Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance’in Gizli Sahibi Kim? Binance Çin Şirketi Mi?: CEO Chanpeng Zhao (CZ) Açıkladı

Dünyanın en yüksek hacimli kripto para borsası Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, Binance’in gizemli sahibi ve Binance’in aslında bir Çin şirketi olduğuna dair dedikoduları açıklığa kavuşturdu.

Changpeng Zhao, 1 Eylül tarihinde Binance’in resmi web sitesinde yayınladığı gönderide, son zamanlarda medyada dolaşan Binance’in bir Çin şirketi olduğuna dair iddiaları cevaplandırdı ve Binance’in gizemli sahibi olduğu iddia edilen Guangying Chen’in kim olduğunu açıkladı.

Changpeng gönderisinde, 4 Haziran 1989 Tiananmen Meydanı Protestoları’ndan yalnızca 2 ay sonra, 6 Ağustos 1989’da ailesi ile birlikte Çin’den ayrıldığını ve Kanada’ya göç ettiğini belirtti. Açıklamalarına göre, Zhao’nun babası ülkenin en iyi dört üniversitesinden biri olan Hefei’deki Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde profesördü ve 6 Ağustos olaylarından sonra ülkedeki yüksek tahsilli aydınlara karşı başlatılan sindirme politikalarından korunmak amacıyla ailesi ile birlikte Kanada’ya iltica etme kararı vermişti.

Changpeng gençliğini Kanada Vancouver’de geçirmiş, Montreal McGill Üniversitesini bitirdikten sonra Tokyo ve NewYork’ta Bloomberg ofislerinde çalışarak finans kariyerinde ilerlemişti. Zhao, anlattıklarına göre, 2005 yılında Çin’de web teknolojisi endüstrisinin gelişmesi üzerine, iki Amerikalı, iki İngiliz, bir Japon arkadaşıyla beraber bir IT girişimi için Shanghai’a taşınmıştı. Changpeng ve arkadaşlarının girişimi, Çin’de tamamı yabancılara ait şirket (WOFE) olarak lisanslanmıştı.

2005 ve 2015 arasında Çin’de birçok girişim projesi oluşturan Changpeng, Binance’ten iki yıl önce Bijie Tech adlı bir takas platform kurmuştu. Guangying ise yasal olarak Changpeng ile burada bağdaştırılmıştı. Zhao’nun girişimlerinin Çin’de WOFE olarak lisanslanmasının sonucunda yasal süreçlerin daha zor ilerlemesi nedeniyle Guangying, kağıt üstünde yasal temsilci olarak gösterilirken aslında HR ofisini yönetiyordu. Bijie Tech’in kapatılmasının ardından Binance’e gelen Guangying şu an yönetici ve takas ekibini denetliyor.

Zhao, sonuç olarak Guangying’in Bijie Tech belgelerinde yasal temsilci olarak görülmesi nedeniyle hakkında, Binance’in gizli sahibi spekülasyonlarının yürütüldüğünü söyledi.Guangying’in hali hazırda yaşadığı Avrupa şehrinde, onun ve ailesinin medya ve magazin tarafından bu komplo teorileriyle rahatsız edildiğini belirtti.

Changpeng, Fransa, İspanya, İtalya, BAE, Bahreyn gibi birçok ülkede yan kuruluşa sahip olmalarına rağmen Binance’in Çin’de bir tüzel kişiliği olmadığını ve böyle bir planlarının olmadığını belirterek Çinli bir şirket olup olmadıkları iddialarına cevap verdi. Zhao, Binance’in bugün karşı karşıya kaldığı en büyük zorluğun Çin’de bir suç örgütü olarak nitelendirmesi olurken batı muhalefetinin Binance’i Çin şirketi olarak nitelendirmesinin anlamsız olduğunu düşündüğünü ifade etti.

Öte yandan kendisi hakkında yapılan “Çinli Kanadalı CEO” veya “Çin’de doğmuş, Kanada’da eğitim görmüş biri” tanımlamalarını komik bulduğunu belirten Zhao bir Kanada vatandaşı olduğunu ifade ederek konuyu net olarak kapattı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!