Avustralya’da Kömür Yakıtlı Termik Santraller, Bitcoin Madenciliği İçin Yeniden Açılıyor
Avustralyalı Hunter Energy kripto para madencilik firması IOT Group ile bir anlaşma imzalayarak ülkenin Hunter Valley bölgesinde termik santrallerin yeniden açılması yolunda önemli bir adım attı. Anlaşmaya göre, bu olay sayesinde Blockchain firmalarına elektrik satılarak ülkenin Blockchain konusunda öne çıkması sağlanmaya çalışılacak.
Eskiye Dönüş
Kripto para piyasalarında hemen her gün önemli bir teknolojik gelişmeye şahitlik etsek de, bu teknolojilerin tükettiği elektrik konusunda, aynı hızda gelişmeler olmadığını söylemek mümkün.
Özellikle madencilik konusunda Avustralya gibi sıcak ve elektriğin pahalı olduğu bir ülkenin böylesi bir anlaşma yapması, kripto para camiası tarafından hayli garip karşılanıyor. Ülkede pahalı elektriğe sıcaklar da eklenince, devreye girecek ekstra soğutma sistemi masrafları da işin cabası. İşte bu sebeple genelde Blockchain şirketleri kendini daha soğuk olan ve daha ucuz elektrik masrafı sunan Kanada ve İzlanda gibi ülkelere atmış durumda.
Ancak Hunter Energy ve IOT Group bu trendi kırabilmek için çalışıyor. Hunter Energy’nin ülkede Red Bank adıyla bilinen ve 2014’ten beri atıl durumda olan kömür destekli termik santrali açmak için çalışmalara başladığı belirtildi. Bu iki firmanın bu hamlesi ile birlikte elektrik maaliyetini azaltmayı ve blockchain firmalarının sırtındaki fatura yükünü hafifletmeyi planladıkları ve bu sayede ülkede Blockchain girişimlerinin yerini sağlamlaştırmasını amaçladıkları belirtildi.
Neden Avustralya?
Peki Avustralya’nın bir anda bu denli ilgi duymaya başlamasının altında yatan neden ne? Bilindiği üzere 2017 başından beri fiyatlarda artışlar ve azalışlar yaşansa da, kripto paralar ve Blockchain teknolojisinin kazandığı popülarite su götürmez bir gerçek. İşte bu noktada sayıları her geçen gün daha da artan bu şirketler, dünyanın çeşitli yerlerinde işlerini yapabilecekleri lokasyonlar arıyorlar. Ülkeler de, bu yatırımları alıp istihdam oranlarını daha da arttırmak için, bu tarz firmaları alabilmek için adeta birbirleri ile yarışıyor.
Avustralya’daki enerji maaliyetlerinin fazlalığı ve madencilik özelinde, ülkenin sıcak havasının bir dezavantaj yaratması, birçok yatırımcının buradan kaçmasına sebep oldu ancak Avustralya hükümeti elektriği toptan satarak hem maaliyeti düşürmeyi hem de şirketleri bünyesine çekmeyi amaçlıyor. Termik santralin yanında yer alacak bir Blockchain Uygulama Merkezi ile de Blockchain operasyonlarını yönetebileceklerini düşünen IOT Group CEO’su Sean Nylon, konuyla ilgili bir hayli iyimser. Nylon, şu ifadeleri kullanıyor:
”Şimdiki fiyatlar ile ülkede Blockchain merkezi kurmak hayli mantıklı. Artık Avustralya’da yeni bir Silikon Vadisi kurulabilir.”
Avustralya’nın madencilik konusunda yaptığı bu hamle, Çin’in yaptığı tersi yönde düzenlemeler ile aynı anda geldi. Çin’in madencilik konusunda takındığı hayli sert tavır; ülkedeki madencilik devlerinin başka yerler aramalarına sebep oldu. Bu arayışlarda öne çıkan ana faktör, elbette ki ucuz elektrik faturalarının olduğu yerler. Buna ek olarak havası soğuk olan bir yer bulunursa da, işte o da işin kreması.
Avustralya da soğuk havayı doğası gereği sunamasa da, madencilik ve diğer Blockchain operasyonlarına olumlu yaklaşarak onları kendine çekmeyi amaçlıyor. Ülkenin politik durumunun ve gelişmişlik seviyesinin hayli stabil oluşu da yatırımları çekmelerini sağlayan bir başka etmen. Hunter Energy ve IOT Group’un en önemli amaçlarından birisi de Avustralya’yı madencilikte önemli bir yere getirmek.
İki firmanın karşılaşması muhtemel yasal problmler nedeniyle projenin nihayete ermesini zor görenler de var ancak Avustralya’nın madencilikte bir yer edinmeye çalıştığı su götürmez bir gerçek. Zaman, bize bu amaçlarında başarılı olup olamayacaklarını gösterecek yegane araç…