Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CoinDesk’i Protesto Eden Ethereum, Omisego ve Cardano Yetkilileri, Consensus 2018’e Gitmiyor

Amerikan basınında çıkan haberlere göre, Ethereum, Omisego ve Cardano geliştiriclerinin başını çektiği bir ekip; dünyanın en geniş katılımlı kripto para konferansı Consensus 2018’e, ünlü kripto para sitesi Coindesk’te yayınlanan tartışmalı bir haber sonrası katılmama kararı aldı.

Sebep Omisego

Her yılın ikinci çeyreğinde ünlü kripto para haber sitesi CoinDesk’in organizasyonu ile düzenlenen Consensus 2018, alanında uzman yatırımcılardan en ilgi çekici projelere; başarılı programcılardan halka mal olmuş kişilere kadar birçok önemli ismi buluşturarak; gerek finans ve gerekse de kripto para sektörünün ünlü simalarını ağırlıyor.

Ancak Ethereum geliştiricileri Vitalik Buterin ve Charles Hoskinson’a ek olarak Omisego ve Cardano ekipleri de, bu yıl düzenlenecek olan etkinliği boykot etme kararı aldıklarını açıkladılar. Buna sebep olarak ise, dün Coindesk’in Omisego’nun fiyatındaki artış haberinde geçmiş olduğu tartışmalı bir bilgiyi gösterdiler.

Dün yayınlanan ve bizim de sizler ile Coindesk’i kaynak göstererek buluşturduğumuz haberde, Omisego’nun Güney Kore’nin günlük işlem hacmine göre en büyük borsası Bithumb’da listelenmesinin ardından yaşadığı fiyat artışı konu ediliyordu. Ancak haberi yazan editör; okuyucuları yanlış yönlendirerek; bir air drop yapılacağını da paylaşınca olanlar oldu.

Omisego’nun air drop haberini alakasız bir siteden aldığı ortaya çıkan Coindesk editöryal ekibini uyaran bir tweet atan Omisego resmi Twitter hesabı, yatırımcıların yanlış yönlendirilmemesi için haberin silinmesini rica etti.

Tweette: ”Lütfen bunu RT’leyin. Coindesk’in haberinde kaynak gösterilen site bizim ismimizi kullanarak kötü niyetlerle açılmış bir site. Resmi sitemiz blog.omisego.network olarak bilinmektedir. Lütfen okuyucularınızı ve yatırımcıları bu haberi hemen kaldırarak güvence altına alın. Teşekkür ederiz.” denilirken, haber ise daha sonra kaldırıldı.

Omisego ekibinin verdiği bu cevabın ardından Ethereum kurucusu Vitalik Buterin de bir açıklama yaparak kripto para sektöründeki gazetecilik seviyesini eleştirdi. Buterin, bu hatanın ardından Consensus’a gitmeyeceğini belirtti ve diğer önemli isimlerin de aynısını yapması gerektiğini ifade etti.

Buterin attığı tweetlerde şunları söyledi:

”Bu yıl düzenlenecek olan Consensus 2018’i boykot ediyorum ve diğer insanlara da bunu yapmalarını öneriyorum. Çünkü neden mi, işte buyrun:

1-) Coindesk sürekli bir şekilde aslı astarı olmayan air drop linklerini araştırıp kontrol etmeden paylaşıyor. Bunlardan sonuncusu da Omisego air drop haberi oldu ki bu olayın ben medya kuruluşlarını bu yönde uyardıktan sonra yaşanması da hayli üzücü.

2-) Yine EIP 999 hakkında yazdıkları şeyler de korkunç. Önce Blockchain’in ayrılacağına yönelik bir haberi sansasyonel bir başlıkla kaleme aldılar ki o esnada bunun olmayacağı açıktı. Daha sonra konuyla ilgili bir araştırma talep ettiğimizde haberi yazan kişi iş işten geçti dedi. Niye, çünkü bu talebi aldığında haber çoktan yayınlaşmış! Gerçekten sizin için hız, doğruluğa göre bu kadar mı önemli?

Buterin’in bu ağır eleştirlerinin ardından Omisego ekibi, Cosmos ve Ethereum ile Cardano kurucusu Charles Hoskinson da Buterin’e eşlik ederek etkinliğe katılmama kararı aldıklarını açıkladı. Omisego ekibinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

”Consensus 2018’e katılmama konusunda Vitalik Buterin ile ortak hareket etmeye karar verdik ve etkinliğe katılmıyoruz. Böylesi hassas bir sektörde kaynak taramasını tam yapmadan dikkatsiz bir şekilde insanları yanlış yönlendiren haberler yapan ve bunun için uyarıldığında umarsız cevaplar veren kuruluşları da eleştiriyoruz. Camia olarak, elbette ki hatalar yapacağız. Hata yapmadan iyi ve güzel bir şey inşa etmek imkansızdır ancak bunun olabilmesi için önce o hatadan ders alınması gerekir.”

Yine 2 milyar dolarlık değeri ile Ethereum Classic ve 7.5 milyar dolar değeri ile Cardano’nun kurucu isimlerinden olan Charles Hoskinson da, Buterin attığı tweete yanıt vererek: ”Boykota hoş geldin, ben de katılmıyorum.” yazdı.

Coindesk Ekibi Ne Diyor?

Hatanın fark edilmesinden birkaç saat sonra sitedeki haberi silen Coindesk ekibi daha sonra içerikteki yanlışlıkları düzeltti. Editörün basit bir hata yaptığını kabul eden Coindesk ekibinden Verge muhabiri Adrianne Jeffries, daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda insanlara katıldığını belirtirken, buna karşın Coindesk olarak geçtiğimiz dönemler boyunca olumlu gazetecilik örnekleri sergilediklerini belirtti.

Sonuç olarak Vitalik Buterin ve Charles Hoskinson’un başını çektiği ve Omisego ekibinin de altını çizdiği üzere, haber sitelerinin basit hataları ve yanlış yönlendirme yapmaları, böylesi bir sektörde kabul edilebilir bir şey değil ve ayrıca da; yatırımcıları zor durumda bırakarak onları korunmasız hale getiriyor.

Ancak yine de aralarında Coindesk kurucu ekibinin üyesi Ryan Selkis’in de bulunduğu sektörün önde gelen bazı isimleri, Buterin’in bu denli ağır eleştiri yapmasının haksız olduğunu ve buna şaşırdıklarını belirtiyor. Buterin’in Coindesk’e bu kadar yüklenmesine anlam veremediğini söyleyen Selkis, şunları söyledi:

”Vitalik bana kalırsa editöryal ekibimizi eleştirirken biraz acımasızca davrandı. Kendisine bu kadar hayranlık duyan ve büyük değer veren birisi olarak, bu yaptıkları bana sürpriz geldi ve çok şaşırdım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment