Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Kendi Kripto Parasını Kullanarak Villa İnşa Edecek

Venezuela’nın Yaşam ve Konut Bakanı Ildemaro Villarroel yakın zamanda yaptığı açıklamalarda hükümetin Petro ile ilgili yeni planlarından bahsetti. Villarroel’e göre hükümet, petrol ile desteklenen Petro adlı kripto parayı kullanarak villa inşa edecek.

Yerel haber kaynaklarından Telesur’a göre ülkenin konutlandırma projesi kapsamında yeni villalar inşa edilecek ve bu villaların finansmanı Petro üzerinden sağlanacak. Bu konutlandırma projesinin amacı da ülkedeki fakir vatandaşlara konut kazandırmak.

Bakanın söylemlerine göre ülkedeki 33 farklı yerel şirket bu konutların inşaları için yapılması gereken teknik, finansal ve lojistik araştırmalara başladı bile. Venezuelalı bakanın yaptığı yorum şöyle:

“Valilerle birlikte ikinci çeyrekte başlatacağımız planları değerlendirdik. Konut projesine ikinci çeyrekte finansal kaynak aktarılacak ve bu kaynaklar Petro ile oluşturulacak.”

Telesur’a göre ülkenin başkanı olan Nicolas Maduro bu yeni villaların yapımı için 75 milyar bolivar (3.6 milyon lira civarı) ve 909 bin Petro harcanmasına yeşil ışık yaktı.

Venezuela’nın Petro’su 

Venezuela hükümeti ülkenin milli kripto parası olan Petro için çeşitli kullanım alanları oluşturmaya ve böylece Petro’ya olan talebi arttırmaya çalışıyor. Venezuela hükümeti bu yılın başlarında dış ticarette Petro ‘kullanılabileceğini’ söylemiş, Hindistan’a ham petrol ticaretinde Petro kullanılması durumunda yüzde 30 oranında indirim vaat etmiş ancak bu teklif Hindistan tarafından reddedilmişti.

Ülkedeki Blockchain Gözlemevi’nden sorumlu olan Daniel Peña, oluşturulan bu kısmen yeni kripto paranın özellikle “üç-altı ay sonra” etkilerini göstermeye başlayacağını söylemişti.

Brookings Institute adlı kuruluşa göre ise Petro, esas kripto paraların itibarını zedeliyor. Brookings Institute’a göre Venezuela hükümeti bu kripto parayı özellikle ABD gibi ülkelerin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımlardan kurtulmak için kullanıyor. Hükümet ayrıca Petro’yu kullanarak ülkeye yabancı yatırım da çekmek istiyor. Petro’nun whitepaperında bu kripto paranın vergilerde, hizmet bedellerinde ve kamu hizmetlerinde kullanılacağı belirtiliyordu.

Duyurusu geçtiğimiz yılın sonlarında yapılan Petro adlı bu kripto para çeşitli tartışmaların odağı oldu. Venezuela’nın muhalif kesimi Petro’nun meşru olmadığını savunurken ABD Başkanı Donald Trump da ABD vatandaşlarının Petro ticareti yapmalarını yasaklamıştı.

Venezuelalı yetkililere göre Trump tarafından getirilen bu yasak aslında insanların Petro’ya olan ilgisini iki katına çıkardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment