Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mainnet Savaşları: Hangisi Daha İyi?

Son dönemlerde piyasada tabiri caizse yaprak kıpırdamıyor ancak; buna rağemn birçok büyük yatırımcı, geçmişte de ismini duymaya aşina olduğumuz birçok projenin koinini; çantasına atmış durumda ve bunun sebebi, birçoklarınca merak ediliyor. EOS, TRON, Ziliqa (ZIL) gibi koinlere şu dönemde yatırım yapılmasının ya da yatırım yapılmasa da sıkıca takip edilmesinin altında yatan neden ise; tüm bu projelerin kendi Blockchainlerini yapacak olmaları.

Bu durum, birçok açıdan yatırım avantajı olarak görülürken; beklenti de haliyle artılıyor. Yakın dönemde Mainnet lansmanı da olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklikleri yapacak koinler ise, şu şekilde sıralanıyor: EOS, Ziliqa (ZIL), VeChain (VEN), Cardano (ADA) ve TRON (TRX)

Bazı projeler iyileştirme ve akıllı kontrat eklenmesi gibi güncellemeler vaad ederken, bazıları da komple bir değişiklik ve yeniliği, müşterilerine vaad ediyor. Her projenin artısı eksisi ve yapmayı amaçladıkları mevcut ve bu yazıyı yazma amacımız da size bunlardan bahsetmek ve sizleri bu konuda bilgi sahibi yapmak. İşte, karşınızda Mainnet lansmanı yapacak olan projeler ve özellikleri:

1-) TRON (TRX): Tarih, 31 Mayıs 2018

Fiyat bazında konuşacak olursak, tüm bu beklenti, gelişmeler ve değişmeler; TRX’in fiyatına son dönemde ciddi manada olumlu katkı yaptı. Değişecek olan şey ise token sahiplerinin edineceği yeni haklar. Artık, yeni platforma geçiş ile birlikte Token sahipleri ekosistemdeki gelişmeler için oy kullanma hakkına sahip olacak. Aynı zamanda token sahipleri, ağın güvenliğini sağlayacak delegeleri ve üyeleri de seçme hakkına sahip olacaklar.

Ayrıca, TRX tokenlerinin borsalara gönderimi ve çeşitli borsaaların da bunu desteklediğini açıklaması, Justin Sun ve ekibinin işine gelen başka detaylar. Bakalım yeni TRON ağı, neleri beraberinde getirecek? Bilindiği gibi token, daha önce Ethereum platformunu kullanıyordu.

2-) EOS (EOS): Tarih, 2 Haziran 2018

Eosio sisteminin duyrulmasından ve işleme girmesinden sonra, bu gelişmeyi EOS’un yeni mainnet lansmanı takip edecek. Blok üreticileri için oylama ise, daha sonra yapılacak.

Aynı TRON’da olduğu gibi, EOS’taki değişikliklerin ardından token sahipleri, ekosistemde bir nevi söz hakkına sahip olacak. Aynı zamanda bu güncelleme ve değişim ile birlikte, platform üzerinde merkezi olmayan uygulamaların geliştirilmesinin de önünün açılması bekleniyor.

Yapılması gerekenler arasında ise, resmi site üzerinde EOS bakiyesini göstermesi beklenen panel, veya ERC-20 uyumlu diğer tokenleri Binance ya da diğer borsalara göndererek güncellenmiş bakiyenin müşterilere sunulması yer alıyor.

 3-) VeChain (VEN): Tarih, 30 Haziran 2018

Son dönemde yakaladığı ivme ile gündeme gelen Ve Chain Blockchain platformu; üzerinde düzenlenecek ilk ICO’ya da yakın dönemde ev sahipliği yapacak. Geliştiricilerin üzerinde uzun süredir çalıştığı sistemin açılışı ise önümüzdeki ayın sonunda gerçekleşecek ve yatırımcıların gözü kulağı bu duyurularda ve sonrasında yaşanacak gelişmelerde olacak.

Sistemin tanıtımının ardından, elinde Ve Chain token yani VEN bulunduran herkese; platformun yeni tokeni dağıtılacak. Bu dağıtımda kural ise her bir VEN tokeni için 100 yeni token olarak belirlenmiş durumda. Bununla birlikte, Blockchain’in muhasebesinin daha isabetli tutulması amaçlanıyor.

Ayrıca şu anda işlerin kurum için yolunda gittiği de aşikar. Sadece, daha ufak bakiyeler için yeni tokenin kullanılmasını sağlayacak sistemde biraz gecikmeler yaşanabilir.

4-) Ontology: Detaylar Bilinmiyor

Büyük projelerin yanı sıra irili ufaklı bazı projelerde de değişiklikler yaşanabilir ve bunların başında da Ontology geliyor. Değişim ve güncelleme işleminden önce bir metin yayınlayan şirket; olayın işleyişi ve bakiye süreçleri ile ilgili ise herhangi bir açıklama yapmamayı tercih etmiş durumda.

Sadece bildiğimiz tek şey, Ontology Network’ün GitHub üzerinde mainnet lansmanı öncesi bir Pre-Release v0.8 isimli bir şey yaptığı. Orda da şu detaylar göze çarpıyor:

”Sistemin kendi kontratları üretilecek

VBFT protokolleri geliştirilecek

Hesaplama sistemleri iyileştirilecek

Ağda efektifliği arttıracak optimizasyon sağlanacak

CLI düzenlenecek.”

Bunların yanı sıra yatırım perspektifinden bakacak olursak da, bilinen yegane şey; ONT sahiplerinin elindeki koinlerin sayısının, mainnet lansmanı ile birlikte 2 katına çıkacağı.

5-) Diğerleri de Var

Sadece bu saydığımız 4 proje değil; diğer Blockchain ağlarında da güncellemeler yaşanacak. Bunların arasında özellikle de işlem hacmine göre ilk 10’da bulunan ve hayli popüler bir koin olan Cardano (ADA) yer alıyor. Ayrıca Augur (REP)’te de bir mainnet lansmanı gerçekleştirelecek ancak proje Ethereum’dan ayrılmayacak. İşlemin, Ethereum üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment