Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alibaba, Blockchain-Temelli Gıda Sahtekarlığı Uygulamasını Pilot Aşamaya Geçirdi

Çinli e-ticaret devi Alibaba, gıda sahtekarlığının önüne geçmek amacıyla tedarik zinciri takibinin sağlanması konusunda bir blockchain platformunu denemeye başladı.

ZDNet’in Cuma günü yaptığı habere göre bu yeni pilot program, blockchain-temelli Food Trust Framework (Gıda Güven Sistemi)  uygulamasını kullanarak, Alibaba’nın T-Mall e-ticaret kolu aracılığıyla Avustralyalı sağlık ürünleri firması Blackmores ve Yeni Zelanda’lı süt ürünleri şirketi Fonterra’nın mallarının Çin’e kargolanmasını takip edecek.

Bu yeni haber Alibaba Avustralya, PwC ve Blackmores ile 2017 Mart ayında sahte ürünlerin yayılmasını önlemek amacıyla bir sistem geliştirme yolunda ortak olduklarını açıklamasından itibaren gelen ilk bağlantılı gelişme.

Bu programın en önemli yararı olarak gösterilen tedarik zinciri şeffaflığı özelliği yüzünden Alibaba, eğer pilot uygulama başarılı olursa bu uygulamanın bütün küresel piyasa marketlerinde kullanımının sağlanabileceğini belirtti.

Bu son hareket Alibaba’nın geçenlerde blockchain’in potansiyelini kullanarak savaş açtığı gıda sahtekarlığına – şirketin ortalama olarak yaptığı hesaba göre şirket bünyesindeki küresel gıda endüstrisini her yıl 40 milyar dolar civarında zarara uğratan – karşı ne kadar kararlı olduğunun da bir göstergesi.

Alibaba’nın T-Mall platformu daha şimdiden, Cainiao isimli bir lojistik firması ile kendi sınır ötesi tedarik zincirleri hakkında yaptığı ortaklığı sebebiyle blockchain teknolojisi kullanmaya başladı bile.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, bu ortaklık nakliye halinde olan ürünler hakkında, üretildiği ülke, nakliye limanı, nakliye yöntemi, varış limanı ve gümrük raporu detayları bilgileri de dahil bir çok veriyi kurcalamaya dayanıklı bir blockchain ağı üzerinde depoluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment