Kripto Para Dolandırıcıları Twitter’da: İşte Dikkat Etmeniz Gerekenler
Dolandırıcılık, maalesef günlük hayatımızın önemli bir sorunu. Gerek telefon veya e-mail üzerinden gerekse de sosyal medya üzerinden her gün yüzlerce kötü niyetli insan; dolandırıcılık faaliyeti yürütüp haksız kazanç elde etmeye çalışıyor.
Kripto para piyasasında da durum gündelik hayattan farklı değil. Özellikle bazı hesaplar; sektörün önde gelen isimlerini taklit eden Twitter profilleri açıp insanları bedava Ethereum ve Bitcoin dağıtacakları yönünde ikna etmeye çalışırken; bu durum artık giderek daha da dikkat edilmesi gereken bir hal almaya başladı.
Çok ufak miktarlarda Ethereum, Bitcoin veya Ripple karşılığı çok daha fazlasını vereceklerini vaad eden dolandırıcılar; insanların hassas damarlarına oynayarak istediklerini elde etmeye çalışıyor.
Sadece bu insanlar da değil, çeşitli birçok ICO yaptığını iddia eden dolandırıcı, daha düşük profilli kötü niyetli troller; neredeyse her sabah uyanıp manipülasyon ve dolandırıcılık faaliyeti yürütme mesaisi harcıyor.
Bu insanları durdurmanın maalesef ki net bir yolu yok o yüzden tek yapmamız gereken kendimizi onlardan korumaya çalışmak. Kripto para sektörünün Twitter ayağında özellikle durum ciddi bir hal almaya başlarken, konuyla ilgili bir tweet atan saygı değer kripto para danışmanı Thomas ‘Mad Bitcoins’ Hunt, Twitter’a şu sözlerle yüklendi:
”Sisteminiz çöktü. İnsanlara aynı isim ve resim ile hesap açma şansı tanıyorsunuz ve bu da sahtekarlıklara yol açıyor. Lütfen sisteminizi değiştirin. Bu saçmalığa bir son verin.”
Kaos bu uyarılara karşın halen artarak devam ederken; sektörün büyük isimleri ellerinden geleni yapmalarına karşın bu sürece bir son veremiyor. İşte, biz de bugün sizler için Twitter’da dolanırken dikkat etmeniz gereken ve sayıları son dönemde sıklıkla artan hesap tipleri ile ilgili bir rehber hazırladık. Emek harcayıp kazandığınız değerli birikimlerinizi değerlendirdiğiniz bu alanda, lütfen hep bir şeyi yaparken en az 10 kere düşünün ve bu tarz primci ve kötü niyetli insanların hedeflerine ulaşmasına izin vermeyin. Karşınızda, dikkat etmeniz gerekenler:
1-) Bedavaya Ethereum Dağıtıyorum: (Giving Away ETH)
Bu süreç artık Twitter’da o kadar fazla insanın başını yaktı ki, sektörün önde gelen ve saygı değer hesapları; kullanıcı adlarına NOT giving away ETH (Bedava ETH vermiyoruz) ibaresini eklemek zorunda kaldı.
Ancak yine de dolandırıcıların durmaya niyeti yok. Bu hesaplar tipik olarak, kullanıcı adları konusunda bir ya da iki karakter değişikliği yaparak oluşturulup, taklit etmek istedikleri kişi ile aynı ”Takma ad” ve resim ile işe girişiyorlar. Çeşitli gönderilerin altına yorum atıp, bot ve çeşitli araçlarla kendilerine sahte etkileşim sağlayıp güvenilir imaj oluşturmaya çalışıyorlar.
Bu noktada yapılması gereken en önemli husus; öncelikle hiçbir büyük sektör katılımcısının böyle bir şey yaparken ilk başlarda sizden bir şey istemeyeceğinin bilinmesi. Örneğin yapılan çekilişler veya tişört, kitap vs. dağıtımlarına katılmak için bir şey vermeye elbette gerek yok ki çekiliş dediğimiz şeyin mantığı da tam olarak bu. Zaten, böyle bir şey olsa bunun duyurusu elbette medya kuruluşlarında da yer alacaktır. Daha sonra hesabın yanında mavi tik olup olmadığına dikkat edilmesi ve de eğer mavi tik yoksa kullanıcı adının araştırılması gerekir. İşte güncel bir örnek: Nickini, bedava Ethereum vermediği yönünde bir ifade ile donatmış resmi Etherparty_com hesabının paylaştığı gönderinin altına saçma bir kullanıcı adı ile aynı şeyi tekrar ederek yorum yapan bir sahtekar…
2-) FF Listelerine Sızan Dolandırıcılar
Twitter’da bir kişinin, bir başka hesabın takip edilmesi yönünde verdiği tavsiye #ff (Follow Fridays) ile ifade ediliyor. Kripto para dünyasında da bunlardan çokça var ancak bu noktada devreye giren dolandırıcılar; sahte kullanıcı adları ancak yine aynı resim ve isimle, bu listelere dahil olup insanları dolandırmaya çalışıyor.
