Ünlü Yatırımcı: Goldman Sachs Gibi Bankaların İşin İçine Girmesi Bitcoin’deki Likiditeyi Arttıracak
Bitcoin Foundation adlı vakfın kurucusu ve VISA şirketinde üst düzey yöneticilik yapan deneyimli yatırımcı Jon Matonis’e göre, kripto para piyasasına Goldman Sachs gibi dev bankaların girmesi, Bitcoin’deki likiditeyi arttıracak.
Konuyla ilgili konuşan Matonis, şunları söyledi:
”Bana kalırsa büyük bankalar da işin içine girerse, bu likiditeyi arttıracaktır. Bankalar, piyasaya girdikçe daha fazla vadeli sözleşme yapılacak ve daha yeni opsiyonlar piyasaya eklenecek. Hatta bana kalırsa gelecekte Bitcoin ile alakalı faiz oranları odaklı piyasalar bile görebiliriz. Neden olmasın?”
Bankalar Ne Zaman İşin İçine Girecek?
Kripto para piyasasının, gerek artış dönemlerinde, gerekse de düzeltme dediğimiz azalış dönemlerinde fazlasıyla dik hareketler çizdiği herkesin malumu. Bu tarz ciddi fiyat dalgalanmalarının da en önemli sebebi olarak bazı analistler; likidite azlığını göstermekte. Özellikle, Ocak ayından sonra başlayan ciddi düzeltmenin ardından; gerek Bitcoin gerekse de diğer kripto paraların günlük işlem hacimlerinde ciddi kayıplar yaşandı ve bu kayıp; fiyat bazında da kendini iyice belli etti.
Bitcoin ve diğer kripto paraların günlük işlem hacimlerinin, piyasanın tavan yaptığı dönemlere kıyasla çok daha az olması, birçok vadeli işlem yapan ve ellerinde bol miktarda kripto para barındıran balinaların, piyasayı eskisine kıyasla çok daha kolay bir şekilde manipüle etmesini sağladı.
Son dönemde ise Amerika’da faaliyet gösteren CBOE, Amerikan Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu SEC’e, Bitcoin merkezli borsa yatırım fonlarının Amerika’daki ünlü borsalar Nasdaq ve NYSE gibi kurumlarda işlem görmesi yönünde teklifte bulunmuş; bazı analistler ise bu tarz hamlelerin, Goldman Sachs gibi geleneksel ekonomi piyasasının büyük aktörlerinin kripto para piyasasına girişini kolaylaştıracağı yönünde görüş bildirmişti.
Amerika Birleşik Devletleri özelinde yapılan bazı araştırmalar, kripto paraya yatırım yapmak isteyen eski tip yatırımcının sayısının hayli fazla olduğunu ortaya koysa da; yine de halka açık borsa sektöründen kripto para sektörüne gelen yatırım miktarının neredeyse sıfır olduğunu belirtiyor. Ancak örneğin Japonya’da durum tam tersi. Eski tip yatırımcılar da, kripto para borsaları ve ICO’lar aracılığı ile, kripto para sektörüne hatrı sayılır meblağlarda yatırım yapıyorlar.
Matonis ayrıca şüpheci birkaç kişinin Bitcoin’i bir balon olarak nitelemesinin yanlış olduğunu belirtirken, ürünün kesinlikle bir balon olmadığını ve aslında Bitcoin’in global finans balonunu patlatacak bir toplu iğne olduğunu ifade ediyor. Matonis’e göre özellikle sermaye ve tahvil piyasaları, orta ve uzun vadede yatırımcısına ağır kaybettirecek birer balon.
Matonis, görüşlerini şöyle ifade ediyor:
”Bitcoin’e balon diyenler oldu mu, evet oldu. Ancak bana kalırsa onlar birkaç şüpheciden ibaret. İşin gerçeği, bence Bitcoin balon değil hatta tam aksine, global finansal düzenin yarattığı balonu patlatacak bir toplu iğne. Asıl balonlar, çılgınca büyüklüğe nasıl ulaştığını kimsenin anlamadığı sermaye ve tahvil piyasalarıdır. Bunlar, merkez bankaları tarafından sürekli pompalanmış birer balondur.”
Elbette tüm bu açıklamalara ve iyi niyete karşın, finansal kurumların piyasaya ne zaman gireceği bilinmiyor. Kripto para piyasası için özellikle Güney Kore ve diğer ana akım medyalar tarafından son dönemde oluşturulan ”kumar görünümlü imajı”nın da yatırımcıyı biraz korkuttuğu bilinen bir gerçek. Ancak Bitcoin fiyatları kısa vadede kendini toparlarsa, bankaların yeniden artacak olan talebe yanıt vermeyi gündemlerine almaları düşünülebilir.
Ayı Piyasası
Elbette ki birçok analiste göre ayı piyasasının yaşandığı ve fiyatların düştüğü bu dönemde büyük bankaların işe girmek istememesi, -eğer böyle bir zamanda girip rekabet ettiği kurumlar arasında kripto para piyasasında öncü olmak istemiyorlarsa- gayet doğal bir refleks. Şu aşamada bakacak olursak, büyük bankaların işe girmesi için en azından birkaç ay geçmesi gerekiyor. Bakalım, bu büyük taşlar girmeye karar verdiklerinde, market ne durumda olacak?