Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Merkez Bankası Artık Kripto Para Bağlantılı Hesaplarla Çalışmayacak

Hindistan merkez bankası The Reserve Bank of India (RBI), bundan sonra kripto para kullanan işletmelere veya kripto paralarla ilgili kişilere hizmet vermeyeceğini 5 Nisan tarihli resmi bir yazıyla duyurdu. Yazıda bankanın ayrıca gelecekte kendi kripto parasını çıkarmaya yönelik planları olduğu da belirtiliyor.

Hindistan Maliye Bakanlığı’nın Ocak ayında Bitcoin (BTC) ve kripto paraları “değer yaratmıyorlar” diyerek eleştirmişti ve buna bağlı olarak o ay birçok büyük Hint bankanın kapanmış olduğu ve birçok bankada kripto para borsa hesaplarına sınırlamalar getirildiği biliniyor. Şubat ayı başlarında ise basında yanlış yorumlanan “ülke çapında kriptolara yasaklama” haberi ise kripto para piyasalarında ciddi düşüşe sebebiyet vermişti.

Merkez bankasının açıklamasına göre banka, “kripto paraların gelişmesine katkı sağlayan teknolojik yeniliklerin finansal sistemlerin verimliliğini ve kapsayıcılığını geliştirme potansiyeli barındırdığı ve “Sanal Para Birimleri’nin (VCs)” her şey bir yana tüketicinin korunması, pazar entegrasyonu ve kara para aklama gibi konulara dikkat çektiği” görüşünde.

RBI açıklamalarında kripto para endüstrisinde bulunanları bu endüstrinin “çeşitli risklerine” karşı önceden uyarmış olduklarını hatırlatarak, sözlerine şunları ekliyor:

“Bağlı riskler göz önünde bulundurulduğunda şöyle bir karara varmış oluyoruz ki, derhal yürürlüğe girmek üzere, RBI’nın regülasyonlarına tabi olan kişi ve kurumlar Sanal Para Birimleri ile alakadar olan herhangi bir bireyle veya işletmeyle bağlantı kurmayacak, bu birey veya işletmelere hizmet sunmayacaklardır.”

Yerel haber kaynağı Quartz India, bahsi geçenlere kripto para dünyasından tamamen ayrılmak için 3 aylık bir zaman tanındığını söylüyor.

Dün gerçekleştirilen bir basın toplantısında ise RBI vali yardımcısı Bibhu Prasad Kanungo “kripto paralar finansal istikrarı tehlikeye atıyor” kararına yönelik şunları söyledi:

“Uluslararası açıdan bakıldığında, bu tokenlere dair düzenleyici yanıt tekdüze olmasa da; evrensel olarak şunu söylemek doğru olur: ilgili tokenlar anti kara para aklamayı ve FATF (Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine İlişkin Mali Çalışma Grubu) yapısını ciddi anlamda sarsabilir, pazarın bütünlüğünü ve sermaye kontörlünü olumsuz etkileyebilir. Ve kritik büyüklüğü aşmaları durumunda finansal istikrarı da pekâlâ tehlikeye atabilirler.”

Hindistan’da Blockchain ve kripto para topluluklarında yatırımcı ve danışman olarak çalışan Panjak Jain’in dün paylaştığı tweet serisi ise dikkatleri çekti. İlgili tweetler RBI’nın yeni kripto para regülasyonları ile ilgili yorumlar içerirken Hindistan hükümetinin kripto parayı yasaklamadığının da üzerinde duruyor.

Jain sonraki tweetlerinde “belli ki Hindistan hükümetinin çeşitli birimleri arasında bir koordinasyon söz konusu değil” diyor,  gelir vergisinin kripto para tüccarlarından toplandığını da ekleyen danışman RBI’nın Hint kurumlar tarafından kullanılan KYC/AML uygulamalarında iyi gelişmeler gösteren kripto para borsalarından fiatı kesmesini de ilginç bulduğunu belirtiyor. KYC/AML uygulamaları kara para aklamayı önlemeye yönelik prosedür, yönetmelik veya kanunlardır.

RBI’nın kripto paralarla olan ilişkisinin sona erdiğinin ilanı olan yine aynı açıklamasında bankanın kendi devlet-destekli kripto parasını çıkarma düşüncesinde olduğu belirtilirken, Kanungo bunun uygulanabilirliğine dair hazırlanan ve Haziran 2018’in sonunda teslim edilecek raporda “kağıt paralarımıza ek olarak” ibaresine yer veriyor.

RBI’nın kendi kripto parasını çıkarma planı için “özel dijital tokenların çıkması ve fiat kağıt ve metal paraları yönetmenin maliyetinin artması gibi sebeplerle ödeme endüstrisinin tabiatındaki hızlı değişim” neden olarak gösteriliyor. Merkez bankasının bu sayede “fiat dijital paraları” tanıtmak amacıyla dünya çapındaki tüm merkez bankalar için adından itici güç olarak söz ettirmesi muhtemel.

Kanungo devlet-destekli bir kripto paranın kağıt para basım maliyetini azaltmaya dair verilen sözlerin de tutulmasına yardımcı olacağı görüşünde.

Hint Bitcoin şirketi Unocoin’in kurucusu Sathvik Vishwanath, Quartz India’ya yaptığı açıklamalarda merkez bankasının bu adımını doğru bir hamle olarak görmediğini söylüyor ve ekliyor:

“Bu Hindistan’da halihazırda kripto para kullanan milyonlarca insanı paniğe sevk edecektir. Merkez bankası kendi kripto parasını çıkarmak istiyorsa, mevcut kripto paraları engellememelidir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment