Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Binance CEO’sundan Bitcoin Yorumu: Bu Düşüşler Hep Yaşanıyor

Kripto para piyasasındaki mevcut hareketliliğin olumlu olduğunu söyleyemiyoruz. Kısmen acemi sayılabilecek yatırımcılar yaşanan en küçük düşüşlerde dahi piyasanın çökebileceğini düşünebiliyorlar. Daha deneyimli olanlar ise yaşananların pek de sıra dışı olmadığının farkındalar. Ne de olsa hem düşüşler hem de artışlar kripto para piyasasında gayet sık şekilde yaşanan şeyler.

Bitcoin’in mevcut fiyatı, fiyat hareketliliği, olumlu yönde mi yoksa olumsuz yönde mi ilerlediği gibi şeyler elbette önemli ancak bazen insanlar mevcut fiyata o kadar odaklanıyor ki daha farklı şeyleri fark etmiyorlar. Yıllar içerisinde Bitcoin çeşitli zirveler ve dipler gördü. Bu durum da öyle birden değişmeyecek ve muhtemelen bir süre daha devam edecek. Binance’in CEO’su olan Zhao Chengpeng de bu konu hakkında konuştu ve Bitcoin’de yaşanan fiyat hareketliliklerinin aslında o kadar da önemli olmadığını vurguladı.

Chengpeng’in bilhassa üstünde durduğu nokta Bitcoin’in aslında hiçbir zaman “sabit bir fiyata” sahip olmaması oldu. Piyasada yaşanan bu hareketliliklerin aslında son derece normal ve sıradan olduğunu tekrar vurgulayalım. Neredeyse her türlü finans piyasası kendi içerisinde bu gibi hareketliliklere maruz kalıyor ve Bitcoin bir istisna değil. Gerçi istisnai bir durum yaşanmıştı, onu da belirtmeden geçmeyelim. Bitcoin Mayıs 2011 dönemine kadar kısmen dengeli bir şekilde ilerledi ancak o dönemden sonra işler bugünkü hale geldi.

Bitcoin dünyasında her sene görülen belli başlı şemalar var. Bu şemalar özellikle düşüş eğilimlerinde birbirlerini çok andırıyorlar. 2017 yılı da bu açıdan baktığımızda pek farklı değildi. Bitcoin her ne kadar 2017 yılının sonunda 20 bin dolar seviyesini görerek rekor kırmış olsa da yıl geneline baktığımızda pek çok artış ve düşüş yaşandığını görebiliriz.

Bitcoin’in Yolu

Bitcoin’in yolda ne gibi şeylerle karşılaşacağını söylemek henüz güç. Bazı uzmanlar Bitcoin fiyatının 2018 yılının sonlarına doğru 15 bin dolar seviyesini zorlayacağını düşünüyorlar. Bitcoin’in 15 bin dolar göreceği fikri gerçeklikten çok uzak değil, Bitcoin’in böyle bir seviyeyi görmesi kesinlikle ihtimaller dahilinde ancak o seviyeye çıkmanın pek de kolay olmadığını söylemek gerekiyor. Yine de Bitcoin fiyatının zaten dokuz yıldır bir oraya bir buraya savrulduğunu, bu yıl da aslında değişen bir şeyin olmadığını fark etmek gerekiyor.

Geçmişe bakarak konuşacak olursak diyebiliriz ki Bitcoin uzun vadede yine olumlu sonuçlar alacak. Piyasanın düşüşe eğilimli bir hale girmesi yeni bir olay değil, yıllardır var ve buna rağmen piyasanın hala pek çok olumlu yönü var. 2018 yılı içerisinde gerçekleşir mi gerçekleşmez mi bilmeyiz ancak kurumsal yatırımcıların en azından birkaç yıl içerisinde kripto para piyasasına gireceklerine kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca ölçekleme konusunda atılan adımlar da Bitcoin’in ilerleyen zamanlarda teknik açıdan kendini geliştireceğini gösteriyor.

Kısa vadede kar arayanlar için işler maalesef pek olumlu görünmüyor. Ancak durumun çok kötü olmadığını da söylemek lazım çünkü Bitcoin uzun vadede daha olumlu sonuçlar verebilen bir koin. Deneyimli yatırımcılar yıllardır bu piyasanın içindeler ve yaşanan küçük çaplı düşüşlerin pek de endişelendirici olmadıklarının farkındalar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment