Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Rezerv Bankası, Merkez Bankası Temelli Kripto Para Çıkarmayı Düşünüyor

Hindistan Rezerv Bankası (RBI), 5 Nisan Perşembe günü yayınlanan Gelişimsel ve Düzenleyici Poliçeler Beyanatı’na göre, Para Politikaları Komitesi ile yaptığı toplantıdan sonra kendi merkez bankası temelli bir kripto para çıkarmayı (CBDC) düşündüğünü açıkladı.

Açıklamada, RBI’in CBDC’sinin potansiyel avantajlarını ve fizibilite çalışmalarını yapması, sonrasında Haziran 2018de sonuçları sunması için kurumlar arası bir grup oluşturduğu belirtiliyor.

RBI Başkan Yardımcısı B P Kanungo:

”Teknolojik gelişmeler, sanal para birimleri de dahil, finansal sistemin yeterliliğini ve kapasitesini arttırma potansiyeline sahip.”

RBI, daha önceleri bütün varlıkların herhangi bir kripto para kullanıcısı, taciri veya sahibine karşı hizmet vermesini yasakladığını duyurmasına rağmen, CBDC’ye olan bu girişimi aniden uygulamaya koydu.

RBI’nin – hükümete bağlı ve merkezi olmayan kripto para birimi – tutumu, uluslararası bankalarda dijital unsurlara yaklaştıkça daha da büyüyen bir trendi temsil ediyor.

Kanungo’nun dün vurguladığı gibi, merkez bankalarının kara para aklama gibi olası endişelerinin çözümü, kendileri gibi kurumsal devlerin Blockchain servisini oy birliği ile seçmelerinden geçiyor olabilir.

”Blockchain’in finans sektörü için potansiyel yararları olduğunun farkındayız ve bunlardan ekonominin yararı için faydalanılması gerektiğini düşünüyoruz.”

2016 gibi erken bir tarihe baktığımızda, Bank of England ve People’s Bank of China, dünya çapında 90 merkez bankasının aynı yıl içinde DLT teknolojisini araştırmaya başlaması ile eş zamanlı olarak kendi dijital kripto paralarını çıkarma fikrini keşfettiklerini görebiliriz. 2017 yılında ise, Bank of Canada, CBDC’lerin kullanımının yararları hakkında detaylı bir araştırma yayınladı ve hemen 2018’in ilk aylarında Malezya, Tayvan, İsviçre ve diğer ülke bankaları, Blockchain sistemleri kullanımı hakkında yeni yeni girişimlerde bulundular.

Bu haftanın başlarında, bir R3 araştırmacısı, toptan satılan CBDC’lerin 2018 yılında gerçek dünya uygulaması görebileceğini belirten tahmini ile Güney Kore’deki Deconomy zirvesini karıştırdı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment