Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Yüksek Mahkemesi, Bankaların Kripto Para Yasağını Kaldırmayı Reddetti!

Bugün yapılan duruşmada, Hindistan’ın en yüksek mahkemesi, ülkedeki bankalara kripto para borsalarına hizmet sağlamaları konusunda konulan yasak hakkında, herhangi bir geçici süre tanıma isteğini reddetti.

5 Nisan tarihinde Hindistan Rezerv Bankası (RBI) – ülkenin merkez bankası – içerisinde bankaların da olduğu bütün finansal kurumların, kripto para sektöründeki işletmelere hizmet sağlamasını yasaklayan bir genelge yayınlamıştı. Bu sıkıntılı politika, bankaların kendi banka hesapları aracılığıyla kripto para satın almak bireysel müşterilere hizmet vermeyi bırakmasını da zorunlu kıldı. Üç aylık bir süre sonunda başlayacağı belirtilen yasağın, bugünkü duruşmada kaldırılması veya ek süre verilmesi umut ediliyordu ancak beklenilen sonuç çıkmadı ve yasak aktif olarak 5 Temmuz Perşembe günü devreye girecek.

RBI’den gelen bu yasaklama hareketi yeni yeni oluşmuş olmasına rağmen hızlı bir şekilde artmakta olan Hindistan kripto sektöründe alarm çanlarını çalmaya yetmişti. Bir kaç firma ve kripto para borsası Hindistan içerisindeki çeşitli mahkemelere dava dilekçelerinde bulunmuş ve bu politikanın ”keyfi, adaletsiz ve anayasaya aykırı” olduğunu vurgulamışlardı.Ancak bu dilekçelerden ve taleplerden yaklaşık 1 ay sonra, 19 Mayıs tarihinde, Hindistan Yüksek Mahkemesi, diğer mahkemelerin tümünün, Hindistan Merkez Bankasının (RBINisan ayından itibaren yürürlüğe koyduğu kripto para engellemeye yönelik yasaklarına karşı dilekçe vermesini durdurmuştu.

Haziran ortası gibi, kripto para borsalarını da kendi üyesi olarak kabul eden Internet and Mobile Association of India isimli bir platform, RBI’nin yasağına karşı girdiği hızlı yasal mücadelesinin ilk duruşmalarından bir tanesini bugün gerçekleştirdi.

Ancak, Hindistan Yüksek Mahkemesi bugünkü duruşmada RBI’nin yasağını kaldırma veya yasağı erteleme gibi bir karara varmadı.

Yerel bir kripto para borsasını temsil eden avukatlardan bir tanesine göre, endüstri yasağın yürürlüğe girme tarihini diğer Yüksek Mahkeme duruşma tarihi olan 20 Temmuza kadar bir ay boyunca uzatmayı talep edecekmiş.

Ancak hukuk firmasının sınırsız sorumlu ortaklarından bir tanesinin Quartz‘a yaptığı açıklama ise şu şekilde:

”Maalesef artık yasak devam edecek. Borsalar ve kullanıcılar için olan bankacılık yolu tamamen tıkandı.”

Bu yenilgiden sonra bile, ülkedeki kripto para borsaları Hindistan’ın merkez hükümeti tarafından yapılan son açıklamalar sayesinde umudunu tam olarak kaybetmiş değil.

Ülkenin Maliye Bakanlığında ekonomik ilişkiler departmanından sorumlu olan Subhash Chandra Garg tarafından yapılan açıklamalara göre, Hindistan’da kripto para sektörüne uygulanmak üzere hazırlanan yasal düzenlemeler büyük ihtimalle Temmuz ayının ilk yarısında tamamlanmış olacağını belirtmişti ve sektöre şu an için umut veren de bu haber oldu. Garg buna ek olarak kripto endüstrisi için yasal düzenlemeleri yapan hükümetlerarası komitenin de başında yer alıyor:

”Ülkemiz için en hayırlısı olacağını düşündüğümüz bir taslağı (kripto düzenlemeleri için) oluşturmaya çok yakınız. Komite üyeleriyle Temmuz ayının ilk haftasında enine boyuna konuşmayı planladığımız bir taslağı da hazırlamış bulunuyoruz.”

Bu esnada Yüksek Mahkemenin sıradaki duruşması 20 Temmuz tarihinde yapılacak.

Bakalım sonuç kripto dünyasının yararına mı olacak?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment