Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bancor, Kenya’daki Fakirlikle Mücadele İçin Topluluklara Özel Token Platformu Çıkartıyor

18 Haziran tarihinde yapılan bir basın açıklamasına göre, Bancor, Kenya içerisindeki fakirlikle mücadele için blockchain temelli para birimleri ağı çıkartıyor.

Kendisini ”merkeziyetsiz likidite ağı” olarak tanımlayan Bancor 2017 Haziran ayında bir ilk dijital para arzı başlatmış ve  -o zaman için – eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sadece 3 saat süresince 153 milyon dolar toplamıştı. CoinMarketCap platformundan alınan veriler ışığında, basın saatine göre Bancor, 1.6 milyon dolarlık ticari hacmi ile dünyanın en büyük merkeziyetsiz kripto para borsası konumunda.

Şirketin yeni projesi yerel ve bölgesel ticareti hareketlendirip, Kenya topluluklarının kendi dijital tokenlerini üretip yönetmelerini sağlayarak eşler arası aktiviteleri arttırmayı amaçlamakta.

Bancor piyasaya çıkartma sürecini denetlemek için kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Grassroots Economics ile ortaklık imzaladı. Grassroots Economics şu an için Kenya içerisindeki altı bölgede farklı topluluk para birimi programları yönetmekte ve 20 okul ile 1.000 yerel işletmeye hizmet vermekte.

Grassroots, Bancor Protocol’ü kullanarak sahip oldukları mevcut itibari para sistemini blockchain temelli bir ağa doğru genişletmeyi hedeflemekte. Kenya toplulukları tarafından üretilen yeni tokenlerin Bancor platformu üzerinde itibari veya kripto para kullanılarak ticareti yapılabilecek. Bancor ve Grassroots, bu özellik sayesinde küresel kullanıcıların da uzaktan yerel toplulukları destekleyebileceklerini ummakta.

Kullanıcı tarafından oluşturulan kripto para birimleri herhangi bir üçüncü tarafın dahil olmasına gerek kalmadan birbirleri ile değişim için kullanılabilecek. Stabil bir ”Ebeveyn” token gelişimi şu an yapılmakta ve bu token ilk olarak Kenya Şilini için kullanılıp bu para biriminin yerel para birimleri arasındaki ağ içerisinde dönüştürülebilmesi için kullanılacak.

Projenin ilk pilot uygulamaları Kenya içerisinde bulunan ki ekonomik haklarından mahrum edilmiş bölge olan Kawangware ve Kibera için kullanılacak.

Bancor gibi merkeziyetsiz borsalar bir aracı adam gerekliliğini ortadan kaldırıp müşteri fonlarını depolamak için gereken üçüncü taraf hizmetlerine olan ihtiyacı da gereksiz kılmakta. Bu gibi borsaların ticaret mekanizmaları akıllı kontratlara ve atomic swaplara dayanmakta.

Bancor’un mekanizmasını ele alacak olursak, borsanın protokolü, ERC-20 tokenlerine uyumlu olan SmartToken ve token dönüştürücüsü içeren çoklu kontratların kullanımı sayesinde yerine getirilmekte. SmartToken kullanıcıları rezervlerinde bir veya daha fazla token/kripto para birimi tutabilmekte ve işlemlerini otomatik olarak yerine getirmesi için akıllı kontrat kullanabilmekte.

Bancor başlangıç yapan yeni para birimlerini fonlayabilmek için Haziran 2017 yılındaki ilk dijital para arzından elde ettiği 153 milyon dolarlık token satışından cüzdanında kalanları kullanmakta.

Blockhain’in daha adil ve insaflı bir toplum yaratabilmek için sağladığı potansiyel önde gelen dünya kurum ve kuruluşları tarafından da fark edilmişti. Birleşmiş Milletler 2017 yılında Suriyeli mültecilere yardım gönderebilmek için Ethereum ağını kullanmıştı.

World Bank‘ın Findex 2018 raporu küresel olarak 3 milyar insanın banka hizmetlerine sahip olmasına rağmen bunları çok nadir kullandığını ve gelişmekte olan dünyada geçtiğimiz üç yıl içerisinde banka birikimlerinin azaldığını, kredilerin yatay bir pozisyona geçtiğini ve finans sektöründeki geri tepmenin de düşüş gösterdiğini ortaya koymuştu.

Basın saatine göre Bancor (BNT) 3.28 dolar birim fiyatından işlem görmekte olup toplamda 165 milyon dolar gibi bir piyasa hacmine sahip. Ki bu Bancor’un ICO satış fiyatı olan 3.92 dolar seviyesinden aşağılara doğru kaymış olduğunu göstermekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment