Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’daki Kripto Para Borsalarının Hayatta Kalma Çabaları Sürüyor

Hindistan‘daki kripto para piyasasının durumu özellikle son birkaç aydır pek iç açıcı değil. Hükümet kripto paralardan pek hoşlanmıyor ve ülkedeki kripto para borsaları ayakta kalmak için epey çabalıyorlar. Hindistan Rezerv Bankası’nın (RBI) da kripto para borsalarına pek yardımcı olduğunu söyleyemeyiz. Hatta tam tersi, banka kripto para borsalarını adeta daha da köşeye sıkıştırmak istiyor.

Ancak Hindistan’daki kripto para borsaları RBI ile iyi geçinebilmek için kendilerine daha sıkı denetimler uygulanmasına ve daha katı yasalar getirilmesine razılar. Yani şu anda Hint kripto para borsalarının süründürün ama yeter ki öldürmeyin mantığında ilerlediğini söyleyebiliriz.

Hindistan Rezerv Bankası 5 Nisan’da bir duyuru yapmış ve ülkedeki her türlü kredi kurumunun veya kredi sağlayan kurum/kişinin, üç ay içerisinde Hindistan’daki kripto para borsalarıyla ilişiklerini koparmalarını istemişti. RBI tarafından alınan bu karar ülkedeki kripto para borsalarının adeta idam kararı gibi olmuştu çünkü bu karar alındığından bu yana ülkedeki borsalar ya yaptıkları işi temelden değiştirmek ya da tamamen sonlandırmak zorunda kaldılar. Köşeye sıkışan şirketler aldığı karar sebebiyle RBI ile mahkemelik oldular ve bir sonraki yüce divan duruşması 20 Haziran’da, yani RBI kararıyla gelen yasağın uygulanmaya başlamasından iki hafta sonrasında gerçekleşecek.

Mayıs ayında gerçekleşen duruşmada yüce divan söz konusu borsalara RBI ile etkileşim içerisinde olmayı önermiş ve bunun sonucunda borsalar, RBI tarafından alınan kararla ilgili mektuplar yollamışlardı.

Dört farklı borsanın davasını yürüten TRA Law adlı hukuk firmasının yönetici ortağı Anirudh Rastogi şöyle konuştu:

“Yasaklar üretimi engeller ve biz de dolayısıyla yasak yerine hükümetin veya merkez bankasının endişelerini dindirecek yasal düzenlemeler getirilmesini önerdik.”

Ülkedeki kripto para borsaları RBI’nın kripto para piyasasıyla ilgili çekincelerini anlıyor ve piyasaya belli başlı düzenlemeler getirilmesi gerektiği konusuna katılıyor. Ancak getirilen yasağa elbette ellerinden geldiğince karşı çıkmaya çalışıyorlar.

RBI’nın kararına karşı yürütülen davada yer alan isimlerden biri, anonimliğinin korunması koşuluyla Quartz‘a bir demeçte bulundu ve şöyle söyledi:

“Hali hazırda katı olan müşterini tanı (KYC) ve para aklama karşıtı (AML) kılavuzlarına uyuyoruz ki bunu RBI’ya verdiğimiz dilekçede de belirttik. Üstüne üstlük bir de mevcut KYC-AML uygulamalarını pasaport detayları gibi şeyleri de ekleyerek geliştirmeye razı olduğumuzu söyledik. Ayrıca RBI’nın, endişe duyduğu şeyleri çözmek için ortaya sunacağı her türlü fikre açığız.”

Davada yer alan isim kripto para sigortası gibi finansal ürünlerin ve uluslararası uygulamaların da sunulabileceğini belirtiyor:

“Bu gibi şeyler borsa tarafından uygulanır ve bir aksilik durumunda müşterileri güvence altına alınır. Yasal düzenleme alanına girebilirsek tüm bu şeyler yapılabilir.”

Bazı şirketler ise RBI tarafından getirilen kararın bir süreliğine daha ertelenmesini istiyorlar. KDEPL (Kali Digital Eco-system Private Limited) tarafından sunulan dilekçenin bir kısmı şu şekilde:

“Bir sonraki yüce divan duruşmasının 6 Haziran 2018’de gerçekleşecek olmasını göz önünde bulundurarak, KDEPL olarak saygıdeğer makamınızın genelgede belirtilmiş olan üç aylık zaman dilimini en az 31 Ağustos 2018’e kadar uzatmasını talep ediyoruz.”

Merkezi Ahmedabad’da bulunan KDEPL, Nisan ayında RBI’ya karşı yasal bir mücadeleye girişmiş ilk kripto para borsalarındandı. Zaman içerisinde yaşanan gelişmelerle birlikte KDEPL’nin davası artık yüce divanda görülecek.

Hindistan’ın başbakanı Narendra Modi, maliye bakanlığı bünyesindeki ekonomik ilişkiler sekreteri olan Subhash Garg liderliğinde yeni bir komite de kurdu ve komiteyi kripto paralara uygun bir yasa tasarısı oluşturmakla görevlendirdi. Komitenin Mart 2019 civarında bir rapor sunması bekleniyor.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment