Petro, 120 Gün İçinde Bütün Devlet İşlemleri İçin Kullanılabilir Olacak
Geçtiğimiz Şubat ayında Venezuela Başkanı Nicolas Maduro, ülkenin petrol rezervi ile desteklenen tartışmalı bir kripto para yatırımına imza attı. Bu hafta Venezuela Resmi Gazetesi’nde (Venezuela’s Official Gazette) yayınlanan habere göre Petro isimli bu tokenin, 120 gün içinde bakanlıklardan hava alanlarına, vergilerden, işlem ücretlerine tutun da aklınıza gelebilecek bütün devlet kaynaklı harcamalar için ‘yasal para’ (legal tender) olarak kabul edilmesi emredilmiş.
Ülkenin Kripto Para Hazine Müsteşarlığı bu planın tokenin sürümünden ticaretine kadar bütün yönlerinin düzgün bir şekilde ilerlemesinden sorumlu olacak. Hükumet, Kripto Para Hazine Müsteşarlığının başına Abrahan Landaeta’yı, Kripto para borsaları bölümünün başına ise Camilo Torres’i atadı.
Devlet Destekli Kripto Para Birimi: Petro
Bu hükmün asıl sebebi Petroyu günlük kullanıma indirgemek ama bu para biriminin çoğu yönü hala sırrını koruduğu için, bazı zorluklar bu kripto para politikasının gerçekleşmesini engelleyebilir. Hatta bazı kripto para değerlendirme siteleri şimdiden bunun bir ‘dolandırıcılık’ olduğunu bildirdi. Hong Kong menşeli kripto para borsası Bitfinex yakın zamanda Petro’yu listeye koymayı reddetti ve bu kripto para biriminin ”sınırlı bir fayda’ getirdiğini belirtti. Ek olarak ilk devlet-destekli kripto para biriminin listelenmesinin, ” hükumete karşı yapılan meşru yaptırımları atlatmak olarak anlaşılabileceği” endişesi taşıdığını vurguladı.
Venezuela’nın Petro ile amaçladığı şey, ekonomiyi felç eden tedavüldeki para kesintisinin (shortage of hard currency) getirdiği dünyanın gördüğü en büyük düşüşlerinden birisine denk gelen finansal durumunu, blockchain bazlı varlıkların sebep olduğu bu küresel şevkten yararlanarak, biraz olsun düzeltebilmek.
Petro’yu coşturmak için sarf edilen bu ülke çapındaki çabanın bir parçası olarak, ulusal bir sanal madencilik kayıt bürosu ve ”Petro bölgeleri” açıldı. Ülkenin batı sınırı boyunca popüler turist bölgelerinde kurulan bu ”Petro bölgelerinde”, Petro tokenleri işlem görebilecek. Maduro, geçen hafta yaptığı bir konuşmasında ülkenin kripto para birimleri kullanarak 30 adet ambulans satın aldığını belirtmişti.
Kripto piyasasındaki endişelerin aksine, Maduro geçen ay yaptığı bir açıklamada tokenler için Çin, Rusya, Meksika gibi ülkelerin de içinde bulunduğu çoğu ülkeden 5 milyar dolara kadar ulaşan teklifler aldığını – şuan için bunu açıklayacak çok bir kanıt olmasa dahi – belirtti.
Yaptırımlar için Bir ‘Arka Kapı’
Time Magazine‘in haberine göre, Petro’nun Rus yetkilileri, bankacıları ve iş adamları tarafından hayata geçirildiği hakkında detaylı kanıtlar bulunmakta. Teori Rusya ve Venezuela‘nın iki ülkeye de koyulan ABD yaptırımlarından kaçmak için bu kripto paraları kullanmayı düşündüğü yönünde.
Petro’nun sadece Venezuela’nın kredi uzatması olduğuna inanan Başkan Donald Trump, ABD vatandaşlarını Petro kullanarak işlem yapmaktan alıkoyan bir hüküm yayınladı. Hazine Müsteşarlığı bu hükmü şu şekilde halka duyurdu:
”Venezuela halkının elindekileri sömürürken Maduro yönetiminin elini güçlendiren başka bir girişim daha.”
Petro’nun kendi ulusal kripto parası olarak piyasaya sürülmesine rağmen, Venezuela’da Bitcoin‘e karşı bitmek bilmeyen ve durmadan büyüyen bir talep hala mevcut. Mart ayında ülkede Bitcoin kaynaklı 1 trilyon Venezuela Bolivarı değerinde Bitcoin el değişimi işlemi ile yeni bir rekor kırıldı. Ülke dev bir enflasyon çukurunun dibinde olduğu için Venezuela vatandaşları mal varlığı aracı olarak başka alternatifler bulmak zorunda kalıyor.