Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vietnam, Yaşanan Büyük Dolandırıcılık Sonrası Kripto Para Önlemlerini Arttırıyor

13 Nisan Cuma günü yayınlanan bir direktife göre, Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc, hükumete ve finansal kurumlara ”Bitcoin ve diğer kripto para birimleri ile ilgili aktivitelerin yönetimi” konusunda çemberi daha da daraltmaları emrini verdi. Bu emir tam da bu hafta olan ‘Vietnam’ın Çiftlik Bank Olayı” üzerine geldi.

Hükümet:

”Kripto para yatırımları, ilk dijital para arzı (initial coin offiering; ICO) aracılığıyla para kazanmak ve bunun ticaretini yapmak şimdi daha karmaşık bir şekle bürünüyor. Bu gelişmeler sadece finans sektörüne değil, aynı zamanda ülkenin sosyal düzenine de bir tehdit unsuru oluşturmakta” uyarısında bulundu.

Reuter’in bu hafta yayınladığı bir haberde de Başbakanın Vietnam Merkez Bankası’na (the State Bank of Vietnam) bütün kripto para bağlantılı finansal servislerin ensesine çökmesi talimatı verdiği ve bunun yanı sıra Adalet Bakanı’na da bütün kripto para ve varlıkların yönetimi için gereken yasal mevzuatın tamamlanması konusunda ısrar ettiği belirtildi.

Bu hareketin, -doğrulandığı taktirde – Vietnam menşeli Modern Tech firmasının, 2 adet ECR-20 tokeni olan Ifan ve Pincoin tarafından düzenlenen ICO’lar aracılığıyla 32.000 yatırımcıyı 15 trilyar VND yani 660 milyon dolar değerinde dolandırması olayının hemen ardından gelmesi ise bizleri şaşırtmadı.

Tedavüldeki para ile ödeme eksikliği (A lack of hard currency ), 8 Nisan tarihinde Modern Tech’in Ho Chi Minh şehri ana merkezi dışında ödeme yapmasına neden oldu. Gelen haberlere göre Şirketin genel müdürü olan Ho Xuan Van’ın  cep telefonu numarası 11 Nisan tarihinde arandığında ise ”aradığınız numaraya şu anda ulaşılamıyor” yanıtını vermeye başladı.

Ho Chin Minh şehrinin Emniyet Müdürü Le Dong Phong, soruşturma başlatmak için konunun mağduru olan kullanıcıların resmi bir şikayet kaydı oluşturması gerektiğini bildirdi. Buna ek olarak ”bütün kripto paraların ve kripto para kaynaklı işlemlerin Vietnam sınırlarında yasak” olduğunu da belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment