Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lihtenştayn Başbakanı: “Blokchain’e Yönelik ‘Aşırı’ Düzenlemeler Getirmekten Kaçınacağız”

Blockchain teknolojisi ekonomik dönüşüme yol açıyor ve ülkenin başbakanına göre Lihtenştayn bu dönüşümde önde yer almak istiyor.

Bu nedenle Lihtenştayn hükümeti, yeniliklere ve yönetmeliklere ışık tutacak bir yasal ortam yaratmak maksadıyla “mantıklı” ve kapsamlı bir blokchain mevzuatı hazırlamaya başladı.

Başbakan Adrian Hasler, diğer ülkeler sürekli olarak blockchain ve kripto paralar ile ilgili düzenlemeler getirmiş olsa da Lihtenştayn’ın getireceği yasa tasarısının “diğer ülkelerin blockchain mevzuatından çok daha ileri olacağını”ifade etti.

Hasler, “Kanun dağıtık defter ve blockchain sistemleri gibi teknik sistemler ile ilgili mümkün olan tüm faaliyetleri düzenlemeyi ve böylece yasal olarak netlik sağlamayı amaçlıyor” diyor ve ekliyor: “Ancak yasa, kripto paralar ve utility  tokenların piyasaya sürülmeleri ile ilgili konulardan çok daha fazlasını kapsamakta. Kanun, bu teknolojilere ilişkin çok çeşitli yeni hizmetler ve iş modelleri için gerekli yasal çerçeveyi sağlamayı amaçlıyor.”

Hasler, “Blockchain Yasası” olarak adlandırılan tasarının dikkatli ve mahir bir düzenleyici çerçeve çizeceğini belirtiyor.

Başbakan şöyle açıklıyor:

“Abartılı ve pratik açıdan uygun olmayan düzenlemelerin yaratılmasının blockchain ekonomisinin düzenlemelerin dışında gelişmesine sebep olması nedeniyle bir fayda getirmez. Bu kesinlikle herhangi bir ülkenin çıkarına da olmaz. Bu nedenle, makul bir düzenleyici yaklaşım önermek istiyoruz. Bu yasa vasıtasıyla da devletin hukuki kesinlik ve güven ortamı oluşturmasında oynadığı rolün nerede gerekli olduğu da ortaya çıkmış olacaktır”.

Lihtenştayn’da 100’den fazla blockchain ve kripto-para birimiyle ilgili soruşturma açmış olan  Finansal Piyasalar Denetleme Kurumu da Tasarı hakkında öncelikli olarak bilgilendirilecek.

‘Önemli Değişiklik’

Hasler ayrıca, hükümetin diğer ülkelerin mevzuatını gözden geçirdiğini ve aynı zamanda tasarıyı” mümkün olduğu kadar pratikte uygulanabilir ” yapmak amacıyla çeşitli fintech (finansal teknoloji) şirketleri, finansal hizmet sağlayıcıları ve avukatlarla istişarede bulunduğunu belirtti. Ve tasarının bu yaz halka sunulmasını umut etmekte.

Yasamanın zamanlaması bir sanayi patlamasına denk gelse de, Hasler Lihtenştayn’ın blok zincirine olan ilgisinin yeni olmadığını ve tasarıdan bir buçuk yıl önce bir araya gelen bir çalışma grubu tarafından “blockchain ekonomisinin fırsatları ve riskleri” adlı analizin yapıldığını ifade etti.

Hasler CoinDesk’e:

“Blockchaininin ekonomik hayatımızı ve finansal hizmetlerimizi neredeyse tüm yönleriyle nasıl önemli ölçüde değiştirebileceği kısa sürede anlaşıldı.”

Aynı şekilde, Hasler Blockchain Yasası’nın zamanlamasını daha geniş bir “devlet reformu” girişimi ile ilişkilendirdi.

“Lihtenştayn hükümeti için devletin ve yetkililerin kendilerini daha da geliştirecek bir konumda olması önemlidir” diyen Hasler. “Blockchain Yasası, bu reform sürecinden kaynaklanıyor.” diye ekliyor

40.000’den az nüfusu olan küçük Avrupa ülkesi, bugüne kadar blockchain ve kripto-para birimi teknolojisinde artan bir iştah gösterdi.

Mart ayında Veliaht Prens Alois Philipp Maria, kraliyet ailesinin 5 milyar dolarlık servetini kripto para birimlerine yatırmayı düşündüğünü ve bu paranın blockchain teknolojisinin verimliliğini artırmak için kullanılabileceğini öne sürmüştü.

Endüstri alanında erken bir adım ise bir Lihtenştayn bankası olan Frick’den geldi. Banka, Avrupa genelinde şirketlerin talepleri neticesinde Mart ayından itibaren müşterilerinin kripto para birimlerine doğrudan yatırım yapmalarına izin verdiğini karara bağlamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment