Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’daki Kripto Para Borsaları Yasağa Uyum Sağlamaya Başladı

Hindistan’ın merkez bankası olarak işlev gören Hindistan Rezerv Bankası (RBI) kripto para sektörüne belli başlı yasaklar getirmişti. Ülkedeki kripto para borsaları da bu yasaklara uyum sağlamak için teker teker para çekme / para yatırma işlemlerini dondurmaya başladılar.

RBI Yasağı Yürürlüğe Giriyor

Hindistan Yüksek Mahkemesi bundan birkaç gün önce RBI tarafından getirilen yasağı değerlendirmiş ve yasağın yürürlüğe girmesinde bir sakınca olmadığı yönünde bir karar almıştı. Mahkeme bu yasağı henüz geçersiz kılmamış olsa da 20 Temmuz’da bu konuyla ilgili yeni bir davanın görüleceğini de belirtelim.

RBI 7 Nisan’da bir genelge yayınlayarak ülkedeki her türlü finans kurumunun kripto para borsalarıyla işbirliği yapmasını yasaklamıştı ve bu yasağın 5 Temmuz itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurmuştu. Yüksek Mahkeme’den de bu yasağı geçersiz kılan bir yasak çıkmadığı için yasağın yürürlüğe gireceğini söyleyebiliriz.

İtibari Para Desteği Kalkıyor

Dün paylaştığımız yazıda da belirttiğimiz üzere Hindistan’ın en büyük kripto para borsalarından olan Zebpay şöyle bir duyuru yapmıştı:

“Bugün Zebpay uygulaması üzerindeki tüm rupi yatırım ve rupi çekim işlemlerini donduruyoruz. Aldığımız bu karar banka hesaplarının RBI talimatları doğrultusunda kapatılmasına dayanıyor. Bankalardan yeniden destek görünceye dek rupi işlemlerini durdurmuş bulunuyoruz.”

Zebpay yakın zamanda böyle bir durumun yaşanabileceğine dair bir uyarı mesajı da yayınlamıştı. Borsa yayınladığı bu uyarı mesajında rupi üzerinden para yatırma ve para çekme işlemleri durdurulsa dahi kripto para üzerinden para yatırma ve para çekim işlemlerinin devam edebileceğini belirtmişti. Şirket ayrıca “kripto paradan-rupiye ve kripto paradan-kripto paraya şeklinde gerçekleşen ticaretlerin” de devam edebileceği yönünde bir açıklama yapmıştı.

Hindistan’ın yine büyük borsalarından olan Unocoin de Yüksek Mahkeme’den çıkan olumsuz karar sonrasında açıklamalarda bulundu. “Bir sonraki duruşmanın 20 Temmuz’da gerçekleşeceğini” vurgulayan borsanın açıklaması şu şekilde:

“Bankacılık hizmetlerinin bu hafta içerisinde durdurulması bekleniyor. Eğer Unocoin üzerinden rupi yatırıyor ya da çekiyorsanız bu taleplerinizi yerine getiremediğimiz bir döneme giriyor olabiliriz.”

Zebpay ve Unocoin gibi isimlerin yanında kısmen küçük sayılabilecek borsalardan Coinome de 3 Temmuz itibariyle rupi işlemlerini durdurmuştu. Rupi üzerinden para yatırma ve para çekme işlemlerini durduran borsa kullanıcılara “paniğe kapılmamaları” yönünde uyarıda bulundu ve platform üzerindeki kripto paralara bir şey olmayacağını söyledi.

Pexo adlı borsa da Çarşamba günü “rupi ödemelerini ve çekimlerini RBI talimatları doğrultusunda durduklarını” açıkladı.

Rupi İşlemlerine Devam Edenler Var

Wazirx adlı borsa ise rupi üzerinden yapılacak para yatırma ve çekme işlemlerinin normal olarak devam edeceğini söylüyor. “Eşten-eşe çalışan Wazirx borsası kripto paralarınızı nakie çevirmenize RBI yasağından sonra bile izin verecek” diyen borsa yönetimi yasağın kullanıcıları pek de etkilemeyeceğini söylüyor. Şirket bu eşten-eşe esasıyla hizmet veren ticaret platformunu kuracağını yakın zamanda duyurmuştu ve platform, bankalar borsalara hizmet vermeyi bıraktıkları anda aktif hale gelecek.

Pocketbits gibi şirketler ise “rupi üzerinden para yatırmanın 5 Temmuz’dan sonra mümkün olmayacağını ama rupi üzerinden para çekmenin hala devam edeceğini” söylüyorlar. Pocketbits’in açıklamalarına göre Hindistanlı yatırımcılar rupilerini RBI yasağına rağmen çekmeye devam edebilecekler. “Kripto para üzerinden yapılan ödemeler ve çekimler hiçbir kısıtlama olmadan devam edecek” diyen borsa şöyle ekliyor:

“Şu anda birlikte çalıştığımız bankalar mevcut fonlarımızı harcamak için bize biraz süre tanıdılar ama bu demek değil ki banka hesaplarımız her zaman aktif olacak. Kullanıcılarımızı para çekim işlemleri tamamen durdurulmadan önce uyaracağız.”

Koinok ise “Koinok’ta 5 Temmuz’dan sonra bile rupi üzerinden para çekilebileceğini, kullanıcıların rupilerini istedikleri zaman çekebileceklerini” söylüyor. 

Borsalardan Kripto Para Eğitimi

Salı günü gerçekleşen duruşmada davacı taraf Blockchain’i, kripto paraları ve bu gibi teknolojilerin nasıl çalıştıklarını anlatan detaylı bir sunum hazırladı. Bunun amacı da bu sunum aracılığıyla RBI’ya kripto para sektörü hakkında biraz eğitim vermekti. CNBC-Awaaz’a göre Yüksek Mahkeme duruşma sırasında RBI’ya bir bildiri yolladı ve merkez bankasından 7 gün içerisinde bir cevap beklediğini belirtti. Wazirx’in CEO’su olan Nischal Shetty’ye göre “eğer RBI kripto paralar ve Blockchain hakkında daha çok şey öğrenirse getirdikleri yasağı hafifletebilir.”

Unocoin’in Çarşamba günü yaptığı açıklamanın bir kısmı şöyle:

“Şunu belirtmek isteriz ki RBI’nın bankalara getirdiği yasak kripto paralara getirilmiş bir yasak değildir ve yakın gelecekte bu alanda da bazı politikaların uygulanacağı düşünülmektedir.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment