Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu Dijital Para Türevleri Düzenlemeleri Üzerine Bir Bildiri Yayımladı

ABD Emtia Vadeli işlemler Komisyonu (CFTC)’nun geçtiğimiz gün gerçekleştirmiş olduğu basın açıklamasında dijital para birimleri türev ürünlerinin listelenmesine ilişkin bir bildiri çıkardı. Bu bildirinin amacının ise borsalar ve takas kurumları için düzenlemelerin kesinleşmesini sağlamak olduğu belirtildi.

ABD Emtia Vadeli işlemler Komisyonu’nun Piyasa Gözlem Bölümü (DMO) ve Takas ve Risk Bölümü (DCR)’nün ortaklaşa çıkarmış olduğu bu bildirinin odak noktaları arasında dijital para birimleri türevlerinin daha önceden belirlenmiş bir sözleşme piyasasında veya takas kurumlarında listelenmesi bulunmakta. Bildiri, piyasanın daha geniş bir şekilde gözlem altında tutulması, CFTC çalışanları ile daha eş zamanlı işler yapılması, büyük tüccarların raporlanması ve türev takas kurumlarının (DCO) kontrolü ve risk yönetimine dair konuları kapsamakta.

DMO‘nun yöneticisi Amir Zaidi gerçekleştirmiş olduğu basın toplantısında CFTC çalışanlarının düzenlemeleri ellerinden geldiği kadar açık bir şekilde gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyleyerek şunları söyledi:

“CFTC çalışanları, piyasaya katılım gösteren kişilere yardım etmek ve onların CFTC düzenlemelerine sadık kalarak yeniliklere ayak uydurabilmesini sağlamak için gerekli ek kılavuzlar çıkarmaya devam edecektir.”

Blockchain.com isimli kripto para cüzdanı hizmetlerinin Başkanı ve Adli işlerden sorumlu yöneticisi Marco Santori, CFTC’nin dün yayımlamış olduğu bu bildirisini bir dizi tweet ile yorumladı. Santori, CFTC’nin yaptığı açıklamalarda “Büyük tüccarlar” derken kripto alanında tam olarak neyi ima etmediğinin altını çizdi ve bunun gelecekte nereye varacağını merak ettiğini belirtti. Aynı zamanda aşağıdaki tweetlerde Santori, CFTC’nin kripto türevleri için basit bir şekilde yönergeler çıkarma yetkisinin bulunduğunu belirtirken, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)’nun token ve koinleri bir tür menkul kıymet olarak görüp görmeme konusundaki görevinin çok daha zor olduğunu yazmakta.

Geçtiğimiz hafta içerisinde SEC, yatırımcıları ICO‘ların sahip olabileceği dolandırıcılık ve sahtekarlıklara dikkat çekmek için sahte bir ICO internet sitesi çıkarmıştı. SEC ve CFTC aynı zamanda geçtiğimiz Şubat ayında ortak bir toplantı gerçekleştirmişti. Bu toplantıda iki kurum da kripto piyasasını düzenlemek için ortaklaşa çalışmaları gerektiğine karar kılmıştı. Buna ek olarak ICO’lar üzerinde sıkı bir taslak üzerinde çalışacaklarını ve bununla birlikte dijital para birimleri ve Blockchain gibi dijital defter teknolojileri üzerinde duracaklarını duyurmuşlardı.

Dün yapılan açıklamada ABD ve Kanada‘nın menkul kıymet düzenleyicileri, “Operation Cryptosweep” isimli dolandırıcılık amacıyla yaratılan kripto yatırım programlarına yönelik ortak bir soruşturma serisi başlattıklarını duyurmuşlardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment