Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ayı Piyasasında Hayatta Kalmanın Yolları – Neler Yapılabilir?

Son bir kaç hafta içerisinde ayı piyasasının nefesi kripto dünyasında ciddi bir şekilde hissedilmeye başladı. Piyasa dibi boyladı bile diyebiliriz ancak unutmamız gereken şey ayı piyasasının da ayı piyasası olduğudur. Peki piyasalar böyle kötü bir gidişata saplandı diye tası tarağı toplayıp köye mi göçmemiz gerekiyor? Bu piyasada hayatta kalmanın belirli yolları yok mu?

Ayı Piyasası En İyi Piyasadır

Daha az tecrübeli tacirler arasında piyasalar çöküşe geçtikten sonra bunun geçmesini beklemekten başka bir çare olmadığı gibi bir varsayım vardır. Balık tutmaya başla, spor salonuna yazıl ve daha iyi şartlar geri dönene kadar biraz vakit öldür. Olay tam olarak böyle değil. Asıl olayı elinizi eteğiniz piyasadan tamamen çekip şartların düzelmesini beklemekten değil, onun yerine günlük en yüksek fiyat kapanışlarını takip edip mantıklı kararlar vermekten geçiyor. Mantıklı düşünme buradaki en büyük strateji. Piyasalarda bu gibi analizlerin yapılması biraz tecrübe gerektirse de, bu stratejilerin çoğunluğu çalışma isteğinden başka bir şey gerektirmiyor. Yani biraz ilgisi olan çoğu kişi bunları öğrenebilir. Ayı piyasası hakimken biraz vakit ayırın ve daha sonra boğalar devreye girdiğinde en çok kar elde edenlerden birisi siz olun.

Sizin kar etmeniz için Bitcoin’in yukarıya doğru hareketlenmesi gerekmiyor, size lazım olan sadece hareketlenmesi. Trendi belirleyebildiğiniz sürece kripto paranın ne yöne hareket ettiği sizi pek engelleyemez. Zaman periyotu ne kadar kısaysa, kar etme oranınız da o kadar kısadır ancak yine de ödemeyi alma vaktiniz çok daha erken gelir. Bitmex ve Okex gibi platformlar vadeli sözleşmelerin yanı sıra her 8 saatte bir fonlanan ”Perpetual Contract” isimli teklifler ve fırsatlar sunarlar. Ripple ve Litecoin gibi alt koinlerin vadeli işlemlerine dikkat edin çünkü piyasanın geri kalanını etkileyen ana kripto para her zaman Bitcoin olmuştur.

Margin Trading’e Bir Şans Verin

Margin trading veya kredili menkul kıymet işlemleri teknik olarak doping almış vadeli işlem sözleşmesi olarak tanımlanabilir. Gözünüz dönmüşse veya kendinizden inanılmaz eminseniz 100x seviyesine kadar kaldıraçlı işlem yapın. Margin trading olayında uzmanlaşmanın getirileri inanılmaz boyutlara ulaşabiliyor: Bitmex’in en iyi iki taciri margin trading sayesinde 7.000 BTC toplamıştı. Tabii ki bunlar biraz istisna adamlar. Geleneksel kripto para ticaretinde, BTC değeri düşse bile koin sizde kalıyor. Margin trading olayında ise yaptığınız hatalar için olan marj siz kaldıraç seviyesini arttırdıkça daha da inceliyor ama başarısız olmanız durumundaki cezanız da elinizdekilerin tasfiye edilmesi oluyor.

Bunun yanı sıra bir de Pozisyon Fazlası ve Açığa satış opsiyonları var ki onlar da ayı piyasalarında oldukça kar getirebilen seçenekler. Margin trading olayında kar elde etmeniz için piyasaların yükselmesine ihtiyaç yok. Pozisyon Fazlası durumunda tabii ki koin artış yaşarsa kar elde edebilir, düşüş yaşarsa da zarar yaşayabilirsiniz.Ancak Açığa Satış durumunda koin’in düşüş yaşaması demek sizin kar elde etmeniz demek oluyor. Piyasayı iyi bir şekilde gözlemleyip herhangi bir kripto paranın düşüş yaşayacağını düşündüğünüz zaman elinizdeki kripto paraları daha da arttırabilirsiniz.

Teknik Analiz Bilgilerinizi Tazeleyin

Ayı piyasasının iyi olduğu bir şey varsa o da ev ödevidir. Teknik Analizin (TA) sağladığı faydalar tartışılabilir olsa da, aklı başında hiçbir tacir, margin veya vadeli işlem ticaretine bunları en azından bir nebze olsun anlamadan girmez, girmemelidir. İşe hareketli ortalama ve göreceli güç endeksi (RSI) gibi en temel bilgilerden başlayıp daha sonra İchimoku indikatörü , Fibonacci dizisi ve devamındaki teknik analiz bilgileri ile devam edin. Bu konuda Bitmex gibi platformların test ağlarını deneme alanı olarak kullanabilirsiniz.

 

Eight Ways to Profit in a Crypto Bear Market

Çoğu kripto taciri 6-7 monitörden Tradingview pencereleri açık bir şekilde bu işlemleri yapmıyor ve çoğumuzun TA profesyoneli olması uzak bir olasılık. Ancak bu gibi basit grafikleri nasıl okuyacağınızı öğrenmek giriş fiyatınız ve hangi fiyata gelince çıkmanız gerektiği gibi konularda size yardımcı olacaktır. Hatta buna ek olarak kendinizi biraz daha geliştirdikten sonra başka bir %70’e varan düşüşten etkilenip hodl pozisyonuna çekilmeden önce piyasaların ne zaman yeşile ve ne zaman kırmızıya döneceğini tahmin edebilir ve tam zamanında elinizdekileri satabilirsiniz.

Scalping Yöntemini Kullanın

Piyasalar gel-gitli olduğunda, küçük fiyat hareketlerinden ciddi kâr elde edilebilir. Scalping olarak bilinen bu yöntem sık sık ve çok küçük fiyat aralıklarında işlem yapılması olarak tanımlanabilir. Scalping sık sık yapılan alım satım işlemlerini didiklemekten ve biraz zaman ayırmaktan başka pek bir şey gerektirmeyen ‘Kap-kaç’ işi olarak da tanımlanabilir. Bütün ticaret stratejileri gibi Scalping de kendine has risklere sahip. Bütün gün boyunca ter akıtarak elde ettiğiniz kâr, bir tane hata ile tamamen ortadan kaybolabilir. Tabii ki Scalping işleminden ciddi kâr elde edebilmek için biraz hacim fazlalığı da gerekmekte.

Bilinmeyenleri Keşfedin

Ayı piyasasındaki her şey ucuzdur ancak koin sırf ucuz diye bunun gerçek bir değeri olduğu iddia edilemez. Düşük hacimlerin ve can sıkan fiyatların yüzünden, direkt olarak ticarete atlamak ve işlem yapmak için acele etmeye gerek yok. Bunun yerine piyasalar toparlanmaya başladığında 10 katı kadar değerlenebilecek ve ayı piyasasında değerinin pek farkına varılmayan projeleri araştırmaya vakit ayırın. Tüm zamanların en yüksek seviyelerinden %70 oranında düşüş yaşamış koin’leri incelemek genellikle işe yarar bir kaç proje ortaya çıkaracaktır.

Koin projelerinin çoğu, kripto tacirlerinin büyük bir oranı adeta 8 aylık gibi aceleci davrandığından ve ortalama bir koin’in hala gelişim aşamasında olmasına rağmen tacirlerin buna olan ilgisini kaybetmesinden dolayı, çabucak sönüp gidiyor. Sosyal medyadaki bilgileri ve Github üzerindeki proje detaylarını kontrol edip araştırdığınız projenin ana ağ platformunun ne zaman piyasaya çıkacağını araştırın. Bunlar size önemli detaylar verebilir.

ICO Dedektifi Olun

Piyasalardaki ani düşüş, her zaman, sapla samanı birbirinden ayırmak için mükemmel dönemler olmuştur. Özellikle konu ICO’larsa. Ocak ayının başlarında tanıtımı yapılmış ancak henüz piyasaya sunulmamış ICO‘ların herhangi bir tanesi planladığı noktayı aşmayı garanti ediyordu. Ancak şu sıralar bir çok tokenin borsalara giriş yaptıktan itibaren düşüş yapmaya başladığını göz önüne alırsak, bir çok yatırımcı bu süreçten sonra  daha dikkatli olmalı. Son giriş tarihi yarın olan bir projeye pek bilgiye sahip olmadan bir şeyleri kaçırma korkusu ile cuk diye dalmak yerine, ether’iniz cebinizde kalsın ve vaktinizi satışına hala aylar olan projeleri araştırmak için kullanın. Teknik belgeleri okuyun, whitepaper’ını araştırın, projenin arkasındaki ekibi Google’dan aratın ve projenin kendi tokenlerini kullanım amaçlarını didik didik edin. Tecrübeli tacirler bir ‘ayı tuzağı’ gördüklerinde bunu nasıl şıp diye anlayabiliyorsa, tecrübeli ICO araştırmacıları da kalabalıklar belirli bir projenin başarılı olacağını anlamadan çok daha önce o projeyi anlayabilir.

İş Edinin

Eğer kripto ticareti faturalarınızı ödemekte yetersiz kalıyorsa belki de bir işe girmenizin vakti gelmiştir. Tabii ki düşük maaşlı işlerden bahsetmiyorum, bir kripto işinden bahsediyorum. Şu sıralar hala ayı piyasalarının geçici olduğunu düşünen ve eleman arayan onlarca şirket var. Kripto sektöründe çalışmanın en iyi yönü ise iş çok çekici olmasa bile maaşınızı kripto ile almanız oluyor. Daha sonra boğalar ayıları alt edip piyasaya hakim olduklarında, kazandığınız kripto paraların ilk kazandığınıza zaman göre çok daha fazla ettiğini görüyorsunuz. Tabii tam tersi de olabilir.

Sizin ayı piyasasına özel bir stratejiniz var mı? Varsa bunu yorumlarda bizlerle paylaşın!

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment