Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’ın En Büyük Borsaları İle Yasak Söylentileri Hakkında Röportaj

Bu hafta başında yapılan haberlerde, Hindistan hükümetinin, ülkedeki kripto para ticareti ile alakalı ciddi reformlar düşündüğü ve bunun başında gelen uygulamanın da kripto para ticaretini yasaklamak olduğu yönünde birçok spekülatif ve gerçek dışı haberler medyada geniş bir yankı uyandırmış; ancak olayın aslının daha sonra böyle olmadığı ve bunun kripto para piyasalarında anlamsız bir telaş yarattığı belirtilmişti.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan ülkenin en önde gelen kripto para borsalarından olan Coinsecure, Unocoin ve Zebpay yöneticileri, bu konu ile alakalı Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaların yanlış bir şekilde tercüme edildiğini belirterek, konunun aslının bu olmadığını belirtti. Aslında, Hindistan hükümetinin de, diğer birçok ülke gibi, kripto paraların kara para aklama, vergi kaçırma ve diğer bilimum yasa dışı işler için kullanımını yasaklamayı düşündüğü belirtilirken, yasağın kapsamının kripto paraları kökten kaldırmak olmadığına bir kez daha vurgu yapıldı.

Ancak genel olarak ana akım medya ve onun da özelinde Hindistan kaynaklı haber siteleri, yasağın kapsamının bu olmadığı ve kripto paraların kökten yasaklanacağı yönünde bir sansasyon yaratmış; bu durum da piyasalara bir hayli olumsuz yansımıştı. Daha sonra da ülkede yayın yapan bir televizyon kanalına bağlanan Hindistan Maliye Bakanı, bu iddiaları da bir kez daha yalanlayınca, iş bir nevi açıklığa kavuşmuş oldu. Peki, konuyla ilgili bu üç büyük kripto para borsası yetkilileri ne diyor ve bizi Hindistan kaynaklı hangi gelişmeler bekliyor, buyrun birlikte bakalım:

Unocoin Yetkililerinin Açıklamaları

Konuyla ilgili konuşan Unocoin kurucusu ve başkanı Sunny Ray, Cointelegraph adlı web sitesine yaptığı açıklamalarda şunları söyledi:

”Elbette bizim için Hindistan Maliye Bakanı’nın kripto paralar hakkında bütçe görüşmeleri sırasında konuşması sevindirici bir olay. Bu durum, hükümet kanadının da kripto paraların popülaritesine kayıtsız kalmadığını gösteren önemli bir gösterge. Yapılan açıklamaya gelecek olursak, bizim için gayet olağan ve panik oluşturmayan bir açıklamaydı. Zaten biz şirket olarak bu açıklamaların bilinçli ya da bilinçsiz olarak yanlış çevrildiğini ve servis edildiğini düşünüyoruz. Konu hakkında endişe etmiyoruz.”

Konuyla ilgili Hindistan Maliye Bakanı Arun Jaitley’nin yaptığı açıklamanın detayına da inen Ray, maliye bakanının açıklamasındaki temel noktanın kripto paraların yasa dışı kullanımları olduğuna bir kez daha dikkat çekti. Bitcoin’in yasal bir ürün olmadığı yönündeki açıklamaların da gayet doğal olduğunu belirten Ray, zaten Bitcoin hiç bir ülkede şu an için yasal bir değer değil, dedi. Yasal olmaması demek, bunun tamamen illegal olduğu anlamına gelmiyor, diyen Unicoin yöneticisi dünyanın hemen hemen her ülkesinde Bitcoin ticaretinin yapıldığını da belirtti.

Ray, sözlerine şöyle devam etti:

”O gün sayın bakan Arun Jaitley ile yapılan röportajda, kendisi kripto paraların yasal olmadığı yönünde bir beyanda bulundu. Dünyanın geneline bakarsak her yerde bu zaten böyle, o yüzden bu açıklamanın piyasada ekstra bir panik yaratmasına gerek yoktu. Biz ekip olarak bu açıklamaları gayet normal karşıladık. Bu tarz bir açıklama, bu paraların tamamen yasaklancağı ya da kaldırılacağı anlamına elbette gelmiyor. Neticede bu, her hükümetin konu karşısında aldığı pozisyon ile hemen hemen aynı.”

