Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya: Blockchain Bizimdir Bizim Kalacak!

Rus hükumeti son zamanlarda palazlanmaya başlayan blockchain teknolojisi endüstrisini domine etmek için kayda değer çabalar veriyor.

Blockchain Rusya’nındır.

Dünya çapında bir çok ülke ve şirket blockchain’e olan düşkünlüklerini ve ilgilerini dile getirmişti. Bu yenilikçi hareketin üyelerinden birisi de Rusya’nın ta kendisi. Başkan Vladimir Putin blockchain teknolojisini kendi oluşturduğu yeni ”dijital ekonomi” projesi içine dahil etti ve ülkenin, blockchain hakimiyeti hakkında devam eden bu yarışta ”geride kalamayacağını” belirtti. Putin, Ethereum’un kurucu ortaklarından olan Vitalik Buterin ile bile görüşme sağladı.

New York Times’da yayınlanan bir köşe yazısında Rus hükumetinin geçen sene Tokyo’da düzenlenen International Standards Organization (ISO; Uluslararası Standartlar Teşkilâtı) toplantısına çok sayıda temsilci gönderdiğini ve bunun nedeninin de blockchain teknolojisi için uluslar arası standartlar belirlemek olduğu belirtildi. Etkinlikteki bir çok katılımcı Rus delegasyonunun takım liderinin ünlü KGB‘nin yerine geçen FSB çalışanı Grigory Marshalko olduğunu öğrenince baya bir şaşırmıştı. Marshalko 4 üyelik bu delegasyonun diğer iki üyesinin de FSB üyesi olduğunu dile getirdi.

Diğer ülkelerin delegeleri Marshalko’ya Rusya’nın blockchain teknolojisini keşfetmek için neden bu kadar kaynak harcadığını sorunca Marshalko şu yanıtı verdi:

”Bakın İnternet Amerikalılara ait ancak blockchain bize ait olacaktır.”

Putin ve hükumetin bu yeni teknolojiye olan düşkünlüğünden bahsetmeden sadece Marshalko’nun konu hakkındaki yorumlarını ele alarak bile Rusya’nın blockchain teknolojisi alanında çok etkin bir yer edinmek istediği çıkarımını yapabiliriz.

Blockchain İçin Adeta Bir Yarış

Rusya Tokyo’da düzenlenen ISO toplantısına yüksek seviyede yetkili delegasyon gönderen tek ülke değildi. Rapora göre toplamda 25 farklı ülke 130’un üzerinde delege göndermiş. Çin, Maliye Bakanlığına bağlı kişileri göndermeyi seçerken ABD, IBM ve Microsoft gibi özel şirketlerden sorumlu kişileri göndermeyi tercih etti. İngiltere delegasyonunun lideri Gilbert Verdian ise ülkelerin blockchain teknolojisi konusunda standartları ve kuralları belirlemek için neden bu kadar zorladığını ise şöyle açıklıyor:

”Yaklaşmakta olan gelecek için gerekli olan dayanağı kurduğu için bugünlerde gerçekten aranan bir teknoloji halini aldı.”

Buna ek olarak şunu da araya sıkıştırdı:

”Bunu desteklemek veya bunun sahne arkasında yer alan kişiler arasında olmak bu insanları ve ülkeleri ya ekonomik olarak ya da politik olarak avantajlı hale getirecektir.”

Uluslararası standartları şekil verilmeye çalışılan bu dönemde sahne arkasında çok fazla gizli kapaklı iş döndüğü de bir gerçek. Bir çok ülke blockchaini kendi üstünlüklerini ortaya koyabilecekleri yeni bir savaş alanı olarak görmekte. Bu sebeple Rusya gibi ülkeler diğer egemen devletleri saf dışı bırakarak kendi belirlediği standartları yürürlüğe koyarak avantaj elde etmenin peşinde.

Rusya’nın blockchain teknolojisi hakkında sizin düşündükleriniz neler? Daha fazla ülkenin blockchain teknolojisini keşfetmeye çalışacağını düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment