Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’daki Kripto Para Borsaları Yaklaşan Yasağa Hazırlanıyorlar

Hindistan Rezerv Bankası (RBI) tarafından kripto para bankacılığına getirilen yasak yakın zamanda yürürlüğe girecek ve ülkedeki kripto para borsaları bu yeni yasağa uyum sağlamak amacıyla itibari para üzerinden para yatırma/çekme işlemlerini durdurmaya hazırlanıyorlar. Ancak Zebpay’in yasak geldikten sonra dahi kripto para-rupi ticaretine olanak tanımayı planladığını belirtmek gerek.

İtibari Para Çekilmeyecek, Ticarete Devam

Hindistan’ın merkez bankası olarak işlev gören RBI bundan bir süre önce bankaların kripto para borsalarına hizmet vermesini yasaklama kararı almıştı ve bu yasağın yürürlüğe girmesine pek de uzun bir süre kalmadı. Ülkedeki her türlü bankanın ve finans kurumunun 5 Temmuz’a kadar kripto para borsalarına hizmet sunmayı bırakması gerekiyor.

Ülkenin en önde gelen borsalarından biri olan Zebpay, bu hafta yayınladığı bildiride kullanıcılarını “rupi çekimlerinin durabileceği” yönünde uyardı ve şöyle belirtti:

“Eğer Zebpay’in banka hesapları iptal edilirse rupi üzerinden para yatırmak ve çekmek imkansız hale gelecek. Ancak kripto para üzerinden ödeme ve çekim yapmak hala mümkün olacak. RBI tarafından yayınlanan genelge yalnızca bankalara ve diğer yasal olarak düzenlenmiş kuruluşlara hitap ediyor. Yani Bitcoin ve diğer kripto paralar etkilenmiyor.”

Kripto paradan-kripto paraya bazlı ticaret yapma seçeneğini Nisan ayı itibariyle aktif hale getiren Zebpay, Perşembe günü yaptığı açıklamada bu tarzdaki kripto para ticaretlerine yasağın gelmesinden sonra da devam etmeyi planladığını duyurdu.

Borsa kripto para-rupi ticaretine yasak geldikten sonra da devam etmek istiyor ancak bu konu hakkında henüz kesin bir şey söyleyemiyor. Borsanın şu an için herhangi bir söz verememesinin sebebi de banka hesaplarının kapatılmasının tam olarak ne gibi sonuçlar doğuracağının pek öngörülemiyor olması.

Zebpay’in bu açıklamasından sonra kripto para fiyatlarında düşüş, borsadaki ticaret hacimlerinde ise ciddi bir artış görüldü. Bitcoin fiyatı 458 bin 879 rupi seviyesindeyken neredeyse yüzde 20’lik bir düşüş yaşayarak 367 bin 733 rupi seviyesine çekildi. Fiyat bir süre sonra 405 bin rupi düzeyine çıkmayı başardı.

Bazı haber kaynakları Zebpay’in yaptığı duyuruyla birlikte piyasaları manipüle ettiğini düşünüyorlar ancak borsa “hiçbir şekilde kripto para almadığını, satmadığını ve ticareti yapmadığını” iddia ediyor. Zebpay’in iddiasına göre bu platformun tek amacı kripto para almak ve kripto para satmak isteyen kullanıcıları bir araya getirmek.

Varlık Tahsis Aracı Geliştirildi

Yine Hindistan merkezli olan kripto para borsalarından Unocoin de bu hafta bir açıklama yaparak yeni bir varlık tahsis aracı geliştirdiğini duyurdu. Yatırımcılar bu Kripto Para Sepeti adı altında yayınlanan araç sayesinde kripto-varlıkları “piyasa hacmi baz alınarak” ve “borsa hacmine uygun şekilde” satın alabiliyorlar. Söz konusu araç yatırımcılara aynı zamanda satın almak istemedikleri kripto-varlıkları “iptal etme” imkanı da tanıyor.

Bu araç Unocoin’in yakın zamanda oluşturduğu Unodax adlı borsa platformunda kullanılabiliyor. Şirketin yaptığı açıklama şu şekilde:

“Sepet sizin belirlediğiniz bir fon dağılım modeliyle birlikte birden fazla kripto para için satın alım emri verebilmenizi sağlıyor. İsterseniz Unodax dağılım modelini sizin yerinize seçebilir, isterseniz kendi modelinizi seçersiniz.”

RBI Yasağı Yüksek Mahkemeye Taşındı

RBI 6 Nisan’da DBR.No.BP.BC.104 /08.13.102/2017-18 adlı bir genelge yayınlayarak ülkedeki tüm bankaların ve finans kurumlarının kripto para şirketlerine hizmet sunmasını yasaklamıştı.

Ama merkez bankası ilerleyen zamanlarda yaptığı bir açıklamada aldığı bu kararı aslında hiçbir dayanağı olmadan aldığını itiraf etmiş, bu kararı almadan önce herhangi birine/kuruma danışmadığını açıkça belirtmişti.

Bankanın bu açıklamasından sonra da ülkedeki kripto para sektöründe yer alan şirketler ve kişiler bankanın aldığı kararı daha da sert bir dille eleştirmeye başladılar. RBI ile kripto para şirketleri arasında gittikçe hararetlenen tartışma en sonunda mahkemeye taşındı ve ülkenin Yüksek Mahkemesi, RBI tarafından getirilen yasağa karşı yapılan tüm itirazları 20 Temmuz’da değerlendireceğini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment