir ifade olarak Kore’nin Oyun Endüstrisi Teşvik Yasası’nın 32. Maddesine işaret ediyor. Söz konusu madde, oyun para biriminin nakde dönüştürülmesini özellikle yasaklıyor.
Japonya’da ise GameFi oyunlarının kazanmak için oyna modeli kumar olarak değerlendiriliyor. Eylül ayında Tokyo merkezli hukuk firması So & Sato, Axie Infinity oyununun temel işlevlerinin yasa dışı kumar olarak kabul edileceğini veya Japon Adil Ticaret Komisyonu’nun Uygunsuz Primler ve Yanıltıcı Beyanlar Yasası kapsamında düzenleneceğini söyledi.
Oyun sektörü için büyük potansiyel vadeden bir pazara sahip olan Çin ise GameFi konusunda en katı duruşu sergiliyor. Çin Yuanı’na çevrilebilecek her türlü oyun elementi tamamen yasaklanmış durumda bulunuyor. Ülkede kripto paralarla alakalı tüm faaliyetlerin yasaklanmasıyla birlikte GameFi projelerinin ülke içerisine girişi de engellenmiş oldu.
Tüm bu gelişmelerin ışığında GameFi projelerine olan yaklaşımın ne yönde olacağı merak konusu, bir yandan oyun sektörünün geleceğini temsil eden sektör diğer bir yandan ülkelerin ekonomisine zarar verebilecek bir yapı olarak görülüyor. Projeler ise hız kesmeden gelişmeye ve büyümeye devam ediyor.