Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İpek Yolu Federal Savcısı: Blockchain Federal Ajanların Soruşturulmasında Önemli Rol Oynadı

Eski federal savcı Kathryn Haun, 12 Nisan ‘da Quartz’da yayınlanan bir röportajda, Bitcoin’ in cezai niteliği olmadığını ve suç soruşturmalarının Blockchain’nin kullanımı ile alakalı olduğunu söyledi.

Görüşme sırasında, ABD federal ajanlarının İpek Yolu (Silk Road) soruşturması sırasında sahtecilik ve gasp olaylarına karışması gibi iyi bilinen kripto vakalarında çalışan Haun, Bitkoin’in bizzat suç kapsamına girmeyeceğini açıklarken, suçluları yakalamak için Blockchain kayıtlarının kullanılmasının öneminin de altını çizdi. Haun şu an, Stanford Üniversitesi’nde kripto para ve siber suçlar üzerine ders veriyor.

Kamuda hizmet verdiği süre boyunca Haun, kripto paranın yasa dışı kullanımıyla alakalı davaları yargılayan bir görev üstlendi. Röportajda, soruşturmaların tek sebebinin kripto para kullanımı olmadığına dair bir ayırım yaptı;

“Bitcoin teknolojisini kovuşturmanın mümkünatının olmadığını ben de biliyorum. Bir; güvenilir değil, iki falan filan… Benim asıl vazifem Kripto Para’nın suç kapsamına giren durumlarını soruşturmak. Şunun tekrar altını çizmek istiyorum, Kripto para kullanıldığı veya kripto işlem yapıldığı için değil, kripto suçlar işlendiği için …”

Haun daha sonra, İpek Yolu’nu araştırırken Bitcoin’i çaldıkları gerekçesiyle iki federal ajan Carl Force ve Shaun Bridges’i suçluyor. Haun’a göre, geleneksel finansal kurumlar soruşturma için bilgi sağlama konusunda yardımcı olmadılar, “topuklarını sürüklediler, işi yokuşa sürdüler ve bazı durumlarda hiç cevap vermediler.” Diye devam ediyor, “ironik ama kripto para platformları ve topluluğumuz bize davayı çatlatacak kanıtlar verdi. ”

Haun, hükümet müfettişlerinin – İç Gelir Servisi, FBI, Yurtiçi Güvenlik Soruşturmaları – nasıl kanıt aramak için cüzdan explorerı blockchain.info2yu kullandığını da açıklıyor:

“Bunlar, o zamanlar önemli  kamu araçlarıydı, çünkü bu ajanlar hala federal hükümet tarafından kullanılıyordu. İyi bilinmeyen bir şey, [o mahkum edilen] ajanlardan birinin Gizli Servis için kendinden menkul kripto para olmasıdır. Herhangi bir yasal süreci, hatta gizli bir hukuki süreci bile kullanırsak, araştırmamızın hedefinin keşfedileceği konusunda gerçekten gergindik. Kamuya açık araçlara sahip olmak çok yardımcı oldu. ”

Geçen yılın Kasım ayında, Birleşik Krallık Adalet Bakanlığı’nın teknik mimarisi, özellikle polis memurları tarafından giyilen vücut kameralarından gelen görüntülerde, Blockchain’in cezai soruşturmalar için dijital kanıtları kaydetme olasılığı hakkında konuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment