Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

”Bedava Tanıtım”: Venezuela Trump’a Petro Yasağı İçin Teşekkür Etti

Venezuela Blockchain Gözlemevi’nin idari sekreteri Daniel Peña, yakın geçmişte yerel bir gazeteye verdiği röportajda Amerikan başkanı Donald Trump’ın Petro yasağının, petrol destekli kripto para için bedavadan tanıtım sağladığını söyledi. O kadar ki Peña yatırımcıların sayısının ikiye katlandığını iddia etti.

Daha önce yaptığımız bir haberde Trump’ın ABD vatandaşlarına Venezuela menşeili kripto para Petro’nun alımı, satımı ve ticaretini yasaklayan bir kanun hükmünde kararname yayınladığını yazmıştık.

Röportajda Peña, kripto paraları ve Blockchain teknolojisini ”insanlığın devriminde önemli adımlar olarak gördüğünü” açıkladı. Peña, Trump’ın KHK yayınlamaya vakit ayırdığı düşünülürse Venezuela’nın doğru yolda olduğuna inandığını söyledi. Trump’ın getirdiği yasağın petrol destekli kripto paraya nasıl etki ettiği sorulduğunda ise:

”Kripto paraya dair veya dijital paraların geçirdiği evrime dair pek bir şey bildiğimi söyleyemem; ama Başkan Trump buna vakit ayırdıysa gerisini siz düşünün. Bu denli meşgul bir insanın zamanını vermesi doğru yolda olduğumuzu gösterir.” dedi.

Peña, ülke hükümetinin, Petro’ya gelebilecek bir ”ABD atağına” çoktandır hazır olduğunu da belirtti. Trump’ın bu hareketinin Petro’yu etkilemediğini, ancak ABD’yi bir bumerang gibi vurduğunu çünkü dünyada Petro edinmeye ilginin artmasına sebep olduğunu savundu. Özellikle Afrika’da ilgi artışına tanıklık ettiğini, Trump’ın yasağının bedavadan tanıtım yaptığını iddia etti. ABD’de bile Petro almak isteyen yatırımcıların artmasına sebep olduğunu da ekledi.

İdari sekreter, Trump’ın getirdiği yasaktan önce Petro’nun günlük aşağı yukarı 400 müşterisi olduğunun fakat yasaktan sonra bu sayının 800’e fırladığının altını çizdi. Petro satışının her bir token tükenene dek devam edeceğini söyledi.

Venezuela’nın ekonomisinin ne zaman düzeleceği sorulduğunda ise:

”Petro’nun etkisi 3 ila 6 ayda hissedilecek. Aslında hızlı bile ilerliyoruz. Dış mihraklar ekonomimizi yeniden ayağa kaldıracağımızı biliyorlar, bu nedenle Bolivarya hükümetine saldırdılar ama ekonominin büyümesini engelleyemeyecekler, bunun da farkındalar.” dedi.

Asırlık düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü yaptığı açıklamada Petro’nun meşru kripto paraları baltaladığını ve Venezuela ekonomisini stabilize etmeyeceğini savunmuştu. Dahası, enstitü bu petrol destekli kripto paranın yabancı yatırımcılar için nasıl bir getiri sağlayacağının muallakta olduğunu belirtmişti.

Geçen ay Venezuela lideri Nicolás Maduro, Petro ön satışının 5 milyar dolar kazandırdığını açıklamıştı. Şu anda elimizde var olan bilgilere bakıldığında bu rakamlar birbirini tutmuyor zira 38.4 milyon tokenin tanesi 60 dolardan satıldığı düşünülürse kazanılan miktarın 2.3 milyar dolara tekabül etmesi gerektiği görülebiliyor. Bu da Maduro’nun rakamları çarpıttığı anlamına gelebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment