Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Telekomünikasyon Denetçisi, İstenmeyen Aramaları Blockchain ile Durduracak

Hindistan‘ın telekomünikasyon denetleme firması blockchain teknolojisinden faydalanarak istenmeyen aramalar ve kısa mesajlarla baş etmeyi planlıyor.

Telecom Regulatory Authority of India (TRAI), Salı günü düzenlemeler içeren bir tasarı yayınlayarak, bu yeni teknolojiyi istenmeyen ticari reklam aramalarından ve mesajlarından tutun da, konuyla baş etmek için kurulan şimdiki düzeni bir şekilde atlatan ”ahlaksız elemanların” yaptığı arama ve mesajlara kadar bütün istenmeyen iletişim yolları ile baş etmek için kullanacak. Kurum blockchain  teknolojisinin şimdiki mevcut sisteme göre daha ”faal” bir olasılık sunduğunu düşünüyor.

Telecom Commercial Communications Customer Preference Regulations, 2018” isimli tasarı, milyonlarca Hindistanlı abonenin aldıkları sesli arama veya kısa mesajların kontrolünü ellerine almalarını sağlayıp, onlara pazarlama haberleşme ağının içinde veya dışında bulunma seçeneği verecek ve telekomünikasyon sağlayıcılarına üçüncü taraflar hakkında şikayette bulunabilmeleri için çok daha fazla güç ve kanıt sunacak.

Medya kanallarına gönderilen bildiriye göre, TRAI yeni sistem için ”yaptırımlara olan uyumu sağlarken piyasadaki yeniliği de desteklemek” amacıyla,  dağınık cüzdan teknolojisi kullanımını teklif ediyor ve bunun başka kullanım yer ve olaylarında kriptografik olarak güvenli olduğunun ve herhangi bir kurcalanmaya karşı da kesinlikle işe yaradığının da kanıtlanmış olduğunu ifade ediyor.

TRAI buna ek olarak şunları belirtiyor:

”Görünüşe göre Telekomünikasyon sektöründe böylesine büyük bir ölçekte blockchain teknolojisinin kullanımı bir ilk olma özelliği taşıyor.”

Teklif edilen tasarıda, yeni teknoloji çözümlerinin gerçek dünyada kullanımından önce denendiği ve etkilerinin görüldüğü ”sandbox” yöntemi ile uyum sağlayıp sağlamadığının da deneneceği belirtiliyor.

TRAI başkanı R.S. Sharma, The Economic Times kaynağının aktardığı bir haberde, ”Tüketiciler çok daha fazla kontrole sahip olacak,” sözünün yanı sıra, mevcut planın halkın yorum ve geri dönüt sağlayabilmesi için Haziran 11‘e kadar uygulanacağını da belirtiyor.

Sharma:

”Blockchain iki şeyi garanti ediyor, reddedebilmeyi ve gizliliği. Sadece yetkili olanlar … abone detaylarına erişebilecek ki onlar bile bunu sadece gerekli olduğu durumlarda yapabilecekler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment