Vitalik Buterin Açıkladı: Ethereum’un (ETH) Geleceği İçin Heyecan Duyduğu 5 Gelişme
Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, Ethereum’un geleceği için duyduğu heyecandan ve ekosistem geliştirme planlarından bahsettiği bir makale yayımladı.
Vitalik Buterin Ethereum ekosistemi ve geleceği hakkındaki fikirlerini paylaştığı bir makale yayımladı. Makalede, Ethereum ekosisteminde heyecan duyduğu gelişmelerin başında para, blokzinciri kimlikleri, merkeziyetsiz finans (DeFi), merkeziyetsiz otonom organizasyonlar (DAO’lar) ve hibrit uygulamaların geldiğini belirtti.
Söz konusu makalede Arjantin’de yaşadığı bir olay üzerinden örneklem yapan Vitalik, Ethereum’un proof of work (iş kanıtı) ile çalıştığı dönemde bir kafede Ether ile ödeme yaptığını anlattı. Yaptığı Ether ödemesinin üçte birlik kısmını işlem ücretinin oluşturduğunu ve transferin tamamlanmasının birkaç dakika sürdüğünü ifade eden Vitalik, proof of stake (hisse kanıtı) sistemine geçişle bu sorunların ortadan kalktığına değindi.
Daha sonra DeFi’ın yükselişine değinen Buterin, sektörün onurlu bir şekilde başladığını ancak hızla “sürdürülemez aşırı sermayeli bir canavara” dönüştüğünü söyledi. Buna ek olarak DeFi’ın “istikrarlı bir ortama yerleşmenin, güvenliği artırmanın ve özellikle değerli olan birkaç uygulamaya yeniden odaklanmanın ilk aşamalarında” olduğunu da ifadelerine ekledi.
Buterin, DAO’larla ilgili olarak insanlığı daha özgür ve demokratikleşmiş bir ifade biçimine taşıyabileceğini ifade etti:
DAO’lar sayesinde insanların daha demokratik, esnek ve verimli yönetişim biçimleri oluşturmak için kripto alanına koydukları umutların ve hayallerin çoğunu yakaladığını düşünüyorum. Öte yandan DAO’lın sansüre karşı olan direncini ve iç yapılarına yönelik duyarlılığı arttırması için daha fazla çalışması gerekiyor.
Ağın daha fazla demokratikleşmesi, anonimleşmesi ve kullanıcı odaklı olması konusunda kararlı sözlerine devam eden Buterin, tüm bu yenilikleri Ethereum üzerinde ölçeklendirmek istediğini açıkça belirtti. Ek olarak Ethereum blokzinciri teknolojisini oylama gibi off-chain süreçlerle birleştirme potansiyeline dikkat çekti. Buterin bir kurgusal senaryo örneği vererek şöyle bir akıl yürütmede bulundu:
Oylar blokzincirinde yayınlanır, böylece kullanıcılar oylarının dahil edilmesini sağlamak için oylama sisteminden bağımsız bir yola sahip olurlar. Ancak oylar şifrelenir, gizlilik korunur ve ZK-SNARK tabanlı bir çözüm sağlanır.
Buterin son olarak yatırımcıların kısa vadeli kar güden ve spekülasyon aracı olan projelere değil daha sürdürülebilir ve uzun vadeli değer önermeleri olan modellere odaklanması gerektiğini vurguladı. Bu noktada Terra (LUNA) örneği veren Buterin, “LUNA’nın piyasa değeri 30 milyar doların üzerine çıkarken, sağlamlık ve basitlik için çabalayan stablecoinler genellikle yıllarca büyük ölçüde göz ardı ediliyor” ifadelerini kullandı.