Özel: ABD’li Yetkililer Binance’in Peşini Neden Bırakmıyor?
ABD’li yetkililer Binance’in kara para aklama soruşturmasının kapsamını genişletirken uzmanlar Binance’in şaibeli geçmişinin peşini bırakmadığını belirtiyor.
The Washington Post‘un yakın kaynaklardan edindiği bilgilere göre ABD’li yetkililer, Binance’in kara para aklama ihlallerine ilişkin bir süredir devam eden soruşturması kapsamında, ABD’li serbest yatırım (hedge) fonlarından Binance ile aralarındaki iletişim kayıtlarını istedi.
Ayrıca Reuters geçtiğimiz ay ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) Binance ve CEO Changpeng Zhao (CZ) hakkında yapılacak bir suçlama için yeterli delile sahip olup olmadığını değerlendirdiğini dile getirdi.
Uzmanlar 2020 yılından bu yana devam eden soruşturmaya dair Binance’in puslu geçmişinin peşini bırakmadığını öne sürdü.
Hukukçular, soruşturmanın Binance’in veya serbest yatırım fonlarının suçlu olduğu ya da suçlu olduğunun düşünüldüğü anlamına gelmediğinin altını çizdi. Fakat kripto para sektörü içerisindeki aktörler, ABD Adalet Bakanlığı’nın Binance’e 2018’deki bir soruşturmadan bu yana şüphe ile yaklaştığını iddia etti.
Geçmişte Eksikliklerimiz Vardı Ancak Üstesinden Geldik
Binance Baş Strateji Sorumlusu Patrick Hillmann geçmişte konu hakkında verdiği bir röportajda, borsanın günlük olarak dünya üzerindeki hemen hemen her regülatör ile iletişim kurduğunu öne sürdü. Binance’in geçmişte hızlı bir şekilde büyüdüğünü ve bu süre içerisinde zaman zaman yasal uyumluluk konusunda çeşitli eksiklikleri olduğunu kabul eden Hillmann, son zamanlarda borsanın uyumluluk programlarına büyük yatırımlar yaptığını ve kolluk kuvvetleri ile yakın iş birliği içerisinde çalıştığını vurguladı.
İddialar Katlanarak Artıyor
Öte yandan borsanın açıklamalarına rağmen ABD’li birçok isim Binance’in göründüğü kadar masum olmadığını dile getirdi. Kripto para davalarında uzmanlaşmış DOJ Eski Savcısı Jhon Ghose, Binance’in yıllardır kullanıcılarının kara para aklamasını kolaylaştırdığını iddia etti. Ghose, Binance’in sorumlu bir borsa olma itibarına sahip olmadığını ileri sürdü.
Uzmanlar, tüm bunların yanı sıra Binance’in geçmişteki şaibeli hamlelerinin de düzenleyiciler nezdinde ciddi bir şüphe kaynağı olarak varlığını sürdürmeye devam ettiğini belirtti. Geçmişte Binance’in regülatif boşlukları kullanarak gerilla tipi faaliyet gösterdiğini ifade eden uzmanlar, bu hamlelerin uzunca bir süre daha Binance’in peşini bırakmayacağı konusunda fikir birliğinde bulunuyor.
Şirkete yönelik baskıya dair ortaya atılan bir diğer iddia ise ABD’li yetkililer tarafından yürütülen Binance karşıtı lobicilik faaliyetleri oldu. Konuya yakın bazı kaynaklar, ABD’li yetkililerin Binance’in kripto para sektörü içerisindeki ezici üstünlüğünden rahatsız olduklarını ve bunu tersine çevirmek adına hukuki yollardan borsanın yıpratılmaya çalışıldığını öne sürdü.
Ayrıca Binance’in esasında bir Çin şirketi olduğu ve batması durumunda yeni bir finansal krizi tetikleyebileceği yönündeki endişeler nedeniyle borsanın faaliyet alanlarının regülatörler tarafından kasıtlı olarak daraltılmaya çalışıldığı iddiası da davanın olası nedenleri arasında sıralandı.