Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’daki Kripto Para Yasağı Yerel Borsaları Nasıl Etkiliyor?

Coindelta adlı bir kripto para borsasının kurucusu olan Shubham Yadav’a göre Hindistan’daki kripto para borsaları artık itibari para-kripto para bazlı işlem yapamıyorlar ve yalnızca kripto para-kripto para bazlı işlemlere odaklanmış durumdalar.

Merkez Bankasının Yasağı Devam Ediyor

Ülkenin merkez bankası olan Hindistan Rezerv Bankası (RBI) bundan birkaç ay önce kripto para sektörüne çeşitli yasaklar getireceğini duyurmuş, bu yasakların Temmuz ayı itibariyle yürürlüğe gireceklerini açıklamıştı. Söz konusu yasaklar arasında ülkedeki finans kurumlarının kripto para şirketleriyle iş yapmasını önleyen bir madde de yer alıyor.

RBI tarafından getirilen bu yasak çeşitli kesimlerden tepki görmüştü. Yasağa en çok tepki gösterenler arasında tabii ki bu yasaktan doğrudan etkilenen kripto para borsaları bulunuyordu. Ülkedeki birkaç farklı borsa bir araya gelerek RBI yasağına itiraz etmiş ve bu durum ülkenin Yüksek Mahkeme’sine taşınmıştı. Ancak mahkeme 3 Temmuz’da aldığı kararla RBI tarafından getirilen yasağı kaldırmayacağını duyurmuş ve pek çok kripto para destekçisini hayal kırıklığına uğratmıştı.

Hindistan’daki işler henüz tam anlamıyla kesinleşmiş değil çünkü Yüksek Mahkeme her ne kadar yasağı kaldırmayı reddetmiş olsa da konuyla ilgili yeniden bir duruşma düzenleyeceğini belirtmişti. Yani ilerleyen zamanlarda RBI yasağını kaldıran bir karar görmemiz ihtimaller dahilinde. Ancak şu an için yasağın hala devam ettiğini söyleyebiliriz.

Yerel bir kripto para ticaret platformu olan Coindelta’nın kurucusu Yadav, Quartz’a bir röportaj verdi ve Hindistan’daki borsaların durumu hakkında çeşitli yorumlarda bulundu. Yerel borsaların itibari para-kripto para tarzındaki işlemleri mecburen durdurduklarını ve artık kripto para-kripto para şeklinde bir iş modeline geçiş yaptıklarını söyleyen Yadav, yerel borsaların küresel çapta hedefleri olduğunu vurguladı.

Hindistanlı yatırımcılar artık kripto para borsalarından itibari para karşılığında Bitcoin alamadıkları için LocalBitcoins gibi platformlara başvurmak zorunda kalıyorlar. Bu gibi platformlardan önce Bitcoin satın alan kişiler daha sonra ellerindeki Bitcoin’i kripto para borsaları aracılığıyla farklı koinlere dönüştürüyor ya da olduğu gibi tutuyorlar.

Yadav ise LocalBitcoins gibi eşten-eşe ilkesiyle çalışan platformların yatırımcılar için tehlikeli olabileceğini, bu tarz platformlarda işlem yapan kişilerin kimliklerinin bilinmediğini söylüyor:

“Bu işlemlerin çoğu önceden offline ortama taşınıp yapılıyordu ki bu da soyulma riskini doğuruyordu. Bu işlemler online ortamda yapıldığında bile kimle anlaşma yaptığınızı bilmiyorsunuz ve yaptığınız işlemde bazı şeylerin ters gitmesi gayet mümkün.”

Hindistan’daki kripto para borsalarının şu an yaşadıkları en büyük sorunlar arasında aslında yerel yatırımcıların ilgisini çekemiyor olmak var. Yerel yatırımcılar RBI yasağından önce ellerindeki rupileri kripto para borsaları aracılığıyla Bitcoin’e veya başka bir koine dönüştürebiliyorlardı ancak artık böyle bir şey yapamıyorlar. Dolayısıyla bu yatırımcıların akıllarında artık şu düşünce belirmeye başladı:

“Madem Hint parası kullanamıyorum, niye Hint borsası kullanayım?”

Bu düşünceye sahip olan yatırımcılar da yerel kripto para borsalarını kullanmak yerine Binance, Bittrex, Huobi gibi daha küresel borsalara yöneliyorlar.

Malezya merkezli olan ve Hindistan’da da faaliyet gösteren kripto para borsalarından Belfrics’in CEO’su Praveen Kumar, itibari para ticareti yapamayan kripto para borsalarının çok ciddi sorunlar yaşayacağını ve dolayısıyla Hindistan’daki genel kripto para piyasasının da ayakta durmakta zorlanacağını düşünüyor. Hindistan’a komşu olan bazı ülkeler kripto para sektörüne çeşitli düzenlemeler getirmiş durumdalar ve bu düzenlemelerin Hindistan’da olanlara kıyasla çok daha olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Kumar’a göre Hindistan, RBI yasağı yüzünden komşu ülkelerinden de geri kalacak ve küresel kripto para rekabetinden iyice kopacak.

“Şu sıralar bazı önlemler almaya çalışıyoruz ama sektörün ayakta kalabilmesi için itibari para üzerinden işlem yapılabilmesi lazım. Öbür türlü olursa hem P2p şeklinde hem de kripto para-kripto para şeklinde ticaret yapma imkanı sunan dünya çapındaki borsalarla rekabet etmek zorunda kalırız.”

Katı Düzenlemeler Piyasayı Zedeliyor

ABD, Japonya, Güney Kore gibi dev ülkeler kripto para sektörü için çok daha verimli düzenlemeler hazırlamaya çalışıyorlar ve bu sektörün ülke ekonomisine faydalı olabileceğini kabul ediyorlar. Bu gibi ülkeler kendi sınırları içerisindeki kripto para şirketlerinin büyümesini istiyorlar ve bunun gerçekleşmesi için pratik düzenlemeler getirmek gerektiğinin farkındalar. Bu ülkeler aynı zamanda kripto para ve Blockchain sektörlerinde ne gibi yeniliklere imza atılabileceğinin de farkındalar ve çeşitli ileri-teknoloji ürünlerden mahrum kalmak istemiyorlar.

Dünya’nın önde gelen ülkeleri kripto para ve Blockchain sektörlerinin önemini kavrıyor ancak Hindistan hükümeti ülkeyi bu sektörlerin nimetlerinden mahrum bırakmaya razı gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment