Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Bilişim Teknolojileri Bakanlığı: 2017 Blockchain Şirketleri İçin Oldukça Verimli Bir Yıl Oldu

Çin Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı tarafından yayımlanan bir white paper‘da, Çinli Blockchain girişim şirketlerinin neredeyse %40‘ının yalnızca 2017 yılı içerisinde ortaya çıktığı belirtildi.

Bakanlığın haber merkezi tarafından Pazartesi günü yapılan Blockchain endüstrisi raporuna göre Çin‘de an itibariyle Blockchain teknolojisi odaklı ve bu teknolojinin uygulamalarını temel iş akışlarının bir parçası olarak kullanmakta 456 adet girişim şirketi bulunmakta.

2016 yılındaki yeni Blockchain şirketleri sayısının bir önceki 2015 yılına göre 3’e katlanmasının ardından 2017 yılında ise bu sayının olağanüstü bir artış göstererek bu alanda işlem gösteren 178 yeni şirketin dahil olduğu açıklandı.

Bu esnada ise benzer bir şekilde Blockchain şirketleri için öz sermaye finansmanı sağlayan şirketlerin sayısı da artış gösterdi. Hükümetten alınan verilere göre ülkede doğrudan Blockchain girişim şirketleri ile bağlantısı olan 249 finansman girişimi bulunmakta ve bunların neredeyse 100 kadarı 2017 yılında hayata geçmiş olmakta.

Raporda bu sayının geçtiğimiz 2014-2016 yılları arasında kurulan toplam sermaye finansmanı şirketleri sayısından daha fazla olduğunu belirtmekte. Aynı zamanda 2018 yılının ilk çeyreği itibari ile ise Blockchain girişim şirketlerine sermaye sağlamak için tam 68 yeni finansman şirketi sektöre adım atmış bulunmakta.

Çin’de gerçekleşen Blockchain gelişmelerini anlaşılabilir bir dille özetini sunan 157 sayfalık bu white paper‘da Çin hükümetinin bu yeni teknolojiyi halkın bilgisine arz etmek için ne gibi girişimlerde bulunduğundan da bahsedilmekte. Aynı zamanda ise özellik ile düzenlemeler çerçevesinde gelecekteki gelişmelere de ışık tutulmakta.

Bakanlık ICO‘lara yönelik yasaklamanın devam edilmesinin önemini yinelerken aynı zamanda on yıl kadar önce çıkartılmış olan Çin’in yürürlükteki patent yasasının, Blockchain teknolojisi için yürütülen fikri mülkiyetleri korumak için yetersiz kaldığını ve güncelliğini kaybettiğini belirtmekte.

Raporda örnek olarak ise, Çin’in patent yasasının yalnızca patent başvurusu yapan kişi tarafından belirlenmiş alanlarda kullanılan teknolojilerin korunmasını sağlamakta. White paper’da:

“Fakat Blockchain altyapı oluşturmakta olan ve geniş uygulama senaryolarına sahip bir teknoloji olmakta. Patent başvurusu yapacak kişilerin fikri mülkiyetlerini güvence altına almak için bütün potansiyel ve spesifik kullanım alanlarını sıralamaları hem pahalı hem de oldukça zor olmakta. Eğer Blockchain teknoloji girişimlerini korumak istiyorsak patent yasasının uygulanma şekli konusunda bazı düzenlemeler yapmak zorundayız.”

 
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment