Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası Kripto Paraları Hiçbir Dayanak Olmadan Yasakladı

Hindistan’ın merkez bankası bundan bir süre önce kripto paralara bir yasak getirmişti. Ancak yeni bir gelişmeye göre banka bu kararı kripto paralar hakkında hiçbir araştırma yapmadan aldı.

Kripto para piyasasının Hindistan’daki durumuyla ilgili ilginç gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

Yasal bir danışman olan Varun Sethi 9 Nisan’da Bilgi Hakkı başvurusunda bulunmuştu ve bu başvuruya merkez bankasından gelen cevap bir hayli ilginç oldu. Hindistan Rezerv Bankası (RBI), kripto paraların çalışma prensipleri, uygulanma yöntemlerini araştıran herhangi bir ekip oluşturmadığı bilgisini doğruladı.

Ülkenin merkez bankası olan RBI ayrıca kripto paralara katı yaptırımlar uygulamadan önce fikir alışverişi yapmak, danışmak için herhangi bir komite dahi oluşturmadığı bilgisini de doğruladı.

Ancak belirtmek gerekiyor ki Hindistan Maliye Bakanlığı kripto paraları araştırmak için iki farklı komite oluşturmuştu ve bu komitelerden biri Hindistan Rezerv Bankası’ydı.

Aynı zamanda blockchainlawyer.in’in kurucusu olan Sethi yerel haber kaynaklarına yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“RBI Nisan ayında kripto paralara kısıtlama getirmeden önce hiçbir araştırma yapmadığını ve kimseye danışmadığını açıkça belirtiyor. RBI aynı zamanda bu kararı almadan önce Blockchain’in yapısını araştıran bir komite kurmadığını da söylüyor.”

Ülkenin merkez bankası olan RBI Nisan ayının başlarında ülkedeki bankaların ve genel olarak finans kurumlarının her türlü kripto para şirketiyle olan bağlarını koparmalarını istemişti. Bu ‘kripto para şirketleri’ elbette ülkedeki borsaları ve cüzdanları da kapsıyor. Hindistan dünya genelindeki tüm Bitcoin işlemlerinin yüzde 10’unu oluşturan, kripto paraya bir hayli ilgi duyulan bir ülkeydi ancak bankanın aldığı bu karar sonrasında ülkedeki piyasa bir hayli karıştı.

RBI tarafından alınan bu kararın ardından ülkedeki borsalar çareyi mahkemelere başvurmakta buldular. Çeşitli borsalar bir araya gelerek Hindistan Yüksek Mahkemesi’nde bir dava açtılar ve davanın 20 Temmuz’da görülmesi bekleniyor.

Ülkedeki kripto para şirketlerine göre RBI Blockchain sektöründen hiçbir temsilciyle görüşme yapmadı. Bazı isimler bankayı anayasayı ihlal etmekle dahi suçluyorlar.

Borsaların bankaya karşı açtığı davada borsaları temsil eden Khaitan & Co. adlı hukuk firmasının yardımcı ortağı Rashmi Deshpande RTI’nın hiç kimseye danışmadan aldığı karar hakkında konuştu ve şöyle söyledi:

“RBI’nın verdiği bu cevaplar Yüksek Mahkeme’de görülecek olan davamızı güçlendirdi. Mahkemede kullanacağımız belgenin ana dayanağı, RBI’nın herhangi bir şirketi tamamen kapatacak kadar araştırma yapmadığı yönünde.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment