Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Maliye Bakanı Bitcoin Hakkında Konuştu

Hindistan Maliye Bakanı Arun Jaitley, Kasım 2017 itibariyle Hindistan‘ın Bitcoin’i hala daha resmi bir para birimi olarak tanımadığını belirtti. Ancak Jaitley devletin, Bitcoin ve diğer dijital paraların yasal olarak düzenlenmesine yönelik önerileri araştırdığını söyledi.

Economic Times ile olan röportajda Jaitley, Hint parlamentosunu ülkenin merkez bankası RBI’nın hala daha kendi yetki alanı dahilinde dijital paraları kullanmasını sağlayacak bir lisans çıkarmadığı konusunda bilgilendirdiğini söyledi. Jaitley hükûmetin dijital paraların düzenlenmesine yönelik yapılan önerileri gözden geçirdiğini belirtti:

“Öneriler üstünde çalışılıyor. Hükûmetin pozisyonu gayet net. Şuan için bunları yasal para birimi olarak kabul etmiyoruz.”

Hindistan’da Kripto Paraların Durumu

Hint hükûmeti geçtiğimiz birkaç aydır dijital paraların ülke genelinde kullanımını yasal olarak düzenlemeye çalışıyor.

Hükûmet Nisan 2017’de dijital paraların ne gibi bir yasal çerçeve içerisinde düzenleneceğini gözden geçirmesi adına disiplinlerarası bir kurul oluşturdu. Bu komiteye dahil olan kuruluşlar arasında RBI, Maliye Bakanlığı dahilinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı ve Mali Hizmetler Dairesi de bulunuyor.

Ancak Ekim 2017’de Hint Yüksek Mahkemesi, RBI ve diğer ilgili kurumların kripto paraların yasal olarak düzenlenmesi konusunda yazılmış bir dilekçeye cevap vermesini istedi. Dilekçenin orijinal halinde sınır ötesi işlemlerde takip edilemeyen Bitcoin ve diğer dijital paraların siber suçlular ve vergi kaçakçıları için çok kullanışlı oldukları ve bu paraların kullanımından endişe duyulduğu yazıyor.

Dilekçenin bir kısmı:

“Bahsi geçen yasal düzenlemelere bağlı olan bir kontrol mekanizmasının olmaması büyük bir boşluk oluşturarak hesap sorulamayan ve düzenlenmemiş Bitcoin ticaret ve işlemleriyle sonuçlandı.”

Hindistan’da Bitcoin ve diğer dijital paralara olan ilgi ve talep artsa da devlet hala daha yasal düzenleme konusunda kararını vermiş değil. O zamana dek de Bitcoin, resmi bir para birimi olarak görülmeyecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment