Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistanlı Yetkiliden Açıklama: Kripto Para Düzenlemeleri Hazır

Hindistan’ın merkez bankası bundan bir süre önce ülkedeki kripto para borsalarına belli başlı yasaklar getirileceğini açıklamış ve sektörü ciddi ölçüde yaralamıştı. Banka tarafından yapılan bu açıklama sonrasında pek çok kişi Hindistan’daki kripto para sektörünün neredeyse tamamen çökeceğini düşünüyordu ancak yaşanan en son gelişmelerle birlikte durum biraz değişebilir.

Hindistan’ın ileri gelen yetkililerinden biri tarafından yapılan bir açıklamaya hükümet uzun zamandır gelmesi ümit edilen yasal düzenlemeler üstünde çalışmalar yapmaya başladı. Bu konuyla alakalı bir taslak hazırlanmış durumda ve Delhi’deki yetkililer bu işi bir an önce (gelecek ayın ilk yarısı) halletmek istiyorlar.

Bunun yanı sıra ülkenin merkez bankası tarafından getirilen yasağa belli başlı organizasyonlar tarafından itiraz edilmiş ve bankanın, aldığı bu kararı herhangi bir dayanağı olmadan aldığı iddia edilmişti. Ülkedeki merkez bankası ile kripto para şirketleri arasında çözülemeyen bu sorun Yüksek Mahkeme’ye taşınmıştı ve mahkeme söz konusu davayı Temmuz’un ortalarında değerlendireceğini söylemişti. Ancak yaşanan yeni gelişmeler sonrasında Yüksek Mahkeme de bu işi bir an önce halletmek istemiş olacak ki davanın tarihini 3 Temmuz’a çekme kararı aldı.

Hindistan’daki Sektörün Kaderi

Ülkenin Maliye Bakanlığı’nda ekonomik ilişkiler departmanından sorumlu olan Subhash Chandra Garg tarafından yapılan açıklamalara göre Hindistan’da kripto para sektörüne uygulanmak üzere hazırlanan yasal düzenlemeler büyük ihtimalle Temmuz ayının ilk yarısında tamamlanmış olacaklar.

Maliye Bakanlığı’nın yetkili isimlerinden olan Garg, ET Now adlı haber kanalına verdiği röportajda getirilecek düzenlemelerin taslağının hazır durumda olduğunu ve bu taslağın önümüzdeki ayın ilk haftasında tartışmaya açılacağını söyledi. Garg aynı zamanda Bitcoin’in Hindistan’daki kaderini belirleyecek olan komitenin de başında geliyor:

“Ülkemiz için en hayırlısı olacağına inandığımız bir şablonu neredeyse tamamladık sayılır. Ayrıca bir taslak hazırladık ve bu taslağı Temmuz’un ilk haftasında komite üyeleriyle masaya yatırmak istiyoruz.”

Maliye Bakanlığı’nı temsil eden Garg, komitede kripto para sektörüyle alakalı çeşitli konuların tartışıldığını ve sektördeki hangi tarz işlerin yasaklanması gerektiği, hangi işlerin devam etmesi gerektiği gibi sorulara ciddi ölçüde cevap bulunduğunu söyledi. Komite üyelerinin sektöre getirilecek düzenlemeleri epey detaylı şekilde düşündüklerini söyleyen Garg bu işi “Temmuz’un ilk haftasında halletmiş olabileceklerini” söyledi.

 

Garg bundan önceki açıklamalarında Hindistan hükümetinin kripto paralara birer “para birimi olarak bakmadığını” söylemiş, kripto paraların ülkenin ödeme sistemine alınmayacaklarını belirtmişti. Garg, yaptığı bu açıklamalar doğrultusunda ülkedeki ilgili devlet organlarının kripto-varlıkların yasa dışı faaliyetlerde kullanılmalarını önlemekle yükümlü olduklarını da söyledi. Ancak Garg aynı zamanda ülkedeki bazı insanların kripto paraları değerli olarak görebileceğinin ve kripto para üzerinden yapılan işlemlerin yasal olmasını isteyebileceklerinin de farkında.

Garg bunların yanı sıra ülkedeki kripto para borsalarının yasal olarak düzenlenmemiş olduklarını, bu tarz borsaların getirilecek düzenlemelerle birlikte belli başlı KYC (müşterini tanı) ve AML (kara para aklama karşıtı) prosedürlerine uymakla yükümlü olabileceklerini vurguladı.

Garg Şubat ayında yaptığı açıklamalarda başında olduğu komiteyle birlikte bu sorunu hızlıca çözmek istediğini, kripto para sektöründeki soruları bu sene içerisinde çözmeyi hedeflediğini ifade etmişti. Ancak belirtmek gerekiyor ki Hindistan gibi merkez bankasının kripto para sektörüne epey karşı olduğu bir ülkede böyle bir şeyi başarmak pek kolay değil. Yerel haber kaynaklarına göre Garg’ın başında olduğu komiteden önce aynı görev tanımına sahip başka bir komite daha oluşturulmuş ancak başarısız olmuştu.

Hindistan’daki yetkililer kripto para sektörünün ülkede ne gibi bir geleceğe sahip olacağı konusunda pek de net mesajlar vermiyorlar. Ülkenin maliye bakanı olan Arun Jaitley bu Şubat ayında yaptığı bütçe konuşmasında kripto paraların yasal birer ödeme aracı olarak tanınmadıklarını hatırlatmış ve hükümetin kripto paralarla yasa dışı faaliyetlerde bulunan kişileri yakalayacağını vurgulamıştı. Jaitley bu açıklamayı yaptıktan sonra ülkenin Gelir Vergisi Departmanı Hindistanlı binlerce yatırımcıya uyarı niteliğine bir bildiri göndermiş, ‘vergi kaçakçılığından’ kaçınmaları için uyarıda bulunmuştu. Tabii bunun yanında bir de ülkedeki her tür bankanın ve finans kurumunun kripto para şirketleriyle ilişiklerini kesmesini isteyen Hindistan Rezerv Bankası var. Genelleme yapmaktan kaçınmak adına, hükümet içerisinde Bitcoin’in desteklenmesi gerektiğini savunan isimlerin olduğunu da vurgulayalım.

Yüksek Mahkeme’deki Duruşma 3 Temmuz’da

Hindistan Rezerv Bankası (RBI), yapığı açıklamada ülkedeki finans kurumlarına getirilen yasağa uyum sağlamaları için 3 ay gibi bir süre tanımıştı. Ancak banka aradan bir süre geçtikten sonra aldığı bu kararı herhangi bir belgeye, tavsiyeye, araştırmaya dayanmadan aldığını itiraf etti ki bu gelişme ülkedeki pek çok yatırımcıyı sinirlendirdi. Banka böyle bir açıklamada bulunduktan sonra Hindistan’daki özellikle kripto para şirketleri getirilen yasak kararını çok daha hiddetli bir biçimde eleştirmeye başladılar. Yine de bankanın aldığı karar henüz yasal olarak iptal edilmemiş olmadığı için şirketler yaklaşmakta olan yasağa uyum sağlamak için belli başlı hazırlıklar yapmaya başladılar.

Ülkedeki birkaç şirket banka tarafından alınan karara karşı çıkmak için bir araya gelmişti ve durumun büyümesiyle birlikte şirketlerin şikayetleri Yüksek Mahkeme’ye kadar taşınmıştı. Mahkeme ilk olarak 20 Temmuz’da bir duruşma yapılacağını söylemişti ancak insanlar bu duruşma tarihinden de epey rahatsız oldular çünkü RBI tarafından getirilecek olan yasak 5 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor.

RBI tarafından getirilen yasağa karşı çıkan şirketlerden biri de Kali Digital Eco-Systems’tı. Şirketin kurucu ortaklarından olan Kunal Barchha, konuyla ilgili bir açıklama yaparak duruşma tarihinin daha erkene çekildiğini ve yeni tarihin 3 Temmuz olduğunu söyledi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment