Bitcoin’in En Büyük Sorunu: Kötü İtibar
Bitcoin tarihi boyunca çeşitli zorluklarla karşılaştı. Karşılaşılan bu zorluklar arasında teknik sorunların yanı sıra Bitcoin topluluğunun kendi arasında yaşadığı ikilemler de vardı. Bitcoin ayrıca dünyanın çeşitli hükümetlerindeki yetkililerden, çeşitli şirketlerin yöneticilerinden eleştiriler aldı ve ‘yasa dışı bir araç’ olmakla itham edildi, ediliyor. Bitcoin elbette doğuştan ‘illegal’ olan bir araç değil ve bu amaçla üretilmedi. Ama kabul etmek lazım ki insanların Bitcoin ile igili böyle bir algısı var.
Bitcoin’in İllegal Yanı Yok
Bitcoin’in imaj konusunda bazı sıkıntılar yaşadığı çok bariz. Kripto paraları siber suçlarla, uyuşturucu ticaretiyle, dolandırıcılıkla, para aklamayla özdeşleştiren hala çok fazla kişi var. Bunun üstüne bir de kripto para sektörü içerisinde yaşanan çeşitli skandallar, saldırılar, sahtekarlıklar varken Bitcoin’in iyice olumsuz bir itibarı oldu. Bu skandalların en büyükleri arasında tabii Silk Road, Mt. Gox gibi olaylar yer alıyor.
Ama hatırlamak gerekiyor ki Bitcoin doğuştan illegal olan bir şey değil. Dr. David Cowan’ın konu hakkındaki görüşü şöyle:
“Kripto para sektöründe bu kadar karışıklık ve çatışma varken bu tarz paraların illegal amaçlarla üretilmediklerini akılda tutmak zor oluyor.”
İşin belki daha da kötü olan kısmı da Bitcoin’in aslında illegal amaçlar için çok fazla kullanılmıyor olması. Hatta genel olarak kripto paralar illegal amaçlarla çok fazla kullanılmıyorlar.
Foundation for Defense of Democracies’ Center on Sanctions and Illicit Finance‘in (CSIF) yetkililerinden olan Yaya Fanusie, Ocak 2018’de “Bitcoin ile Aklama: Dijital Para Servislerindeki Yasa Dışı Dijital Para Akışının Analizi” adı altında bir yazı yayınlamış ve yaptığı araştırmalar doğrultusunda şöyle bir sonuca varmıştı:
“Bitcoin üzerindeki toplam işlemlerin yüzde birinden daha azı yasa dışı amaçlarla yapılıyor.”
Bitcoin ile yapılan işlemlerin bu kadar küçük bir kısmı yasa dışı amaçlarla kullanılıyor ama çok fazla kişi Bitcoin sanki tamamen bu tarz amaçlar için üretilmiş gibi davranıyor. Bunun sebebi de elbette Bitcoin’in çok da olumlu bir itibara sahip olmaması.
Önlemler, Kontroller
Bitcoin’in itibarını bir an önce düzeltmek gerekiyor ve kripto para sektöründe bunu yapmak için uğraşan çeşitli isimler bulunuyor.
Mesela Dr. Cowan “Kripto para: Gelecekteki itibarın düzeltilmesi” adı altında yayınladığı yazıda kripto paraları ana akıma sokmanın, yasa dışı kullanım oranını daha da düşüreceğini düşündüğünü belirtiyor.
Mayer Brown’ın yetkililerinden olan Matt Bisanz ise konu hakkında şöyle bir görüşe sahip:
“Güven oluşturmak, suçları ve suçların kullanıcılar üstündeki etkisini azaltmak için daha fazla çalışmak gerekiyor. Kredi kartınız çalındığı zaman kredi kartı kullanmayı bırakmazsınız. Bu olay sizde büyük bir etki bırakmaz. Kripto paralar da bu düzeye gelinceye dek cevaplanması gereken sorular olacak.”
Bisanz aynı zamanda bu alanda çeşitli “önlemlerin ve korumaların” uygulanacağı ve insanların kripto paralaya “güvenmeye” başlayacaklarını düşünüyor.
Elliptic’in kurucu ortaklarından olan Tom Robinson da kripto para sektörüne getirilecek düzenlemelerin itibar konusunda yardımcı olabileceği kanaatinde.
Bitcoin genel olarak ne kadar sağlam bir varlık olduğunu zaten defalarca kanıtlamış durumda. Mesela kripto para sektöründe yaşanan hack saldırılarının bir noktada piyasayı bu tarz saldırılara karşı daha bağışıklı hale getirdiğini söyleyebiliriz. BlockStar’ın CEO’su olan Christian Ferri bu konuda şöyle bir yorum yapıyor:
“Her teknolojide olduğu gibi burada da hack saldırıları kısa vadede sorun yaratacak ama bu saldırılar kripto para sektörünü en çok geliştiren şeylerden biri olacak. Sektörü daha güvenli hale getirecek ki bu da sektörün yayılması için önemli.”
Kripto para sektörünün önünde sonunda daha güvenli ve daha güçlü bir hale gelebileceğini söyleyebiliriz. Ancak Bitcoin’in itibarı ne zaman düzelir, bilemiyoruz.