ZebPay’in Konuyla İlgili Açıklamaları

Yine Hindistan’ın bir diğer ünlü kripto para borsası olan ve gerek web sitesi, gerekse de mobil uygulamasında 1 milyondan fazla kişiye kripto para ticareti imkanı sunan ZebPay borsasının kurucularından olan Sandeep Goenka da, Unocoin kurucusu Sunny Ray ile aynı düşüncelere sahip. Hindistan Blockhain Federasyonu’nun konu ile yapılan açıklamalar karşısında hayli sakin kaldığını ve paniğe sebep olacak herhangi bir durum olmadığını belirten Goenka’ya göre de, açıklamaları çarpıtan kurum yerel ve ulusal medya kaynakları.

Aynı zamanda Goenka, ZebPay olarak Hindistan hükümeti ile kripto paraların yasa dışı kullanımı noktasında iş birliği yapmaya da hazır olduklarını belirtirken, bu konuda hükümet temsilcileri ile görüşmeler yaptıklarını da belirtti. Örneğin geçtiğimiz yıl yaşanan bir banka soygununda milyonlarca dolar bir anda buhar olurken, bu konu ile ilgili borsalaar hükümete bilgi aktarımında bulunmuştu. Goenka, tüm kripto para borsalarının hükümet ile birlikte çalışıp onların işine yardımcı olma konusunda hayli istekli olduklarını belirtirken, özellikle bu yasa dışı kullanım işi noktasında kendilerinin de hassas olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

”Bize göre ülkedeki her bir birey, gerek sade vatandaş olsun, gerek hükümet yetkilisi olsun gerekse de, bizim gibi borsa yetkilileri olsun; her türlü yasa dışı aktivitenin tespit edilmesinde ve gerekli cezaların verilmesinde bir rol oynamalı. Bu yasa dışı aktivitenin finansmanı Bitcoin, diğer kripto paralar, dolar veya altınla da olabilir. Biz bu durumda eşit bir sorumluluk paylaşıyoruz. O yüzden şirket olarak hükümetin bu yönde aldığı bir kararı elbette destekleyeceğiz. Biz de hükümet ile ortak çalışma yapma noktasında çok hevesliyiz ve kendileriyle yaptığımız görüşmelerde ekibimizden birçok kişi ile istedikleri zaman görüşüp her türlü bilgiyi alabileceklerini belirtiyoruz. Bu konudaki duruşumuz, diğer kamu kuruluşları veya özel sektörde hizmet veren kurumlardan farklı değil, hepimiz aynı gemideyiz.”

Coinsecure Yetkililerinin Konuya Dair Fikirleri

Coinsecure CEO’su Mohit Kalra da, gerek Unocoin gerekse de ZebPay borsalarının üst düzey yetkilileri ile aynı fikre sahip. Kripto paralara yatırım yapan kişilerin sakin olmasını söyleyen Kalra da, hükümetin bu yasaklardaki ana amacının kripto para  kullanılarak yapılan yasa dışı aktiviteleri tespit etmek olduğunu belirtti. Kripto para borsalarının ve bu sektördeki diğer elemanların işleyişinde hiçbir değişiklik olmadığını belirten Kalra, ”her şey olduğu gibi gitmeye devam ediyor, sıra dışı bir durum yok.” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili açıklamalar yapan Kalra, şunları da söyledi:

”Sayın Arun Jaitley’nin açıklamalarındaki ana fikir, tamamen kripto paralar kullanılarak yapılan yasa dışı işlemlerin yasaklanmasaydı, kripto paraların değil. O yüzden bizim için bu gayet sıradan ve normal bir durum. Paniğe mahal verecek en ufak bir durum yok. Elbette ki müşterilerimiz için yatırım tavsiyesi vermek haddimize değil ancak; bu tarz spekülatif ve çarpıtılan haberlere inanıp da çok daha düşük fiyatlardan satış yapsınlar istemeyiz. Kimsenin para kaybetmesini istemiyoruz. O yüzden yatırımcılarımız ve müşterilerimiz ne kadar soğuk kanlı olurlarsa, kendileri için durum o kadar iyi olur.”

Coinsecure borsasının bir diğer üst düzey yetkilisi Jincy Samuel de, bu haberlerin gereksiz telaş oluşturmak için kasıtlı yapıldığını düşünenlerden. Samuel ise, şu ifadeleri kullandı:

”Bana kalırsa bu haberlerin yarattığı etki ve spekülasyon, geçmiş yıllardakinden hiç de farklı değil. O dönemde de böyle haberler medyada her daim yer alıyordu. Sadece buna medyanın gereksiz yere yarattığı anlamsız bir telaş gözüyle bakıyor, müşterilerimiz ve diğer yatırımcılarının da bunu bu şekilde anlamlandırmasını istiyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment