Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Birleşik Krallık Finans Denetçisi Kripto Türevleri Hakkında Uyardı

İngiltere‘nin finansman denetçisi, kripto para türevlerinde hizmet veren şirketleri, bu hizmetlerin acente tarafından izin verilmesi gerekebileceği konusunda uyardı.

Cuma günü internet sitesinde yayınladığı açıklamaya göre, Financial Conduct Authority FCA (mali tutum otoritesi), kripto paraları mevzuata uygun para birimi veya eşya olarak görmemelerine rağmen, kripto para türevlerinin güncel mevzuata göre finansal bir araç olarak görülebileceğini belirtti.

Açıklamaya göre:

”Kripto para türevleri hakkında işlem yapan denetim altındaki firmalar, FCA’nın mevzuatındaki bütün uygulanması gereken kurallara ve direkt olarak uygulanabilecek konu ile alakalı Avrupa Birliği kurallarına uymak zorundadır.”

FCA ayrıca, ICO’ lar aracılığıyla verilen kripto para veya token türevlerini sunma işi yapan firmaların da ”muhtemelen” izne ihtiyacı olacağını söyledi. Bu bahsedilen ürünlere kripto para vadeli işlemleri, kripto para fark kontratları ve kripto para opsiyonları da dahil.

Şirket ayrıca bir ICO’nun kullanılan tokenlerin çeşidine göre ”FCA’nın alanına belki girip belki de girmeyebileceğini” ekledi.

FCA uyarısını, ”eğer firmanız FCA tarafından onaylanmamış bir firma ise ve izin gerektiren işlemleri yapıp ürünler sunuyorsa, bu yapılan bir suçtur. Bu işlemleri yeterli ve gerekli izinler alınmadan yapan onaylanmış firmalar da uygulamaya maruz kalabilirler.” diyerek noktaladı.

2016 yılında daha çok büyümeye ihtiyacı olduğunu düşündüğü için blockchain endüstrisini denetlemeyeceğini belirten FCA, blockchain teknolojisi hakkında genel olarak olumlu bir tutuma sahipken şimdilerde kripto paralar ve ICO’lar hakkında daha katı bir duruş aldı.

Aralık 2017’de kurumun başkanı Andrew Bailey, risklerin kumar oynamakla benzer olduğunu da ekleyerek bitcoin yatırımcılarını ”bütün paralarını” kaybedebilecekleri konusunda uyarmıştı.

Aynı ay içerisinde, FCA, ICO’lar hakkında daha derin bir araştırma yapıp daha çok kanıt toplayacağını duyurdu.

Geri dönüt açıklamasında ise, denetçi, Birleşik Krallık yasalarının ICO bazlı fonlama modeli üzerinde uygulanabilirliği hakkında bir analiz  yapacağını ve ”daha fazla denetleme işlemi” gerekip gerekmeyeceği konusunda değerlendirme yapacağını belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment