IBM, Blockchain IoT Ağı Cihazları İçin Yeni Bir İş-İspatı Sistemi Tasarlıyor
IBM, cihazların bağlı bulunduğu bir ağın güvenli bir şekilde blockchain-esaslı akıllı kontratları yapabilmesini sağlayabilmek için geliştirdiği bir yöntemin patent haklarını almanın peşinde.
Lider teknoloji devinin Perşembe günkü patent başvurusunda yaptığı açıklamaya göre; ”bu işlemin nasıl olduğuna örnek vermek gerekirse, bütün bu süreç, bir cihaz aracılığıyla ‘iş ispatı’na’ karar vermeyi ve bu iş ispatına karar verirken önceden belirlenmiş tek seferlik anahtar değerlerini kullanmayı, bu iş ispatını blockchain üzerinde saklamayı ve sonrasında gene aynı iş ispatını yayın mesajı olarak yaymaktan oluşuyor.”
”Nesnelerin İnterneti” (IoT) (fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır) cihazlarının blockchain kullanarak nasıl bağlanacağı problemi ise geçtiğimiz yıllarda bir kaç geliştiricinin, startup şirketinin ve diğer şirketlerin dikkatini çekmişti. Ki doğruyu söylemek gerekirse bu problem, 2015 yılının başlarında gün yüzüne çıkartılan IBM’in Samsung işbirliği ile ürettiği ”ADEPT” kavram kanıtlama (proof of concept) teknolojisinin arkasındaki en büyük nedendi.
Nesnelerin interneti odaklı bir blockchain ağı, bitcoin ağına enerji veren böyle bir rekabetçi ‘madencilik’ işlemine -genel olarak küçük bir tost makinesinin veya ampulün son model bilgisayarlar ile donatılmış bir depoya enerji sağlayamaması ile aynı nedenden ötürü- dikiş tutturamıyordu. Aynı zamanda büyük ölçekli bir blockchain madeni büyük olasılıkla IoT ağına saldırıyı daha kolay yapabilir ve bu şekilde bütün bunları riske atabilir.
IBM’nin önerdiği çözüm, – başvuruda belirtilen çözüm – bitcoin’in iş ispatı sistemini bir kenara atmıyor. İş ispatı blockchain’e hash (şifreli blok sıkıştırma )fonksiyonunu kullanarak bir blokluk veri – bitcoin için düşünülürse yapılan işlem verisi diyebiliriz – ekliyor. Bu çok basit bir süreç; ”iş” belirli parametreleri karşılayabilen bir hash elde edebilme -ki bu hash fonksiyonunu tekrar tekrar çalıştırmaktan geçiyor – gereksiniminden kaynaklanıyor.
Aslında IBM bunun, IoT (nesnelerin interneti) cihazlarının kavramsal blockchaini güncellerken kullanabilecekleri belirli sınırlar dahilindeki tek seferlik anahtar sayısını veya ‘tek seferlik kullanım sayılarını’ sınırlandıracağını açıklıyor.
Bu şekilde, IBM’nin patent başvurusu ” iş ispatı oluşturmanın zorluğu, herhangi bir IoT cihazının, bir iş ispatını başarılı bir şekilde tamamlanma şansını arttırmak için belirlenmiş bir eşiğin ötesinde programlama gücünü kullanması için hiçbir teşvik veya nedene sahip olamaması nedeniyle, dinamik bir şekilde ayarlanabilir.
Başvuruya göre bu sistem iki adet yarara sahip. İlk olarak ağ cihazlarının arasındaki rekabeti yok ederek çok daha fazla programlama ve hesaplama gücüne erişim sağlarken, ikinci olarak da yüksek hash oranlı dışsal bir oyuncunun blockchain’in kontrolünü ele almasının önüne geçiyor. Diğer bir deyişle, ”ağın içerisindeki bütün IoT cihazları için eşit bir başarılı iş ispatı tamamlama şansı sunuyor.”
IBM bu uygulamayı P2P, enerji ağları, lojistik ağları, kitle kaynaklı hava ağları vb. gibi alanlarda kullanılan akıllı kontratlara uygulamayı düşünmekte.