Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Gümrük İdaresi Bitcoin Madencilik Ekipmanının Gümrükten Geçişini Yasakladı

Bir Rus kripto para madencisi, ekipmanının ‘problemleri çözmek’ için olduğunu savundu. Gümrük idaresi ise buna aldanmadı.

Yerel medya kaynaklarına göre, Rusya’nın batısındaki bir şehir olan Tobolsk, geçtiğimiz hafta itibariyle resmi olarak “kripto para madencilik ekipmanı ithalatını yasakladı”. Yasak, yerel bir kripto para birimi madencisi, ilgili ekipmanı ithal etmeye çalıştığında harekete geçti.

“Tobolsk şehrinin bir sakini, kendi ihtiyaçları için bir online mağazadan sunucu ekipmanı satın aldı.” diyen Rusya Federal Gümrük Servisi’nden resmi bir açıklama okundu. Söz konusu vatandaş, madencilik ekipmanlarını “matematiksel ve bilimsel denklemler” için bir araç olarak aldığını beyan etmişti ve teknik olarak, bu bir yalan değildi.

Ticaret Engelleri

Sorun şu ki, yasaya göre, “bu emtiaya gümrük dışı tarife düzenlemesi [Avrasya Ekonomik Komisyonu uyarınca] uygulanmaktadır.” Başka bir deyişle, gümrük vergilerinin hukuki alanı dışında kalan ticaret engelleri, Tobolsk’ta ithal edilen madencilik ekipmanları için geçerlidir.

Başlangıçta, gümrük makamı madenciyi,  ekipmanı başarılı bir şekilde ithal etmek için “ek izinler sağlamak zorunda kalması: FSB [Rusya Federal Güvenlik Servisi] tarafından yayınlanan bildirim veya sonuç hakkında bilgi vermesi” husunda bilgilendirdi.

Mahkeme Ek İzinleri Şart Koştu

Madenci ise ekipmanının temel amacının denklemleri çözmek olduğunu ve kripto paranın sadece tesadüfi bir yan ürün olarak ortaya çıktığını savunarak Gümrük Ofisini Tobolsk şehir mahkemesine götürdü. Mahkeme buna inanmadı.

Mahkemenin resmi bir açıklamasında: “Vatandaşın kripto para birimi çıkarılmasının sadece bilimsel faaliyetinin bir yan ürünü olduğu yönündeki iddiası, mahkeme tarafından kabul edilmedi; zira ithalat üzerindeki yasal kısıtlamalar, ithalat sırasında bir bireyin beyan ettiği amaçlara bağlı değil.” denildi.

Bu gerekçelere dayanarak, “mahkeme, Tyumen gümrük idaresinin Tobolsk departmanının, kripto para madenciliği için ekipman ithalatını reddetmesi kararını hukuka uygun buldu.”

Tobolsk yönetmeliklerinin Rusya genelinde uygulanıp uygulanmayacağı henüz belli değil. Bununla birlikte, benzer davalarda bu vakanın yasal bir emsal olarak kullanılması muhtemel görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment