Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Girişimi, Hindistan Merkez Bankası’nın Yasaklarına Karşı Dilekçe Hazırladı

Kripto para borsası başlatmayı planlayan Hindistanlı bir girişim, bankaların kripto para hizmetleriyle uğraşmasını engellemek isteyen Hindistan Merkez Bankası’nın (The Reserve Bank of India – RBI) kararına karşı bir şikayette bulundu.

Kali Dijital Ekosistemleri, geçtiğimiz salı günü Delhi Yüksek Mahkemesi huzurunda Hindistan Merkez Bankası’na, Maliye Bakanlığı’na ve Mal ve Hizmetler Vergi Konseyi’ne yönelik, “keyfi ve anayasaya aykırı” olarak nitelendirdiği genelgeyi bozan, “yerinde bir dilekçe, yahut yönerge” hazırladı.

Şirket, hazırladığı dilekçede ilk olarak Ağustos 2018’de kripto para borsası CoinRecoil‘i başlatmayı planladığını “bu konuda önemli yatırımlar yapıldığını” söyledi ancak, daha önce bildirildiği üzere, RBI’nin bu ayın başlarında bankacılık hizmetlerine getirdiği kısıtlamalar nedeniyle projeyi faaliyete geçiremeyeceğini belirtti:

“İtiraz konusu genelgeden dolayı dilekçe sahibi, kripto para borsası CoinRecoil’i hayata geçirmek için bankacılık hizmetlerinden faydalanamayacak. Bu tür bankacılık hizmetleri, dilekçe sahibinin işi için zorunludur. Sonuç olarak, ihtilaflı genelgeden ötürü, talep sahibinin işi ölü doğmuştur.”

Kali Dijital Ekosistemleri, RBI’nin hareketinin, firmanın herhangi bir mesleği, ticareti veya işi uygulamadaki anayasal hakkını ihlal ettiğini özellikle belirtiyor. Ayrıca, RBI’nin kararının Anayasaya göre ayrımcılık teşkil ettiğini de öne sürüyor, çünkü gerekçesiz olarak kripto ekonomi hizmetlerine “farklı muamele” uygulandığını iddia ediyor.

Şirket, bu gerekçe eksikliğini, RBI’nin “kripto para birimi” teriminin kapsamını yeterince tanımlayamamasına bağlıyor. Bu belirsizlik nedeniyle, söz konusu terim, bazen tamamen yanlış bir şekilde hava yolu milleri gibi ikramiye programları için de kullanıldı.

Şirketin iddialarına göre, Mal ve Hizmetler Vergi Konseyi de aynı şekilde kripto paralara yönelik spesifik vergi kanunları oluşturmadığı için ekosistem üzerinde belirsizlik yarattı ve şirketin işlerini olumsuz etkiledi. Şirket yetkilileri, mahkemeden konseyi “kripto para birimlerine uygun bir yasal düzenleme” hazırlayarak bu sorunu düzeltmeye yönlendirmesini istedi.

RBI genelgesi, kripto para birimleriyle ilgili iki uyarı şeklinde gerçekleştirilmiş, 2013 ve 2017 yıllarında yayınlanmıştı. Banka, kripto para birimlerine yönelik katı duruşuna rağmen, kendi kripto parasını piyasaya sürme fikrini araştırdığını da yine bu genelgede kamuoyuna duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment