Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’de Çalıştığı Şirketten 100 Bitcoin Çalan Mühendis Tutuklandı

Çin’in başkenti Pekin’de çalışan bir mühendis, çalıştığı firmaya yapılan başarısız bir hack girişimini fırsat bilip, kendisi için bir miktar para çalmaya çalışınca, yakayı ele verdi ve tutuklandı. Çalınan miktarın büyük bir kısmı geri dönse de, bu işlemden suçlu bulunan mühendis, 7 yıla kadar ceza alabilir.

Bitcoin Hırsızlığı

Bir teknoloji firmasında çalışan mühendis Zhong Mo, iddialara göre şirketteki konumundan faydalanıp, iş verenlerinden 100 adet Bitcoin çaldı. Yerel polis birimlerinden yapılan açıklamada, yasa dışı bir şekilde bilgisayar verileri topladığı belirtilen Mo’nun, tutuklandığı belirtildi. Pekin’de, birçok büyük üniversitenin ve teknoloji kurumunun binalarının yerleştiği, birçok ünlü firmanın Çin merkezlerinin bulunduğu ve Çin’in Silikon Vadisi olarak adlandırılan Haidian bölgesinde gerçekleşen olayda yakalanan mühendisin akıbeti şu an için belirsizliğini koruyor.

Bilişim ve Teknoloji Suçları birimi, olayı araştırken yaptıkları açıklamada, hırsızlık olayının firmanın girdiği rutin bir bakın sırasında ortaya çıktığı belirtildi.

Yapılan açıklamada, yapılan rutin bakım sırasında şirket yetkililerinin; bir kişinin sistemi hacklemeye çalışıp başarısız olduğunu saptadığı belirtilirken, ilk girişimi başarısız olan mühendisin daha sonra yönetici kodunu kullanarak sisteme bir kez daha giriş yaptığı ve tüm verileri temizlediği; ardından da 100 adet Bitcoin’i Çin dışında bir yerde yerleşen web sitesindeki kripto para hesabına aktardığı kaydedildi.

Hırsız mühendisin aynı zamanda yaptığı tüm işlemlerden ayak izini kaybettirmeye çalışıp, izleri sildiği ancak yine de başarısız olup yakayı ele verdiği kaydedildi.

Sonrasında Gelen Geri Vites

Çaldığı 100 Bitcoin’in 10 tanesini saçma sapan bir olay sonucu kaybeden ve yaptığı işin boyutunu fark ettiğinde bir anda başından aşağı kaynar sular dökülen mühendis, kalan 90 Bitcoin’i sisteme yeniden iade ederken, olayın yaşandığı 16 Eylül 2017 tarihinde, 100 Bitcoin fiyatının neredeyse 380 bin dolar olduğu açıklandı. Çin’in yerel medya kaynaklarının geçtiği bir diğer bilgiye göre ise, bu; Pekin polisinin Bitcoin temelli gerçekleşen ilk sanal hırsızlık işiydi.

Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki yasalara göre, kuralları çiğneyip  bilgisayarlarda depolanmış verileri izinsiz ve yasa dışı olarak çalan kişiler hakkında verilebilecek maksimum hapis cezası 3 yıl.  Ancak olay ve beraberinde getirdiği / getireceği sonuçların ciddiyetinin artması durumunda, bu cezanın 7 yıla çıkabileceğini söyleyen bir madde de, yasada mevcut. Hırsızın, hapis cezasına ek olarak, yüklü para cezası almasının önü de, kanunen açık.

Bu; Çin’deki ilk Bitcoin hırsızlığı olayı değil, muhtemelen son da olmayacak. Yine 2017 yılının başında bir başka Çin Halk Cumhuriyeti vatandaşı, Bitcoin çaldığı için tutuklanmıştı. Şangay’da tutuklanan bilgisayar programcısının o günün değeri ile yaklaşık 20 milyon Yuan yani 3 milyon ABD doları tutarında Bitcoin çaldığı iddia edilmişti.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Ahmet hakan
    Posted 03 Nisan 2018 - 22:15 22:15

    İlginç olmuş

Leave a comment