FinCEN, Ripple’ın XRP’sini Menkul Kıymet Statüsünden Çıkardı!
Yeni gelen bilgilere göre Ripple‘ın XRP tokeni artık bir menkul kıymet değil. Financial Crime Enforcement Network, Ripple Inc. ile bir anlaşma imzalayarak XRP’nin 2015 yılındaki XRP satışlarına devam edebilmesini sağlamıştı. FinCEN ve Securities and Exchanges Commission (Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, SEC) arasında 2006 yılında imzalanan bir anlaşmaya göre, SEC’in normlarının uygulanması ve incelenmesi iki kurum arasında paylaşılacak.
2015 yılında FinCEN, ABD Kuzey Kaliforniya Bölge Savcılığı ile beraber, Ripple’a 700.000 dolar değerinde bir ceza kesmişti. Bu ceza Ripple’ın Banka Gizlilik Yasasını ihlal etmesinden ve kayıtsız Mali Hizmetler İşletmesi olarak hareket etmesinden dolayı kesilmişti. Ripple buna ek olarak kara para aklamayı önleme uyum yasalarına da riayet etmemekteydi. Ripple’ın bu yasalara uymadığı kararı ortak bir karar ile verilmişti.
Verilen kararda XRP’den ”Ripple ağının para birimi” olarak söz edilmekte ve bu durumun XRP’yi menkul kıymet olmaktan çıkarttığı belirtilmekte. Yapılan anlaşmada buna ek olarak ”Ripple Labs veya herhangi bir alt kuruluşu tarafından XRP kullanılarak yapılan herhangi bir satış veya işlem sadece FinCEN’e kayıtlı bir kurum tarafından yapılmalı” ibaresi yer almakta. Bu ibare aslında bir bakıma Ripple Inc. şirketini FinCEN tarafından denetlenen bir Mali Hizmet Kurumu haline getirir.
Bu anlaşma SEC tarafından yayılan menkul kıymet veya değil tartışmalarına son noktayı koyabilecek denli bir çözüm olmasa bile XRP sahipleri kendi lehlerine bir karar çıkması konusunda biraz daha pozitif bir tutum içerisine girseler çok da yanlış bir hisse kapılmış sayılmazlar. FinCEN bir varlığın para birimi olup olmadığına karar verme veya bu varlığın para birimi olarak bir menkul kıymet olmadığını ilan etme gücüne sahip olduğu için, yukarıda sözü edilen hislerin gerçekleşmesi çok da uzak değil gibi gözüküyor.
Yapılan anlaşma Adalet Bakanlığı ve şirket arasında yapıldığı için bu teknik olarak ABD hükumetini de anlaşmaya bağlamış oluyor. Ancak Adalet Bakanlığı tarafından yapılan anlaşma bu anlaşmanın ”başka bir federal kurum veya başka bir eyalet, yerel veya yabancı yasa gücü veya düzenleyici kurum veya diğer başka otoriteleri” bağlamadığını içeren bir cümle barındırmakta. Anlaşma yine de Ripple’ın şu sıralar hazırlanmakta olduğu dava duruşması için SEC’i yemlemesi amacıyla kullanılabilir.
İlginç bir şekilde Ripple’ın Baş Kripto Uzmanı David Schwartz tartışmaya dahil olup şunları belirtti:
”Bir ara bu anlaşmanın bizim güvenilirliğimize ve itibarımıza zarar vereceğini düşünmüştüm. Ancak işin garip yanı bir çok kişi bunu pozitif olarak karşıladı.”