Örneğin son olarak Güney Afrika merkezli kripto para borsası iceCUBED, bir tweet atarak takip edilmeye değer kişileri paylaşırken; hemen altına aynı isim ve resimle ancak farklı bir kullanıcı adıyla ‘mention’ atan bir sahtekar; insanları bedavaya Ethereum verdiğine inandırmaya çalıştı. Böylesi bir süreçte insanlar hem o takip edilmesi tavsiye edilen insanların hem de borsanın bu promosyonu desteklediğini düşünerek; böylesi bir şeye daha kolay inanıyor. Yine bu noktada yapılması gereken şey; hesabın adının doğruluğuna ve mavi tik olup olmadığına dikkat etmek…
3-) Kişisel Erişim
Dolandırıcıların hesaplarında genelde çok fazla takipçi olmaz ancak varsa da bunlar genelde bot takipçilerdir. Bu insanlar, son dönemde bir de farklı hesaplar açarak yine kullanıcı adında hafif değişiklikler ile insanları dolandırmaya çalışıyorlar.
Örnek olarak son dönemde Twitter kullanıcısı Dennis Parker’ın hesabı resmen ‘çoğaltıldı’ Parker’ın kendisiyle ilgili resmi profiline yazdığı tek şey Bitcoin Maximalist ifadesi olurken, Parker adına açılan çeşitli sahte hesaplarda; farklı ifadeler yer aldı. Sahte hesap, bu yazı kaleme alındığında halen aktifken; Parker bu durumu eleştirdi ve takipçilerini sıkı bir dille uyardı.
Böylesi profiller oluşturulup size direkt mesaj ya da mention yoluyla ulaşmaya çalışan birçok kişi olduğu aşikar. Özellikle anonim kalmayı tercih eden bazı kripto para fenomenlerinin hesaplarını taklit eden birçok dolandırıcı; bu mavi tik sürecindeki boşluktan da faydalanıp insanları dolandırmaya çalışıyor.
Sadece anonim fenomenler değil, sektörün en önde gelen isimleri de bu olaydan muzdarip. Örneğin Tim Draper, geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak kendisi adına açılan fake hesabın insanlardan para karşılığı Bitcoin madenciliği talep ettiğini belirtti ve insanları bunlara inanmaları konusunda uyardı.
4-) Dolandırıcılık Yapanları Deşifre Eden ‘Dolandırıcılar’
Başlığı maalesef ki doğru okudunuz. Son günlerde, dolandırıcılık yapan hesaplara dolandırıcı diyen ama kendisi de dolandırıcı olan hesaplar türedi.
Örneğin, Coin Center isimli bir kuruluşun iletişim direktörü olan Neeraj Agrawal adına açılan bir fake hesap, Waves Platform adına açılan ve yine Ethereum dağıtımı yaptığını iddia eden fake hesabı, dolandırıcılık yapmakla suçladı. Agrawal olayı ”Benim fake hesabım, başka bir fake hesabı fake olmakla eleştirmiş” diyerek yorumladı.
5-) Karşınızda Yüzlerce Charlie Shem
Yukarıda da sizlere bahsettiğimiz gibi, sektörün önde gelen isimlerinin neredeyse hemen her gün yüzlerce fake hesabı açılıyor ve insanlar bu şekilde dolandırılmaya çalışılıyor. Bu noktada, bir kripto para borsası olan BitInstant’ı kuran ve birçok Blockchain girişimine de danışmanlık hizmeti veren Charlie Shem, kendi adına açılmış sahte hesap çokluğuna dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı:
”Bakın ben zaten dönem dönem çekilişler yapıyorum ancak bunu yaparken sizden asla öncesinde bana bir şey vermenizi talep etmem.”
Bu noktada mağdur olan isimlerden birisi de, John McAfee. Anti virüs programı yazılımcısı ve kripto para sektörünün aranan ismi McAfee’nin de adına açılmış sahte hesaplar mevcut. Her ne kadar McAfee’nin ICO tanıtımları sektörde büyük tartışmalara yol açsa da, fake hesap vasıtası ile yayılan çekiliş haberlerinin de çok çok tehlikeli olduğunu belirtmekte yarar var.
6-) Sahte Hesap, Mavi Tik Yerine mi Geçsin?
İşin artık biraz daha espri kısmında ise sektörün önde gelen isimleri, sahte hesaplarının açılmasının kendilerinin popüler bir figür olmalarını kanıtladığını ifade ediyor.
Örneğin sektördeki parodi hesaplardan birisi olan Switf on Security isimli kullanıcı; kendisinin fake hesabı açılınca ”Sonunda başardım, sonunda benim de bir fake hesabım var.” yazarak işe esprili bir yaklaşım getirdi.
Kevin Pham da bu işin şaka yönünü görmeye çalışanlardan. Pham: ”Mavi tik falan bunlar boş işler. Bu sektörde ‘birisi’ olduğunuzun en büyük kanıtı adınıza sahte hesap açılmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Pham’ın bu tweetinin altına dolandırıcı tweetin Pham’ın sahte hesabı tarafından atılması da, işin ne denli bir boyuta geldiğinin trajik bir göstergesi oldu…