Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Kripto Ticareti Hacmi Merkez Bankası Yasağına Rağmen Artmakta

Son günlerde Hindistan’daki kripto para ticareti hacminde bir hareketlilik ve ani artış mevcut. Bu yükselme Nisan 2018 tarihinde Hindistan Merkez Bankasının (RBI) kripto paralar hakkında aldığı yasaklama kararına rağmen kararlı bir şekilde devam ediyor. Bunun sonucu olarak kripto para sahipleri, RBI’nin bu yasaklama kararının aktif olarak uygulanmaya başlayacağı Temmuz 2018 tarihinden sonra da piyasanın büyümeye devam edeceğine inanıyor.

Fiyatlarda Ve Günlük Ticari Hacimde Artış

RBI yasaklamasından sonra da kripto fiyatları ve günlük ticaret hacmi artış göstermeye devam etti. Reuters’in haberine göre Hindistan sınırları dahilinde Bitcoin’in en düşük birim fiyatı 9.270 dolar civarlarında. Bu rakam RBI’nin yasaklamayı açıkladığı günden bir kaç gün sonrasındaki 5,250 dolar civarındaki en düşük bitcoin birim fiyatından bir hayli fazla. Ülkedeki en düşük kripto ticareti hacmi de artış gösteren faktörler arasında yerini almış gibi görünüyor. Hindistan merkezli bir kripto para borsası olan Pune’a göre günlük ticaret hacmi 75 milyon dolar civarına yükseldi.

Söylenenlere göre şu sıralar piyasada, yasak aktif hale gelmeden önceki bu 3 aylık süreçten fayda sağlamak isteyen tüccarların akımı söz konusu. Söz konusu tacirler bunu yaparak bankalar kripto işlemleri için hala hizmet verirken kripto para elde edebilirler. RBI kararı uygulamaya geçtiğinde bile bu yatırımcılar aldıkları kripto paraları özel borsalar ve ticaret platformlarında kullanmaya devam edebilecekler.

Durum hakkında görüşlerini paylaşan Yeni Delhi merkezli kripto para borsası BuyUcoin CEO’su Shivam Thakral, şunları dile getirdi:

”Şu an için etrafta hükumetin kripto para birimleri ile ticareti yasaklamayacağına yönelik pozitif bir hissiyat dolaşmakta. Buna rağmen resmi bankacılık kanalları bu amaçla kullanılamasa bile insanlar kriptodan kriptoya ticaret yapabilecekleri borsalara ve platformlara geçiş yapabilirler. Bu yasaklamadan sonra ortaya çıkan iyi değerleri kullanan mevcut kullanıcılarımızın yanı sıra yeni yatırımcılar da borsamıza kayıt olmakta ve bunun sebebi de kripto para birimlerinin fiyatının yükselmesi, buna bağlı olarak da insanların iyi para kazanması.”

Hindistan’daki Kripto Para Yaptırımları Durumu

RBI’nin yanı sıra Hindistan hükumeti de bilindiği üzere kripto paralara çok düşkün değil. RBI başından beri yatırımcıları bu kripto para piyasasının tehlikelerine karşı uyarmakta idi. Banka geçenlerde bütün bankaların ve bununla bağlantılı kurumların kripto para ile ilgili işlem yapmasını yasaklamıştı. Buna karşılık bir startup şirketi bunun anayasal haklara aykırı olduğunu bildirip bu en üst yetkili bankayı mahkemeye vermişti. Bunun üzerine ülke hükumeti kripto paraların kara para aklama ve terörizme gelir sağlanması konularında kullanıldığını ifade etmişti.

Buna karşın ülkedeki yatırımcılar ise, hükumetin kripto para düzenlemeleri hakkında ”iyi ölçülüp biçilmiş” yaptırımlar ve düzenlemeler çıkartmasını umut ediyor. Şuan piyasalarda dolaşan haberlere göre RBI, Maliye Bakanlığı ve finansal düzenleyici kurumların ortak bir ekip halinde kripto para konusunda düzenleyici müeyyideler geliştirmekte olduğu da biliniyor. Hindistan’ın Maliye Bakanı Arun Jaitley ise 2018 yılının Şubat ayında yaptığı açıklamasında kripto paraların alayının yasaklanması gerektiğini vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment