Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Belçika Blockchain Tabanlı Dünya Yemek Programına Katkıda Bulundu

Dünya Yemek Programı’nın 19 Nisan’da yaptığı açıklamaya göre, Belçika hükümeti de Blockchain tabanlı bu projeye 2 milyon euro tutarında bir bağış yaptı.

Geri kalmış bölgelerde Birleşmiş Milletler’in açlık ve sefillik ile mücadele etmesinde işe yaraması beklenen Blockchain tabanlı sistemin, dünyanın dört bir yanında bulunan ve çok zor şartlar altında yaşamlarını idame ettirmeye çalışan mültecilere umut ışığı olması hedefleniyor.

Birleşmiş Milletler’in çeşitli kurum ve ajanslarla da ortak çalışma yaptığı belirtilirken, projenin nihai hedeflerinden birinin de mültecilere yapılan yardımların daha efektif ve şeffaf olması. Proje kullanılarak şimdiye dek Ürdün’deki kamplarda yer alan yaklaşık 100 binden fazla Suriyeli mülteci para ve gıda gibi gerekli yardımlardan faydalandı.

Blockchain teknolojisinin toplum tabanlı olaylardaki kullanımına ulvi bir örnek olarak karşımıza çıkan bu proje, Belçika’nın da desteğini alırken konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Belçika hükümetinin kalkınma bakanı ve Başbakan Yardımcısı Alexander De Croo şunları söyledi:

”Bir kere şunu söylemek gerekir ki yenilikler bazen hayat kurtarır. Bu yıl dünya genelinde yaklaşık 128 milyon insan insan olmanın getirdiği temel haklara muhtaç kaldı. Bu, üç yıl önceki rakamın maalesef 3 katı. Bizim bu noktada yapmamız gereken yardımları daha efektif, adil ve şeffaf yapacak bir sistem bulmamız. Bu sayede gerekli yardımları insanlara çok daha kolay ulaştırabiliriz. Belçika olarak Dünya Yemek Programı’nın bu vizyonunu sonuna kadar destekliyoruz. Onlara, insanlığın bu kadar ihtiyaç duyduğu bir şeyi yenilikçi bir sistemle çözmeye çalıştıkları için büyük minnet duyuyorum.”

Suriye’de yaşanan insanlık dramlarının ardı arkası maaelsef kesilmezken, Birleşmiş Milletler başta olmak üzere diğer ilgili kurumlar da, ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan mültecilere yardım edebilmek için çeşitli yollar üzerinde duruyor. Geçtiğimiz yılın Mayıs ayında, Birleşmiş Milletler yaptığı açıklama ile, Ethereum Blockchain’ini kullanarak Ürdün’deki mülteci kamplarına kupon yardımı yapmayı planladığını belirtmişti. Yerel para yerine geçmesi planlanan bu sistem, Pakistan’da denendi ve yaklaşık 10 binden fazla mülteci, bundan fayda gördü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment