Bitcoin Piyasasının Üçte Biri Balinaların Kontrolü Altında
Bitcoin piyasasında hala hatırı sayılır miktarda ‘balina’ (büyük çaplı yatırımcı) bulunuyor. Bunu söylerken de mevcut Bitcoin miktarının yüzde 28’inin aslında yalnızca 1600 adet farklı Bitcoin cüzdanında tutulduğu bilgisine dayanıyoruz. BitInfoCharts üzerindeki cüzdan verilerine göre toplam cüzdan sayısının yalnızca yüzde 0.000074’ünde, tüm koinlerin yüzde 40’ı tutuluyor.
Söz konusu cüzdanların tanesine en az 1000 adet Bitcoin düşüyor ve bu cüzdanlarda toplam 5 milyon Bitcoin tutuluyor. En çok ‘bakiyeye’ sahip üç cüzdanda toplamda 448 bin 218 adet Bitcoin tutuluyor ki bu da 3 milyar dolardan fazla para yapıyor. Yakın zamanda yayınlanan bir rapor “Bitcoin balinaları” olarak bilinen bin 600 adet yatırımcının toplamda 37.5 milyar dolar değerinde Bitcoin tuttuğunu, bu miktarın da toplam Bitcoin sayısının üçte birine denk geldiğini iddia ediyor.
Financial Times tarafından yayınlanan rapora göre Chainanalysis verileri, içinde en az 1000 Bitcoin bulunan toplamda bin 600 adet farklı cüzdan olduğunu gösteriyor. Bu kimliği bilinmeyin balinalar Bitcoin piyasasının üçte birini kontrol ediyorlar.
Chainanalysis’in baş ekonomisti olan Philip Gradwell yakın zamanda şu yorumu yaptı:
“Servetin bu (noktada) yoğunlaşması Bitcoin’in fiyat bazında değişkenlikler yaşayabileceğini gösteriyor çünkü çok az sayıda insan, (fiyat üzerinde) çok büyük bir etkiye sahip.”
Kripto para piyasasının en önde gelen koini olan Bitcoin geçtiğimiz yılın sonunda 20 bin dolar seviyelerini görmeyi başarmış, bu yılın başlarında hemen hemen 9 bin dolar seviyesinde tutunmuş, şimdi ise 7 bin dolar düzeyinin altına gerilemiş durumda.
Chainanalysis verileri aynı zamanda piyasa geçtiğimiz yılın sonunda ‘spekülatörlerle’ dolmadan önce erken dönemlerde yatırım yapmış kişilerin ne kadar ciddi karlar elde ettiklerini de gösteriyor. Geçen yılın Kasım ayı istatistiklerine göre uzun vadeli yatırımcılar tarafından tutulan Bitcoin sayısı, kısa vadeli yatırımcılarınkine kıyasla üç kat daha fazlaydı.
Pek çok uzmana göre kripto para piyasasının hala yasal olarak düzenlenmemiş olması, bu yazıda bahsettiğimiz balinaların fiyat üzerinde manipülasyonlar yapmalarına olanak tanıyor. Ayrıca piyasadaki tezgah-üstü (OTC) ticaret sıklığı da bu balinaların işine geliyor.