Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Weiss Ratings, Kripto Paralara Derecelendirme Puanı Verdi: Enteresan Sonuçlar Var

Profesyonel müşteriler ve iş adamları için araştırma ve analizler yapan özel şirket Weiss Ratings, kripto paralar ile ilgili bir değerlendirme çalışması yayınladı. 93 kripto paranın derecelendirildiği çalışmada; Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), EOS (EOS), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Stellar (XLM), ve TRON (TRX) zirvede yer aldı.

Listenin İfade Ettikleri

Şu aşamada geleneksel finansal değerlendirme şirketleri arasında kripto paralara da hizmet sunan tek kurum olan Weiss Ratings, 93 token için yeni bir değerlendirme yaparken; sonuçlar kısmı sadece ödeme yaparak abone olan kişilere açıldı.

Bu arada Weiss Ratings ilk kez kripto paraları nasıl değerlendirdiğine dair de bilgi verirken; ana iki bileşeni açıkladı. Buna göre, birinci ana kriter kripto paranın teknolojisi ve kullanım alanı olurken; ikinci ana bileşen ise risk karşısında getirebileceği karın oranı oldu. Weiss Ratings kurucusu Martin Weiss, olayı şu şekilde açıkladı:

”Geliştiriciler doğal olarak yaptıkları kripto para projesi hakkında bir değerlendirme sonucu istiyorlar. Piyasadaki fiyatlara bakılmaksızın, teknoloji ne durumda ve kullanım ne alemde diye soruyoruz ve bu konuda geliştiricilere yardım ediyoruz. Öte yandan yatırımcılar işin bu boyutuyla pek ilgilenmiyor ve ne kadar para kazanır ya da kaybederiz sorusunun cevabını arıyorlar. Weiss Ratings’de bizim yaptığımız tam olarak bu ikisinin karışımı bir sonuç ortaya çıkarmak. Daha iyi anlaşılabilmesi ve spekülasyonlara mahal vermemesi için de bu parametrelerin neler olduğunu gerek kamu oyu gerekse de müşterilerimizle paylaşıyoruz.”

Zirvenin Sahibi

5 milyar dolar işlem hacmi olan kripto paralar arasında, Weiss Ratings tarafından B- ve üzeri not alabilen sadece 7 kripto para oldu. Bunlar, Bitcoin (BTC), Cardano (ADA), EOS (EOS), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Stellar (XLM) ve TRON (TRX) olurken, rapor şu şekilde oluştu:

Highest Rated Cryptocurrencies - Weiss Ratings

Weiss ayrıca ilk kez puanların komponentlerini de açıklarken ortaya enteresan sonuçlar çıktı. Örneğin Bitcoin için teknoloji ve kullanım iyi anlamına gelen B notunu alırken, yatırım getirisi, alınan riske göre düşük bulunarak zayıf anlamına gelen D+ notunu aldı. EOS ve Cardano, teknoloji anlamında A- notuyla bu en iyi 7 koin arasında zirvede yer alırken; yatırım kapasitesi anlamında en karlı notu ise C- ile Stellar, TRON, Ethereum ve EOS aldı.

En Kötüleri

Tabii ki de her kripto para Weiss Ratings tarafından başarılı skorlar almadı. 100 milyon dolarlık işlem hacminden fazla bir hacme sahip olan koinler arasında yapılan araştırmada, kötünün de kötüsü koinler Bitcoin Gold (BTG), Bitcoin Private (BTCP), Electroneum (ETN) ve ReddCoin (RDD) oldu.

Lowest Rated Cryptocurrencies - Weiss Cryptocurrency Ratings

93 kripto paranın yer aldığı değerlendirmede, hiçbir kripto para toplam manada A+, A ya da A- notunu almaya layık görülmezken, iyi anlamına gelen B klasmanı notlarını ise 14 farklı kripto para aldı. 54 koin C artı ve eksi puanlarını alırken; 16 koin D artı ve eksi, 9 koin ise E artı ve eksi puanlarını aldı.

Bazı otoriteler, Weiss Ratings’in verdiği bu puanların düşük olduğunu belirtse de, şirket hiçbir kripto paraya B’den yüksek not vermeme gerekçesini şu ifadeler ile anlattı:

”Weiss Ratings’de bizim derecelendirme süreçlerimiz kompleks bir algoritma ile ilerler. Aslında en temelde iki farklı parametre olsa da, süreç aslında çok daha farklıdır. Bu aşamada sektörün yeni yeni kullanmaya başladığı koinler ve teknolojilerde herhangi bir projenin en iyi seviye not alması zaten beklenemez ve bu çok zor bir durumdur. Bu konuda daha eski jenerasyon olan ve daha çok kullanılan koinler biraz daha avantajlı. Ayrıca sektördeki fiyat in çıklarının yüksek marjlarda olması, onları geleneksel piyasaya göre daha kötü ve riskli bir yatırım aracı yapmakta olduğundan, bu noktada da yüksek puan vermenin pek de mantıklı olmayacağın düşünüyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment