Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Jet Hızıyla Alınan Mahkeme Kararı Sonrası Telegram Rusya’da Yasaklandı

Moskova’daki bir mahkeme Telegram davasına baktı ve konuyla ilgili son hükmüne vardı.

Rusya Telegram’a karşı açtığı top yükün savaşa bugün de devam etti ve Moskova’daki bir mahkeme uygulamanın ülke çapında yasaklandığını resmi olarak duyurdu. Bu yasaklama ise şirketin kullanıcılar arasında geçen mesajları deşifre etmek için kriptografik bir anahtar kullandığı söylentilerinin üzerinden haftalar geçtikten sonra geldi.

Rus İletişim Komisyonu kurumunun yetkililerinden birisi mahkemede;

” Telegram tarafından aktarılan bilgi aşırılık ve terörizm unsurları içeriyor olabilir. Bu tür bilgiler Rusya Federasyonu ve bu uygulamayı kullanan kullanıcılar da dahil bütün vatandaşlarına büyük bir tehdit oluşturmaktadır.” şeklinde kendini ifade etti.

Şimdiye kadar Rus hükümeti, Telegram gibi büyük iletişim şirketlerinin kendi internet ağına girmesini yasaklamaktan kaçınmıştı. Twitter’da bir okuyucu ise bu durumu ”Rusya’nın internet sensörü konusunda Çin’e bir adım daha yaklaştığı” şeklinde yorumluyor.

Yasak Nasıl İşleyecek?

Rusya İletişim Komisyonu, Telegram’ı Rusya dahilinde yasaklanan servis sağlayıcıları listesine ekleyecek. Internet Servisi Sağlayıcıları (Internet Service Providers; ISP) da tebligat sebebiyle Telegram’ı yasaklı siteler kapsamına alacak.

Mahkemenin bu kararı, yasak hakkında çıkartılan prosedürel bir çözümü bypass etti ve hem bir üst mahkemeye başvurma fırsatı oluşturmak hem de savunma yapmak için gereken gecikmeye mahal vermeden anında kararı uygulamaya koymayı garantiledi.

Moskova mahkemesinin karar süreci, Telegram Kurucusu’nun ”saçmalık” demesinden de anlaşılacağı üzere, şirketin bunu durdurmak için herhangi bir yasal çaba sarf etmesine izin vermeden oldu bittiye getirildi. Rus internet kullanıcıları şimdiden kararı tiye almaya başladı bile.

Örnek vermek gerekirse, Bir kullanıcı aşağıdaki tweet’te teröristlere karşı inanılmaz güvende olduğu için rahatlıktan ne yapacağını şaşırdığını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment