Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vietnam’da Çiftlik Bank Vakası: İki Ayrı ICO’ya Katılan Yatırımcıların 660 Milyon Doları Yok Oldu

ICO’lar, dolandırıcılık ve sahtekarlık vakaları… Maalesef, kripto para dünyasının kanayan en büyük yaralarından biri olan bu olay; bu kez de Vietnam’da kendini gösterirken, tarihin en büyük ICO vurgunlarından biri yapıldı.

Vietnem yerel basınında çıkan haberlerde, iki Blockchain firması Ifan ve Pincoin tarafından düzenlenen ICO’ların birlikte 32 bin yatırımcıyı dolandırdığı ve toplam elde edilen para miktarının tam 15 trilyar VND yani 660 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Singapur’da kayıtlı olan Ifan ve Dubai merkezli olduğu bilinen Pincoin’in Vietnam’da ortak olarak Modern Tech adı verilen aynı şirket üzerinden ICO’ları düzenlendikleri ortaya çıkarken, bu sayede yerel yatırımcıya projeleri tanıttıkları belirtildi.

Olayın ayyuka çıkmasının ardından büyük tepki gösteren ICO katılımcısı yatırımcılar, soluğu Modern Tech şirketinin Ho Chi Minh şehrindeki ana binasında alırken, olaydan duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi. Yine yerel basında çıkan haberlerde şirketin tamamının olayla bir ilgisi bulunmadığı açıklanırken, esas olarak şirkette çalışan 7 üst düzey yöneticinin bu işi yaptığı ortaya çıktı.

Modern Tech’in bu 7 üst düzey yöneticisinin ICO’nun reklamını ülke genelinde çok aktif bir şekilde yaptığı, en gelişmemiş yerlerde bile konferanslar ve etkinlikler düzenleyerek yatırımcı çekmeye çalıştıkları iddia edildi.

İş Modelleri Dikkat Çekici

Dolandırıcı ICO’lardan ilki olan Ifan’ın reklamının ”En gelişmiş sosyal ağ” sloganı ile yapıldığı ifade edilirken, bu projenin ünlüler ve sanatçıların, hayranları ile daha kolay iletişim kurmasına olanak sağlayacağının belirtildiği ve bu şekilde yatırımcı toplanmaya çalışıldığı iddia edildi.

Projede, ICO’larda satın alınan tokenler aracılığı ile sosyal ağda bulunan sanatçıların albümlerinin ve özel bazı ürünlerin satın alınmasının plandığı ifade edildi.

Öte yandan Pincoin’e bakıldığında ise, maalesef şirketin iş modelinin dolandırıcı olduğunun neredeyse 1 kilometre öteden belli olduğu görülüyor. 

Yatırımcılarına, yatırdıkları miktarın yüzde 40 fazlasını aylık olarak vaad eden kurum, tam olarak bir saadet zinciri prensibi ile işliyor. PIN Vakfı ile çalışarak daha fazla yatırımcıyı zincire katmayı hedefleyen şirketin ICO’sunu yürüten Modern Tech, her bir yatırımcıya başka bir yatırımcıyı bulup getirmeleri durumunda yüzde 8 bonus vaad etmiş.

Kurum hakkında ilk şüphelerin, itibari para kullanılarak yapılan ödemelerin kesilmesinden sonra ortaya çıktığı belirtilirken, ellerine -kendilerine söz verildiği üzere- para değil, token geçen yatırımcıların işkillendiği ortaya çıktı. Token fiyatı artsa da hiç bir şekilde onu nakde çeviremeyen yatırımcılar en sonunda çok ağır bir şekilde dolandırıldıklarını anladılar.

Saadet zinciri yapısı ile dikkat çeken oluşum, kripto para camiasının önde gelen isimleri tarafından sürekli balon olarak adlandırılsa da, yine de bu durumdan yatırımcıları kurtaramadı. Özellikle konu ile ilgili Şubat ayında bir açıklama yapan Behindmlm şirketi, işin operasyonel boyutunun tam bir saadet zinciri prensibi ile işlediğini belirterek; yatırımcıları uyarmış ve yatırım yapmamalarını tembih etmişti. Behindmlm, şirketi tam olarak bir balon diye nitelendirmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment